Unvansız Maktul

Andrea Camilleri
Mart 2018
Yapı Kredi Yayınları

2022 4. kitabı
Unvansız Maktul’de yazar Andrea Camilleri, 1921 yılında, Mussolini ve faşizmin yükselişe geçtiği dönemde, Sicilya’da işlenen bir cinayeti ve sonrasında yaşananları anlatıyor. Gerçek olaylardan esinlenerek yazmış bu kitabı Camilleri ve bu polisiye kurgu ekseninde faşizmin hem bireylerin karakterlerinde hem de genel olarak toplumda nasıl tezahür ettiğini muazzam işlemiş. Bununla beraber gelen devletin her basamağındaki yozlaşma ve ahlaki çöküşü de atlamamış. Trajikomik iğnelemelerine ayrıca bayıldığım kitabın farklı yazım tekniği de çok hoşuma gitti; yazar yer yer kurguyu polis tutanakları, gazete haberleri ve adli makamlar arasındaki resmi yazışmalarla ilerletmiş. Oldukça sürükleyici bir kurguda önemli bir tarihi dönemin siyasi gerçeklerinin tüm yönleriyle çok gerçekçi işlendiği, çok beğenerek okuduğum bir kitap Unvansız Maktul. Çevirmen Neyyire Gül Işık’ın Duvarcı Ustası Don Gesualdo’ya yazdığı önsözde Camilleri’nin bahsi geçince hemen okumak istedim. Baskısı tükenmiş kitabın ama kitabevlerinde hala denk gelebilirsiniz. Bence mutlaka bir göz atın. Tarihi ya da siyasi kurgudan hoşlananlara ısrarla tavsiye ederim.
2021 70. kitabı
Okunma: 20 Aralık 2021 23:44
Bu kitapta bir cinayete adım adım tanıklık ediyoruz ve sonrasında cinayet ile ilgili soruşturmalara, cinayet ile ilgili gazetelerde çıkan haberlere, halk arasında bu konuyla ilgili konuşulanları okuyoruz. Olay büyük tepki uyandırıyor. Çünkü bir faşist, bir komünist tarafından öldürülüyor. Fakat olaylar ilerledikçe gerçekten de her görünen göründüğü gibi midir, yoksa fanatik taraftarlığımız, gücün yanında yer alma güdümüzle görüneni daha farklı yorumlar mıyız? gibi pek çok soru gün yüzüne çıkıyor. Siyasi irade, siyasi iradenin tarafını tutan basın, iktidar tarafından yönlendirilen kamuoyu fikir ve düşünceleri, gerçeği değiştirme ve herkesi buna inandırma gücüne sahip mi? Çok etkilendiğim kitaplardan bir tanesi oldu. Her görünen her zaman göründüğü gibi değildir fikrini hep benimsemişimdir fakat bir kere daha dedim ki, Evet Mine görüyorsun, gerçek sandığın, sana gerçekmiş gibi gösterilen şeylerin arkasındaki hakikat bambaşka olabilir. Sözün özü üzerine düşünerek, dersler çıkararak okunması tavsiyemdir.
2024 2. kitabı
Okunma: 31 Temmuz 2024 20:44
Tek kelimeyle bayıldım. Kitap yazı olarak gayet akıcı ve sade bir üslupla yazılmış. Bir bakıyorsunuz saatler geçmiş okurken. Mussolini'nin faşist yönetimi zamanı yapılan bir cinayeti ve onun davasının arka perdesini anlatıyor kitap. Kitapta faşistlerin bölümleri, yandaş gazetelerin yazıları vb. gördükçe insan sinir krizine giriyor. Fakat o sondaki avukatın gelmesi ve savunmaları o kadar iyiydi ki... Mahkemede gibi hissediyor insan. Sonunda yine insanların gözleri boyandı. Fakat en azından avukat Pigna gerçekleri ispatladı. Bu faşistlerin, milliyetçilerin klasik her zamanda aynı olduğunu görüyoruz. Günümüzde aynı durumlarin sahidiyiz. Yine gözümüz boyanıyor ve bizde Avukat Pigna ya da o komutan gibi hak ehli, doğruluktan yana güçlü ve zeki insanlar da yok.
·228 syf.·
2018 41. kitabı
Kesinlikle okunması gereken bir kitap. Yazar, toplum üzerindeki algı yönetimini ve adalet duygusunun menfaatler uğruna nasıl köreltilebileceğini akıcı ve anlaşılır şekilde kaleme almış.
2021 24. kitabı
Okunma: 11 Eylül 2021 02:19
Yazar, kitabında bir faşist ve komünistin,maktul ile sanığa dönüşen hikayesini anlatıyor gibi görünse de aslında değindiği noktalar daha derin.. Camilleri, bir toplumdaki çoğunluğun aslında adaleti nasıl yönlendirebildiğini, kitlelerin kendi istekleri üzerine “kutsal” değerler oluşturup toplumun vicdanı ile oynayabildiklerini anlatıyor. Şahsi ve siyasi çıkarları uğruna gerçeği değiştirmek isteyenlerle, gerçeğin peşinde koşan vicdanlı insanların gerek legal, gerek illegal savaşının hikayesi diyebiliriz. Mutlaka okunmalı.
2021 17. kitabı
Öykü “Faşizmin yirmi yılı” olarak bilinen döneme yayılmıştır; 1921’de I. Dünya Savaşı sonrasının kargaşa ve yoksulluğunda, güçsüz siyasal partileriyle toparlanmaya çabalayan İtalya’da paramiliter mangalarının uyguladıkları parlamento dışı şiddet eylemleri sayesinde yükselen Mussolini faşizminin giderek bir siyasal parti kimliği edinmesinden ve çaresiz kalan kralın rızasıyla iktidarı ele geçirmesinden, II. Dünya Savaşı sırasında 1942’de Sicilya’ya Müttefik çıkarmasına değin geçen döneme. Camilleri o tarihsel olayların fonunda iki gerçek somut olayı resmî yazışma belgelerini, sorgu tutanaklarını, gazete haberlerini kullanarak, düşgücünün desteğiyle ve acı bir alaycılıkla izler: Biri, kent merkezinde anacaddenin yanı başında, karanlık, izbe bir sokakta kurulan bir pusunun ölümle sonuçlanışı, cinayetin kovuşturuluşu ve davasının mahkemede görülüşü; öbürü, iktidarı yeni ele geçirmiş, “Duceleşmekte” olan Mussolini’nin gönülsüzce çıktığı “Sicilya seferi” sırasında, kendi adını taşıyan orman-kent “Mussolinia”nın temellerini atışı. Tabii ki toplumsal dinamiğin özgünlüğü sonucunda, iki olay da ancak Sicilya’da olabileceği biçimde gelişir ve tabii ki hiçbir şey göründüğü gibi değildir.
2019 76. kitabı
“kutsallık üretme ve algı inşası üzerine son derece çarpıcı bir roman “ . saygılar, çok doğru. 1921de İtalya da bir komünist bir faşisti öldürür, perdede gösterilen oyun bu, ve fekat namussuzlar kadar namuslular da var olduğundan ve en az onlar kadar cesur olduğundan mütevellit maktulün “niyazi” olduğu katilin de esasında aziz olduğu ortaya çıkar. Okunmalı ve ders çıkarılmalıdır (naçizane tavsiyem) çok güzel kitap #andreacamilleri #unvansızmaktul

Andrea CamilleriYazar · 12 kitap
1925 yılında Porto Empedocle, Argrigento'da doğdu. Senaryo yazarlığı, tiyatro ve televizyonda rejisörlük yaptı. Halen Roma'da yaşıyor. 1978'den başlayıp 1998'e kadar yarattığı "Komiser Montalbano" tipinin başkahraman olduğu seri polisiye romanıyla tanındı.