Puan

710 üzerinden
35 kişi
2022 90. kitabı
Son günlerde yayımlanan Colm Tóibin kitabı Sihirbaz'ı görünce, okuma önceliğimi uzun zamandır kitaplığımda bekleyen Üstad'a verdim.Sihirbaz, kurgusal bir Thomas Mann biyografisi, Üstad ise Henry James biyografisi. Her iki yazarı da çok sevdiğim için, ayrı bir önem taşıyor iki kitap da. Colm Tóibin, İrlandalı yazar, elrştirmen, gazeteci ve şair. Üstad ile 2006 yılında Uluslararası IMPAC Dublin Edebiyat Ödülü'nü kazanmış. Kitap 1895 yılının Ocak ayında başlıyor.Henry James Londra'da ilk tiyatro oyununun başarısızlığı ile dağılmıştır.Kendini İrlanda'ya atar. Tekrar Londra'ya döner ve yazmaya devam eder.Üstad, Henry James'in 1895-1899 yılları arasındaki yaşamına odaklansa da zaman zaman çocukluk dönemine de dönüş yapıyor.Zamanda ileri geri gidip geliyoruz. Kitabın anlatımını  o kadar kopuk o kadar dağınık buldum ki ben ne okuyorum diye kendime sordum.Bitirmekte de çok ama çok zorlandım.Sihirbaz'ı okuyan arkadaşlarımın çok beğendiğini biliyorum."Çeviri kaynaklı mı yaşadığım bu zorluk acaba " diye düşünmeden edemedim. Aklımda kalanlar, Henry James üzerinde etkisi büyük olan  kız kardeşi Alice'in erken ölümü, İç Savaş kabusu, cinsel kimliği ile tam olarak yüzleşememesi, abisi William James ile olan çekişmeleri.
ÜstadColm Toibin · Nokta Kitap · 200592 okunma
2023 233. kitabı
Okunma: 09 Ekim 2023 17:41
#henryjames ‘i tanır mısınız? Vallahi bunca yıldır okuyorum ben tanımıyordum.Neyse bu durumda ne diyoruz, bilmemek değil öğrenmemek ayıp.Henry James’i tanımayan birisi için oldukça bilgilendirici, öğretici ve keyifli bir kitaptı #üstad Çünkü çok okunan ve ödüle doymayan kitapların yazarı #colmtoibin Üstad kitabında Henry James’i anlatmış.Yani daha net bir anlatımla üstad bir Henry James biyografisi. Bu kitap 2004 yılında booker ödülleri kısa listesine girmeyi başarmış.2005 yılında Fransa’da en iyi yabancı kitap seçilmiş.2006 yılında da Dublin edebiyat ödülüne layık görülmüş. Bu kadar mı? Vallahi değil, Stanewall kitap ödülü, Lamda edebiyat ödülü, Los Angeles Times Yılın romanı ödülünü almış. Şimdi bunca ödül alınca kitap, insan biraz ürküyor aynı keyfi ben de alabilecek miyim diye. Hani bazı ödüllü filmleri izleriz de pek bir şey anlamayız ya onun gibi. Üstad Henry James‘i tanımamı sağlayan keyifli bir okuma oldu benim için. Başlarda biraz kim kimdir, ne oluyor diye zorlandığımı ve sanırım biyografisini okuduğum yazarı hiç tanımamanın verdiği Fransız kalış ile azıcık olayın içine girme sorunu yaşadığımı da itiraf etmek isterim.Yeri gelmişken söyleyeyim, yazarın #sihirbaz isimli kitabı da #thomasmann biyografisiymiş. Allah’tan Thomas Mann, kitaplarını henüz okumamış olsam da ismen hakim olduğum bir yazar. Sanırım Sihirbaz daha çok keyif verecek bu manada. Henry James‘in sahnede aldığı bir yenilgi ile başlayan hikayesinde, kaçıp saklanmak mı her şeye rağmen savaşmaya devam etmek mi çelişkisine tanıklık ediyoruz. Cinsel kimliği ile yüzleşme sorunsalı sanırım bu kitabın en ilgi çeken kısmıydı benim açımdan. Bir yandan üstad diye anılan bir yazarın kendi iç çatışmaları diğer yandan iç savaş, aile içi ilişkileri, kız kardeşinin kaybı ve abisi ile aralarındaki bitmek
ÜstadColm Toibin · Sia Kitap · 202392 okunma
Tatil planı hazırsa sıra okuma listenizde!
Bu yaz yanınızdan ayırmak istemeyeceğiniz kitapları sizin için bir araya getirdik. 💬 Siz olsanız bu listeden hangisiyle başlardınız?
Puan vermedi·
ÜSTAD Yazar: Colm Toibin "Bir karakter bir kere yaratıldığında karakteri önemsiz değilse ya da hikaye kapanmadan ölmediyse anlatıda kalmalıydı." . OKUMAK, yazmak kadar sessiz, tek kişilik ve özeldi.. ♡ Herkese Merhaba Bugün sizlere Amerika'nın önemli entelektüel ailelerinden birine mensup olan, modern romanın dehası Henry James'in hikayesini anlatan harika bir kitap bırakıyorum. Toibin 'nin ustaca kurguladığı biografiyi okurken, James hakkında birçok yeni bilgiler öğreniyoruz. Aile yaşamı, kardeşinin hastalığı döneminde yaşadıkları, kuzenleri ve kuzineleri ile olan ilişkileri, romanlarını yazarken hissettikleri ve birkaç ünlü yazar hakkında düşünceleri. . Oyunu Guy Domville, aile işini sürdürmekle manastıra katılmak arasında bir seçim yapmak zorunda kalan zengin bir Katolik'in hikayesi 5 ocak 1895 'te başlıyordu. Bu piyesin fiyaskosunun ardından, çalışma kararlılığıyla, yenilgiye uğrayıp rezil olduğu duygusu birbiriyle savaşıyordu. Hâl öyle olunca, halkın nabzına göre şerbet vermeyi başaramadığının farkındaydı. Oyun başarısız olunca yazı masasına dönerek kendini tekrardan öykülerine verir. Bunun sonucu, ağır kişisel bedellerle üretilmiş, bir başyapıtlar zinciri olur. Öte yandan ünlü yazar Wilde 'a saygı duymayıp, onun davasını yakınen takipteydi. Henry söyleyebileceği bir şey olduğunu düşünmüyordu. Yapacak bir itirafı yoktu. Onun savaşı kişiseldi, ailesinin içinde ve kendisinin derinlerindeydi. Zaman zaman hayatı başka birine aitmiş gibi, henüz yazılmamış bir hikaye gibi, tümüyle düşünülmemiş bir karaktermiş gibi yaşadığını hissediyordu.. . İngiliz edebiyatının belki de en büyük üstadının karizmatik sanatçı kişiliğinin ayrıntıları, yalnızlığı, arzuları, umutları ve çaresizliği biyografik gerçeklere uygun olarak, bir başka büyük sanatçının yaratıcılığıyla, ışıl ışıl
2016 150. kitabı
Okunma: 11 Kasım 2016 02:50
Olaylar birbirinden kopuk ve anlaşılmaz.Kitap kız kardeşini ve sevdiği kadını kaybeden bir yazarın bozuk psikolojik halleri üzerine kurulmuş. Öyle olduğunu düşünüyorum çünkü içerisinde kitap ile alakası olmayan abuk subuk yazılar var ki bunları başka neyle açıklayabilir insan onu da bilmiyorum.Kitabın arka kapağında bayağı bir ödül aldığı hatta "yılın romanı " falan seçildiği yazıyor ancak bu değerlendirmeyi kim neye göre yapmış bilmiyorum ama bence o kadar da etkileyeci hatta sürükleyici bile değildi.Baştan sona olayları ve kitapda geçen karakterleri anlamaya çalışmakla geçti zamanım.Tabii ki bu benim kendi şahsi fikrim olup;beğeninin göreceli bir kavram olduğunu belirtip cümlelerimi noktalamak istiyorum.
Solan HayallerColm Toibin · Kalipso Yayınları · 201192 okunma
2023 222. kitabı
Üstad / Colm Tóibín 2004 Booker Ödülü Kısa Liste 2005 En İyi Yabancı Kitap Uluslararası Dublin Edebiyat Ödülü İrlandalı yazar Colm Tóibín öykü, oyun, araştırma kitapları ve biyografik romanlarıyla birçok ödüle değer görülen bir yazar. Üstad’da da Nobel ödüllü yazar Henry James’in biyografisini bir kurgunun içinde okuyoruz. Yazdığı oyunun istediği başarıyı elde edememesinden kaynaklanan ruhsal sıkıntıları nedeniyle bir İngiltere’de malikaneye çekilir James. Bu dönemde çocukluğundan itibaren yaşamını gözden geçirme fırsatını da bulur. Ailesiyle ve arkadaşlarıyla olan ilişkileriyle dönem atmosferine de tanık oluruz. Yazarın hem duygusal kişiliğindeki karmaşa hem hayatına giren arkadaşlarının melankolik ve zengin kişilikleri ve ayrıca metinde kronolojik bir sıra güdülmemesi gibi nedenler metni zorlayıcı; ancak bir o kadar da edebi ziyafete dönüştürüyor. Colm Tóibin’le tanışma kitabımla bir “Üstad” ın, en yakınlarından bile sakındığı dünyasına konuk olmak gerçekten çok büyüleyiciydi. Yazardan Thomas Mann’in biyografisini ele aldığı “Sihirbaz”ı da hemen okumak istiyorum. Mutlu bir hafta olsun #alıntılarım “Zaman zaman hayatın başka birine aitmiş gibi, henüz yazılmamış bir hikaye gibi, tümüyle düşünülmemiş bir karaktermiş gibi yaşadığını hissediyordu.” “ Henry fosil gibi görülmek istemiyordu ama aynı zamanda geçmişi kendine saklamak istiyordu, değerli ve özel bir mülktü bu.” “ Sessizlik sanatını öğrendiğinde gerçekten de çok iyi bir hatip olacak, şu anda olduğundan daha iyi.” Sia Kitap bibliyofil okuur #siakitap #üstad #colmtóibín #birdahaoku