BASKAN - Bilim Kurgu Dizisi -12

Yok
Sıralamalar

2021 21. kitabı
Okunma: 23 Şubat 2021 01:36
UZAYLI Alfred Elton van Vogt 26 Nisan 1912 - 26 Ocak 2000 Kanada doğumlu bir bilim kurgu yazarıdır. Parçalanmış, tuhaf anlatım tarzı, daha sonraki bilim kurgu yazarlarını, özellikle de Philip K. Dick'i etkiledi. Yirminci yüz yılın ortalarında bilim kurgunun en popüler ve etkili uygulayıcılarından biriydi. Children of Tomorrow (1970) Yarının Çocukları: Uzaylı ismiyle (1984) ülkemizde yayınlanan A. E. van Vogt bilim kurgu romanı. Komutan John Lane on yıllık uzay görevinden geri dönmüştür. Geride altı yaşında bıraktığı kızı Susan şimdi on altı yaşında olmuştur. Yıllar süren uzay görevlerine gidenlerin aileleri için kurulmuş Spaceport şehri ve çocukların kıyafetler, disiplin, kendi gelenekleri şiddet içermeyen birlikler halinde bir nevi ebeveynlerin görevlerini üstlenmeleri birbirlerini denetlemeleri. Lane, kendi çocuğumu ben yetiştiririm onun ahlak ve davranışlarını ergen çocukların oluşturduğu birliklerin yönlendirmesine bırakamam deyip birlikle fikir çatışması. Bir yanda da dünyaya dönerken uzaylı saldırısına uğramış ve dünyaya geri dönmeyi başarmıştır. Uzaylılar ise insanların arasına bir casus göndermeyi başarmışlar ve üstelik Spaceport'taki çocuklardan oluşan ve Lane'nin kızının da bulunduğu birliğe insan görünümünde bir çocuk ajan yerleştirmişlerdir. Elli küsur yıllık bu bilim kurgu romanını okurken doğal olarak bazı anlam tuhaflıklarına; örneğin yıldızlar arası yolculuk yapıyoruz ama halen tuşlu ev telefonu kullanıyoruz. Bu gibi takıntılarınız yoksa keyifle okuyabileceğiniz güzel bir roman. Ben çok keyif aldım. Keyifli Okumalar...
2018 321. kitabı
Serimizin 12. kitabında daha kitabın kapağını açmadan dikkatimi çeken bir şey vardı. Aslında bu cümleyle onun ne olduğunu da belirtmiş oldum. Yani oldukça şaşırtıcı ve bir o kadar da yapıcı çalışmayla tasarlamışlar kapağı. İlla dış güzellik olacak, huyumuz kurusun tabi. Bu kitabın adı da Children od Tomorrow. Yarının Çocukları şeklinde çeviremez miyiz bunu? Niye Uzaylı? Neyse artık çevirilere bilmiş bilmiş sataşmayacağım ama duramıyorum ki. Olayı kavrayamadım, neresini kaçırdığımı şaşırıyorum. Tabi en başta söylediğim gene geçerli, kapak beni heyecanlandırdı. Sekiz yaşını geçen çocukları toplayan birlikler, 1 günün 1 aya tekabül ettiği uzay – dünya zamanı, Ana Bilgisayar terimi karşısında Baba Bilgisayar terimiyle gelen acayip ve ilginç bir yaklaşım, bacak ve kol yerine dokunaçlara sahip romandaki tek uzaylı karakter, K-Enerjisi derken kitabı tamamladık. Tabi böyle dolu dolu bir uzaylı hikayesi gördün mü dersen ‘Hayır’ demek bile zayıf kalır. Bağıra bağıra ‘Asla’ dersem de hakaret olur. Kısaca, görmedim. Burada ana konuyu da verelim. O uzaylı modunda olan arkadaşımız Bud Jagger, uzay filosu komutanı John Lane ve kızı Susan arasında geçe bir hikaye konu ediniliyor. Sizi sarıyor, sonuna kadar götürüyor aslında ama tat alamıyorsunuz. Yani bilim kurguya merakınız varsa, başlangıç yapabileceğiniz eserlerden birisi değil ama buraya kadar gelip seriyi tamamlamak adına da maalesef ki okunuyor işte. Bu arada günaydın, mutlu günler, iyi okumalar dilerim..
2020 413. kitabı
Okunma: 09 Aralık 2020 09:48
Lane, 10 yıllık uzay görevinden döner, ancak giderken bıraktığı eşi, kızı ve toplumunu başka bir şeye dönüşmüş halde bulur. Toplum tarafından uygunsuz bir baba olarak yaftalanmıştır. Ne sebeple olursa olsun, toplum tarafından ailesini on yıl bırakıp giden bir adam baba olmaya uygun bulunmuyordur. Bu arada uzaydan dönerken peşine taktığı uzaylılar dünyaya casus göndermiştir. Lane ailesi ve görevi arasında koşuşturup dururken kitap da bitiyor. Başlarda sıkıcı gibi geldi ama okunması kolay bir kitap. Genç birlikler ilginç bir fikir, doğru eller faydalı olabilir. Ama yanlış ellere geçerse ? Bekçilere kim bekçilik edecek?
2015 98. kitabı
Baskan Yayınları bilim kurgu serisinin on ikinci romanı. Fena değil diyebileceğim bir roman. Bir uzay filosu komutanı John Lane, on yıllık bir görev sonrasında evi olan Spaceport'a döner ama hayal kırıklığına uğrar. Kızı Susan, Kızıl Kediler adında bir birliğe üye olmuştur ve garip davranışlardadır. Birliğin kendi kuralları ve konuşma tarzı vardır ve bu durum John'un hoşuna gitmez. Bu arada birlikteki elemanlardan biri olan Bud Jagger aslında bir uzaylıdır ve babası ile birlikte insanların karakterlerini analiz etmektedir. Bu analiz sonucu kendi gezegenlerinden buraya bir saldırı düzenleyip ele geçirmek istemektedir. Ancak uzay filosu komutanı Lane de akıllı bir adamdır. Birlik, uzaylı saldırısı, karısının soğuk davranışları arasında John Lane başarılı olacak mıdır ve birlik içinde Mike ile Lee arasındaki rekabet sonlanacak mıdır?

A. E. Van VogtYazar · 3 kitap
1912 yılında Winnipeg'de doğdu. Küçük yaşlarda çalışmaya başladı. 1926'da Amazing Stroies dergisiyle tanışması hayatının akışını değiştirdi. Öyküler ve radyo oyunları yazmaya başladı. Bilimkurgu türündeki ilk öyküsü Vault of the Beast'tir. Yine bir bilimkurgu öyküsü olan Black Destroyer 1939 yılındaAstounding Dergisi'nde yayımlandı. Bu öykü The Voyage of the Space Beagle (Uzay Tazısı'nın Yolculuğu) adlı ünlü romanına da kaynaklık etti. 1939 yılında ilk eşi bilimkurgu yazarı Edna Mayne Hull ile evlendi. Birlikte 40'lı yıllarda pek çok eser ürettiler. İlk romanı Slan, 1940 yılında Astounding Dergisi'nde tefrika halinde yayımlandı. 1941'de The Weapon Shops of Isher, 1943'te ise The Weapons Makers adlı romanları yayımlandı. Bir süre yazmaya ara veren yazarın son romanları arasında, Children of Tomorrow; The Battle of Forever ve Computerworld sayılabilir. 1996'da SFWA tarafından verilen Büyük Usta ve Retro-Hugo ödülerini aldı. 26 Ocak 2000'de öldü. Türkçeye çevrilen yapıtları: Uzay Tazısı'nın Yolculuğu, NullA Dünyası.