Var mıydık?

Kuzey Işığı Yayınları

Var Mıydık? 11 yazardan 22 öykü
2023 39. kitabı
Okunma: 25 Nisan 2023 00:00
Var Mıydık? 11 yazar, 22 öykü ile bu seçkide toplanıyor. Kadınların yaşamlarından kesitler okuyoruz. Var Mıydık? Öykülerin arasında oldukça sarsıcı olanlar da var, yer yer gülümsetenler de. Fakat öykülerin genelinde hüküm süren, kiminde derinlere saklanan yerleşik bir hüzün asıl etkiyi bırakan. (Ne kadar edebi olursa olsun, yalnızca tek bir öyküyü sindiremedim. Bunun için de kendimce yeterli sebeplerim olduğunu düşünüyorum.) Yazarların bazılarını tanıdığım ve öykülerin bir kısmını kitaptan önce okuma fırsatı bulabildiğim için yorumum oldukça öznel olabilir. Ayrıca kitapta iki öyküsüyle yer alan Nil hocam bana öykü okumayı sevdiren, ilk öykülerimi kendisiyle beraber yazdığım kişidir. Onun da içinde yer aldığı, süreçlerine bizzat temas ettiği çalışmalar benim için her daim özel olacak. Bir de bu kitabın gelirleriyle kız çocuklarının okumasına katkı sağlanıyor. Haberiniz olsun
Var mıydık?Kolektif · Kuzey Işığı Yayınları · 202316 okunma
Kadınlara ve öteki'lere dair...
2023 17. kitabı
Okunma: 19 Mayıs 2023 15:58
♡《 Yüreğimize sorduk: “Var mıydık?” Öyle güçlü bir, “Evet,” duyduk ki yazmadan edemedik. Fiziksel ve psikolojik şiddet gören, hakları ellerinden alınan, cinsellikleri kısıtlanan kadınların anlaşılmalarını, var olmalarını sağlayabilmek için yazdık. Gerçek yaşanmışlıklarla örülmüş öykülerimizle kanıksananları değiştirmeyi, ezberleri bozmayı hedefledik. Kadının önünün ilk olarak eğitimde tıkandığının farkındayız. Bu farkındalığı ortak meselemiz yaptık ve bir soru daha sorduk: “Gelecek nesillerimize yardımcı olmaya var mıyız?” Yanıtımız yine, “Evet,” oldu. Bu doğrultuda kitabımızın telif haklarından elde edeceğimiz tüm geliri kız çocuklarımızın gelişimini desteklemek için kullanmaya karar verdik. Şimdi de tüm okurlarımıza soruyoruz: “Biz varız. Siz de var mısınız?” 》 . ♡ 》On bir kadın yazarın ikişer öyküsünün bulunduğu bu kolektif çalışmada, kadınlığa ve "öteki" olarak görülenlere dair kısa durum öyküleri yer alıyor. . Kitap Ağacı okuma grubumuzda okuduk, yazar katılımlı toplantımızda, öyküler ve hayat üstüne keyifli bir sohbet ettik... . Bu kitabın tüm gelirleri, ihtiyaç sahibi kız çocuklarının eğitimine gidiyor. Destek olmanızı tavsiye ederim. . Kitapla kalın ♡ . Seçil Erginler Zeynep Ceylan
Hayata Dair
2024 38. kitabı
Okunma: 01 Mart 2024 22:48
Merhabalar değerli kitapseverler bugün sizlere On bir kadının bir araya gelerek oluşturduğu Var Mıydık adlı kitabı tanıtmak istiyorum. Kitabımızın içerisinde 22 farklı öykü yer almaktadır. Kitapta neler mi okuyoruz kısaca bahsetmek istiyorum. Bir babanın kızına dair olan bağlılığını,sevgisini ve günün birinde kızı için gelen mektupta yazılanları,annesi vefat ettikten sonra üvey annesi tarafından kötü yola düşen kızın kalp ağrıtan yaşamını,Meryem'in kayınbabası tarafından zulüm gibi yaşadığı hayatı,annesi akıl hastanesinde yattıktan sonra noel yemeğine giden Rüya'nın Anders ile olan diyaloglarını bir barmen tarafından Çisel'in başına gelenleri,bir mahkeme salonunda boşanmaya kalkan çiftin neler yaşadıkları gibi birçok öykü okuyoruz. Hangi öyküyü sevdin derseniz seçim yapamayacağım çünkü tüm öyküler birbirinden çok etkileyiciydi. Benim gibi öykü severlere keyifli okumalar dilerim. Bu kitabı yazan on bir kadının emeklerine sağlık diyorum.

KolektifYazar · 15711 kitap
Kolektif eser, tek bir yazara atfedilmeyen, birden fazla yazarın ortaklaşa yazdığı veya katkıda bulunduğu eserlere verilen isimdir. Bu eserler, yazarların önceden belirlenmiş bir plan doğrultusunda birlikte çalışmasıyla veya her bir yazarın farklı bölümleri veya karakterleri ele almasıyla oluşturulabilir. Kolektif eserler, farklı türlerde karşımıza çıkabilir: - Romanlar: Birden fazla yazarın farklı bakış açılarını ve deneyimlerini bir araya getiren romanlar, kolektif eserlere güzel bir örnektir. Örneğin, "Kelebeğin Rüyası" adlı kitap kolektif bir şekilde oluşturulmuştur. - Hikaye Kitapları: Farklı yazarların yazdığı kısa hikayelerin bir araya getirilmesiyle oluşturulan kitaplar da kolektif eserler arasında yer alır. Örneğin, "26 Yazardan Tek Bir Hikaye: Adalet" kolektif şekilde yazılan bir hikayeden oluşur. - Şiir Antolojileri: Birden fazla şairin şiirlerinin bir araya getirilmesiyle oluşan antolojiler de kolektif eser kategorisine girer. Örneğin, "Güzel Yazılar - Şiirler" gibi antolojilerde birçok şairin eseri yer alır. - Deneme ve Makale Derlemeleri: Farklı yazarların deneme ve makalelerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulan derlemeler de kolektif eserler arasında sayılabilir. Örneğin, "Sivil İtaatsizlik" gibi yayınlar.