İslam Filozoflarının Varlık Tasavvuru

Varlık Nedir?

Ömer Türker

Varlık Nedir? Sözleri ve Alıntıları

Varlık Nedir? sözleri ve alıntılarını, Varlık Nedir? kitap alıntılarını, Varlık Nedir? en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Faal Akıl bütün yönleriyle bilfiil olduğundan onda herhangi bir nesnenin kavramı veya varlık durumuna ilişkin önerme bulunmaz.
“Felsefe eserlerinin tercümesiyle birlikte bilhassa Kindî etrafında oluşan filozoflar cemaati, Meşşâî bilim geleneğini de tevarüs etmiştir. Mevcutların cevher ve dokuz araz kategorisine göre taksim ve tasnif edilmesi, fiziksel dünyanın teorik açıklamasında madde-sûret teorisine ve hareketin açıklanmasında tabiat ve nefs teorilerine başvurulması, birlik-çokluk ilişkisinin nedensellik yasasına bağlı kalınarak açıklanması bu geleneğin belli başlı bilimsel tercihlerini ifade eder. Yeni Eflâtuncular, bu tercihlere sudûru ekleyerek Aristoteles’in sadece hareket veren Tanrı’sını varlık veren “Bir”e dönüştürdüler, nedensellik ilkesine fizik ve metafizik neden ayrımını eklediler, Eflâtun’un idelerini Küllî Nefs’teki sûretlere dönüştürdüler, Aristoteles’in nefs teorisinin açıklama gücünü de ekleyerek Eflâtun’un nefs teorisini yeniden yorumladılar. Tercümeler yoluyla hem Aristoteles’in fikirleri hem de Yeni Eflâtuncu fikirler İslam düşüncesinin bir parçası haline geldi.” s.105
77 öğeden 61 ile 70 arasındakiler gösteriliyor.