Vicdan Sızlar

5 Temmuz 2017
İz Yayıncılık

2018 36. kitabı
Okunma: 02 Mayıs 2018 23:59
"Ama bazen insan anlatmak istemez. Şevki yoktur. Neden yoktur? Neden şevkini kaybetmiştir insan? Bunlar önemli sorular..." Belki de anlatmak ister ama kimse duymasın ister ya da duysunlar ama duymamış gibi yapsın ister. Ya da sessiz susarken içindeki bütün çığlıklar duyulsun ister insan. İnsan çünkü, ister de durur, durur da ister veya. Kesinlik aramayın bende, size böyle bir şey vaat ediyor olduğum için yazmıyorum bütün bunları. Belki yazmak için yazıyorum belki de içimde kalsa sadece içimde değil aklımda da kalacağı için yazıyorum. Mesela Güray Süngü bunu niye yazmıştır ki? Bir gün koltukta otururken haberlere bakıp "vay vicdansızlar.." diyip mi yazmaya başlamıştır yoksa "abi vicdan yani sızlar sonuçta." diyip mi yazmıştır. Belki de "ben vicdanlarının sızlayabildiğini hatırlatayım da belki vicdansızın birine vicdanını sızlatabilirim.." diyerek almıştır eline kalemi, kağıdı veya laptopu; son ihtimal yüksek, farkındayım. Böyle böyle yeşermiştir bir öykü kitabının dalları, çiçekleri. Her muhayyel bir gerçeğe, her gerçek de muhayyele dönüşmüştür mutlak. Sonra kesin şey demiştir ama -az da olsa bir muhabbetimiz, tanışıklığımız var tabi biliyoruz- ben en iyisi "Evvel Ahir, Batın Zahir" diye bir hikaye yazayım içine de vicdanlarını hatırlamazlarsa beklediklerini hatırlasınlar. "Cana Kıymık" adlı hikayeyi de yazmasak olmaz şimdi sonuçta benim gibi kentsoylular okudu mu biraz kendilerini bulabilsinler.. Neydi arayanlar bulurdu değildi değil mi, belki de kaybedenler bulurdu, bulanlar da kaybetmiştir çünkü e o zaman kaybedenler ararlar, arayanlar da bulurlar ama neyi bulurlar belasını belki de kesin bir şey yok çünkü, bunlar gibi şeyler işte. Kafası karışıklara, âşıklara, bekleyenlere, delirmek üzere olanlara, delirmeden de kalanlara veya delirdiğini zannedip de aslında
2022 82. kitabı
Okunma: 23 Ağustos 2022 00:00
Önce bakacaksın," dedi, başladık mı? deyip. Ben baktım yüzüne tabi. "Bana değil lan," dedi anında. "Neye?" dedim. "Kendine...." "Ya bırak," dedim, "Mevlana moda olduğundan beri bir bitmediniz, yok kendine bak alemi gör, aleme bak leylayı öttür. Nedir abi olayınız. Benim canım yanıyor Rasim abi, içim kıyılıyor, delisin melisin diye nazın geçiyor, kafa bulma." .... Sen mutsuzluk hastalığına yakalamışsın iki gözüm, tez zamanda canına kıyman lazım. Yani canıma kıyıp aşık olmam gerekiyordu mutsuzlukhastalığından kurtulmam için. Mutsuzluk hastalığı dediği de aslında derdi bilinmeyenin dertlenmesiydi yalnızca. Kaşı olanın kaşım var diye şükredeceğine kaşım yamuk diye kahretmesiydi bir bakıma. Öyle mal gibi etrafta dolaş, için kıyılsın, sıkılsın. İlacı hakikattir, hakikatı ise aşktı. İki damla gözyaşı döktüm giden ama giderayak beni aydınlatan Deli Rasim için. ... Aşırı derecede övülen, ödül almış bir yazarımızın okuduğum ilk kitabı. Yanlış kitaptan başladığım için mi, öyküleri bana hitap etmediği için mi bilmiyorum ama 2 öyküsü dışında diğerlerinden bir şey anlamadım, hemde çok vasat buldum. Kitaba ismini veren Vicdan Sızlar ve incelemenin başında alıntılar paylaştığım Cana Kıymık hikayeleri etkileyici akıcı, merak uyandırıcıydı. Diğerlerinde tam olarak ne anlatıyor anlamadım. Sorun bende sanırım. Ama yinede öykü okumak isteyenler için alternatif kitap olarak seçilebilir.
2018 2. kitabı
Aslında buraya bir arkadaş yorum yapmış, Kivirciktosh, hatta çok güzel yapmış.Üzerine yorum yapmaya biraz çekindim doğrusu. Ama kitabı o kadar beğendim ki dümdüz bir insan olarak dümdüz bir iki cümle kurmadan geçemeyeceğim. Hayatımda beni sarsan yeniden kaldıran güzellikte, çok da söz kalabalığı yapmadan derinden düşündüren 2. kitap benim için. Böyle güzel bir iç yolculuk, güzel bir can sıkıntısıysa ihtiyacınız okuyun kaçırmayın derim. Can sıkıntısının güzel hali...
2020 21. kitabı
Okunma: 21 Nisan 2020 20:42
Genel olarak absürt hikaye örneği sergilese kitaptan sadece birkaç hikaye iyi diyebilirim. Şahsıma hitap edemeyen bir yapısı var ki Güray Süngü'nün diğer kitaplarında da aynı duyguyu yaşadım. Hikaye belli bir karanlıkta gidiyor. Okuyucuya açık kapı bırakılmıyor ve okuyunca hikayeyi sizin açıklamanız ve oluşturmanız gerekiyor. Bu gerçek hikaye değildir. Bir şiir yazılmıyor. İnsanlara bir olay örgüsü sunmamız gerekiyor. Pek iç açıcı yorumlar yapamıyorum maalesef. Öykünün bir varlığı vardır ve bu evrenseldir. Buna absürt vs. diyerek şekil vermek usta bir kalem olmak gerektirir ve bunun için de evrensel hitap edici olmak gerekir. Kitaba dair bu kadar yorumun bile fazla olduğunu düşünüyorum.
2018 9. kitabı
Okunma: 17 Şubat 2018 19:34
"Gitmediğimiz şey sizin dünyanızdan değil diye gitmediyseniz, ona gitmekten bahsedemezsiniz ki." . . Bazı kitaplar derin derin sızlatır ya yüreğinizi hani, kitap bittiğinde balyozla kafanıza değil bizzat göğüs kafesinize vururlar ve kırılan göğüs kafesinizin kemikleri yüreğinize batar, derin derin kanar yüreğinizin ana damarları çünkü kırık bir kemik bir bıçaktan daha keskindir, işte öyle bir şey her hikayenin sonunda yüreğinizde ya da vicdanınızda olan sızlama... Okuduğunuz her hikayeyi hissetmeniz gerekiyor, öyküleri okurken "hayatın doğru yerine dokunmanız" gerekiyor ki anlayabilesiniz yaşamı, küçük bir çocuğun çığlığını, kavruk bir bedenin yangınını, ayrışmaları, birleşmeleri, asıl görülmesi gerekenleri, bakmakla görelim arasındaki farkları.... Yazarın üslubu gerçekten farklı, hikayeleri anlayabilmek ya da hissedebilmek için kendinizi gerçek anlamda öykülere vermelisiniz, emek gerekiyor okurken.
2023 6. kitabı
Okunma: 02 Şubat 2023 23:06
Kitap, 17 tane kısa öyküden oluşmaktadır. Öykülerin bir çoğu hayatın içinden olmayan gerçek dışı, ütopik bir yapıya sahip. Bu yüzden de hacimsiz bir eser olmasına rağmen yapısı itibariyle bana çok hitap etmedi. Maalesef çok beğendiğimi söyleyemem. Herkese bol istifadeli okumalar dilerim
2021 85. kitabı
Birçok ödül sahibi, eserleri ile yeni öykücüleri ilham veren, kendine has bir anlatıma sahip Güray Süngü, şüphesiz, ülkemizin yaşayan en iyi öykü yazarlarından biri. Süngü öykülerinde eşsiz konular, şiirsel anlatım ve kelimelere verdiği rollerle öne çıkıyor. Süngü, bir kelimenin kullanılabileceği hemen her anlamı kullanabilen, eserlerinde farklı sonuçlar ve anlamlar ortaya çıkarabilen biri. Onun eserlerini okurken asla bir sıradanlık hissetmezsiniz. Ancak olağandışı olmak adına bir zorlanma da hissetmezsiniz. Bu bakımdan eserleri ayrı bir tat verir. “Vicdan Sızlar” eseri, aralarında konu bağlamı bulunmayan 17 kısa öyküden oluşuyor. Farklı rüzgârların anlam dünyasına estiği bu öykülerde, ilk hissettiğim şey, bir zorlanma olmadan, öyküleri ahenkle okuduğum. Eserde beni en çok etkileyen öykü, “Küle Dön”. Duygu dünyamı sarsan bu öykü ile her ne kadar eseri okumaya biraz ara vermek zorunda kalsam da, etkisinden kurtulmayı istemediğim bir öykü oldu… Keyifle okuyacağınız ve edebi zevki derinden hissedeceğiniz bu eseri biran evvel temin etmenizi tavsiye ederim.
Puan vermedi·124 syf.·
2018 69. kitabı
Öykülerin içeriklerini ikiye ayırabiliriz. Vicdansızlar ve Vicdan sızlar olarak. Katil ile maktul, zalim ile mazlum gibi. Coğrafyanın birçok yerinde yaşanmış farklı acılara şahitlik ediyoruz. Oğuz Atay ödülü almış biri ne tarz öykü yazacağı zihninizde az buçuk oluşmuştur. Gerçek üstücü öyküler daha çok olmak üzer büyülü gerçekçi öyküler de kitapta yer alıyor. Biçimsel olarak Post Modern edebiyatın sadık uşagı Süngü. Kelime, anlam oyunları bolca metinlerde görüyoruz. Güray Süngü okumayı seviyorum, okunmaya değer bir kitap.
·124 syf.·
2020 69. kitabı
Güray Süngü, yeni tanıştığım bir yazar ve bu ilk okuduğum kitabı. Farklı bir tarzı var yazarın ve ben yazarın tarzını çok sevdim, diğer kitaplarını da okumayı isterim Kitapta toplam 17 öykü yer alıyor. Bu kitaptaki öykülerde gerçeküstü kurmacalar var. Mahalleden sesler var. Toplumu birkaç parçaya bölen zihin yapılarından izler var. Ayrışmanın ve birleşmenin, kutuplaşmanın ve bütünleşmenin hikayeleri var. Elbette yarılan zihinler var. Elbette kanayan yaralar var. Kanayan yaralarını güleç bir yüzle dünyadan gizleyen karakterler, vicdansızlar ve elbette vicdanları sızlayanlar var. Siz hangi taraftasınız? Vicdansızlar mı, Vicdan Sızlar mı? Keyifli okumalar...
2019 18. kitabı
Okunma: 16 Ağustos 2019 10:26
Her öykü de yazarın anlatımına şaşırarak okudum.İlk balta biraz karışık gelse de okudukça zevk almaya başladım. Yazar bir şey söylüyor ama asıl söylenen o değildir.Mesela; "Vida Veli elektrikçi de çalışıyordu ama lakabı ordan gelmiyordu." "Ben bu şarkıları duydum da mı unuttum,duymadım da duydum sandım hatırlamayınca da ondan unuttum sandım.Nerden bileyim nerden düştü aklıma." "Annem dilsizdi çok güzel şarkı söylerdi." Bazı öykülerin finalinde tek bir final olmuyor örneğin "Lan" öyküsü ve "Cana Kıymık" Kitapta ki her öykü hayattan bir parça anlatıyor bize. Ben bu kitabı arkadaş tavsiyesi üzerine okudum çok sevdim ve ben de kesinlikle tavsiye ediyorum.

Güray SüngüYazar · 16 kitap
1976 yılında İstanbul’un sur içi mahallelerinden Kadırga’da doğdu. İlk öğretime Kadırga İlkokulunda başladı. Çocukluğu Ayasofya ve Sultanahmette geçti. Gedikpaşa’da esnaf olan babası sayesinde çalışma hayatını erken yaşta tanıdı. Üniversiteden mezun olana kadar bütün tatillerini Kapalıçarşı’da geçirdi. Farklı milletlerden, meşreplerden, dinlerden insanların arasında büyüdü. Üniversite eğitimini Uludağ Üniversitesi’nde aldı. İktisat fakültesinde okudu. Mezuniyetinden sonra özel sektörde çalışmaya başladı. 2009 yılına kadar çeşitli sektörlerde görev aldıktan sonra, yayın sektörüne geçti. Güray Süngü yazmaya Bursa yıllarında başladı. İlk öyküsü 1998 yılında Hece dergisinde yayınlandı. Bugüne dek, Hece, Hece Öykü, E-edebiyat, Ada, Özgür Edebiyat, İtibar, İzdiham, Cafcaf, Hacamat, CF, Edebi Müdahale, Post Öykü, Cins, Muhayyel gibi dergilerde öyküler ve yazılar yayınladı. Öğrenciyken yazdığı ilk romanı Dördüncü Tekil Şahıs 2006 yılında okuyucuyla buluştu. Düş Kesiği adlı romanıyla 2010 Oğuz Atay Roman Ödülü’ne, Kış Bahçesi adlı romanıyla 2011 Türkiye Yazarlar Birliği Roman Ödülü’ne layık görüldü. 2014 yılında Deli Gömleği ve Hiçbir şey Anlatmayan Hikayelerin İkincisi kitapları ile Necip Fazıl Hikaye Ödülü’nü kazandı. 2018 yılında 14. Kristal Lale ödüllerinde yılın edebiyatçısı seçildi. Kitapları; Dördüncü Tekil Şahıs-Roman, 2006 Pencereden-Roman, 2006 Düş Kesiği-Roman, 2010 Deli Gömleği-Öykü, 2010 Kış Bahçesi-Roman, 2011 Hiçbir şey Anlatmayan Hikâyelerin İkincisi-Öykü, 2012 Köşe Başında Suret Bulan Tek Kişilik Aşk-Öykü, 2014 Mehmet’i Sakatlayan Serçe Parmağı-Roman, 2015 İnsanın Acayip Kısa Tarihi-Uzun Hikaye, 2016 Vicdan Sızlar-Öykü, 2016 İbrahim’in Kaybettiğini Bulmasıdır, 2018