Dünyanın Kaderini Belirleyen Savaş

Puan

9.110 üzerinden
16 kişi
2024 254. kitabı
WATERLOO Dünyanın Kaderini Belirleyen Savaş Herkse Merhabalar... Bugün sizlere bir tarih - araştırma kitabı ile geldim. Yazarımız Avrupa seyahatlerinden birinde bugün Belçika toprakları içinde yer alan Waterloo'ya giderek savaşın yapıldığı yeri, yerleşim alanlarını, arazi arızalarını bizzat yerinde görmüş. Tabi görmek başka duymak başka capcanlı görmek ise bambaşka olur. Fransız Piyade Okul Komutanı Generalin özel daveti ile Piyada Okul Komutanlığı sırasında gittiğinde ise Fransız üst rütbeli subaylardan Waterloo Savaşını dinlemiş. Bize de öğrendiklerimi kaleme aktarmış şeklini okumak düşüyor... Waterloo Savaş'ı Başkomutan'ı İmparator Napolyon Bonapart Avrupa'nın gelmiş geçmiş en büyük generalidir. Waterloo'dan önce ise 61 savaş yönetmiştir. Bu savaşta 46 yaşındaymış. Savaş sırasında ise değişken bir ruh hali içerisindeymiş. En iyi zamanlarını geride bırakan ve emrinde olan kurmaylar ise bu iş için yeterli olmayınca kaçınılmaz son için de yapabileceği bir şey yokmuş. Yine de stratejik davranmaya devam etmiş. Sonuçta onlarca savaşı yönetmiş bir generaldir. Toplam sekiz saat süren savaş Napolyon komutanlığında en ağır bedeli olan ikinci savaş olur. 25.000 ile 31.000 Fransız askeri ölür ve yaralanır. 64 generalinden ise 26 si ölür. Naspolyan ise sonrasında "Akla mantığa sığmayan bir gün olduğunu, tam manasıyla tahlil edemediğini ve de kaderin bir cilvesi olarak gördüğünü "söyler. Savaş sonrası ise baskılar nedeniyle tahttan feragat edip üstüne de sürgüne gönderilmiş. Okurken bana bir şeyler katan kitapları her zaman ayrı severim bu kitabı da sevdim.
2024 58. kitabı
Ne kadar güçlü olursa olsun muhakkak bir gün yapılan stratejiler ters teper. Her zaman savaş kazanılır diye bir şey olmaz. Dünyanın en iyi savaşçısı olsun en iyi oynayan oyuncusu olsun fark etmeksizin bir anlık gaflet yenilgidir. Napolyon, kendini çok zeki ve yenilmez biri olarak dünyaya nam salmıştı. Kim bilebilirdi ki tam tamına sekiz saatte yenilip kısa sürede oturduğu tahtan inip sürgün edileceğini. Kendisi bile buna inanmazdı. Hayallerini büyük tuttu. Ama bilmezdi birliğin galip tekliğin mağlup olacağını. Waterloo, Belçika'nın kasabasıdır.  İngiltere, Avusturya, Rusya, Prusya, Hollanda ve İspanya'nın ittifak kurmasıyla Fransa'nın imparatoru Napolyon'a savaş açarak 18 Haziran 1815'te Waterloo savaşı yapıldı. Böylelikle yeni bir devrim, yeni bir dönem,  yeni bir yüzyıl başlamış oldu. Bu savaş sonrası dünyaya hüküm  süren  Napolyon'un aklı selimliği karışmış oluyor. Ve Waterloo için  diyor ki,  "akla mantığa sığmayan bir gün. Savaşı tam manasıyla tahlil edemedim. Kaderin sıradışı cilvesi." Kazanan Wellington, Napolyon'un ölümünden kendini dünyanın en iyi generali olarak benimsiyor. Tarih öyle derin ki anlamak için araştırmak gerek.  Yazar Osman Pamukoğlu'nun Belçika'da yer alan Waterloo savaş meydanıni ziyaret ederek bu unutlmaz bilgileri bizlerle paylaşıyor.  Tarih sevenlere ve ilgilenenlere tavsiyedir.
WaterlooOsman Pamukoğlu · İnkilap yayınevi · 202461 okunma
“Yeterince kitabın var” diyenlere cevabımız hazır.
2024 30. kitabı
Okunma: 27 Ekim 2024 17:24
Avrupa haritasının yeni baştan çizilmesine sebep olan; tarihin en büyük liderlerinden Napolyon’un yenilgisiyle sonuçlanan Waterloo Savaşı’nın Osman Pamukoğlu kalemiyle anlatıldığı eser. Paşa’nın askeri bakış açısı döneme ışık tutarak; savaş meydanını yerinde incelemesinin ardından savaşın detaylarını, kullanılan stratejileri, sebep olduğu yıkım ve kayıpları, hırs ve bu hırsın ardından gelen büyük yenilgiyi apaçık ortaya seriyor. Savaş sahneleri o kadar net ve pürüzsüz ki okurken savaşın haritası bizzat önünüze serilmiş gibi hissediyorsunuz. Napolyon’un hataları, düşmanın avantajları, zaman yönetimi ve psikolojik savaş unsurları da ayrıca çok güzel işlenmiş. Pamukoğlu’nun askeri geçmişi sayesinde, kitap akademik sıkıcılığa kaçmadan gerçekçi bir askeri analiz sunuyor. Bunlara ek olarak, Paşa’nın arada kendi görüşlerini, Türkiye’ye ve günümüz liderliğine dair iğnelemelerle iliştirmesi kitaba ayrı bir “Pamukoğlu damgası” vuruyor. Edebi yönü tabii ki tartışılabilir ki zaten Pamukoğlu’nun da öyle bir hedefi olduğunu zannetmiyorum. Ancak savaş konulu kitapları, özellikle gerçeğe dayanan savaş hikâyelerini sevenler için oldukça kıymetli ve tatmin edici bir eser olduğunu düşünüyorum. Tavsiyemdir dostlar, Kitapla ve huzurla♡ . Her Ay Okuyanlar Kulübü kitapfisiltisi sevtap Osman Pamukoğlu Waterloo
Puan vermedi·96 syf.·
2024 14. kitabı
Bu kitap, Osman Pamukoğlu’nun askeri deneyimi ve stratejik bakış açısını yansıtan, detaylı ve güçlü bir savaş anlatımı sunuyor. Waterloo Savaşı’nın sadece tarihsel yönünü değil, taktik ve liderlik derslerini de ele alması, eseri klasik bir tarih kitabından farklı bir noktaya taşıyor. Kitabın en büyük artısı, savaşın nedenlerini ve sonuçlarını askeri bir perspektiften analiz etmesi. Napolyon’un kararlarını, Wellington ve Blücher’in hamlelerini değerlendirirken, taktiksel hataları ve savaşın dönüm noktalarını açıkça ortaya koyuyor. Özellikle Napolyon’un yorgunluğu, yanlış değerlendirmeleri ve şanssızlıkları vurgulanarak, büyük bir liderin düşüşü dramatik bir şekilde anlatılmış. Ancak, kitap zaman zaman fazla teknik ve askeri terminolojiye boğulmuş olabilir. Pamukoğlu’nun üslubu akıcı olsa da, detaylı savaş manevraları ve askeri taktikler konusunda fazla derine inmesi, genel okuyucu için zaman zaman yorucu olabilir. Ayrıca, Napolyon hakkındaki bazı yorumları kesin yargılar içerdiğinden, tarafsız bir tarih kitabı olmaktan çok, yazarın kendi değerlendirmelerini de içeren bir eser olarak görülebilir. Genel olarak, savaş tarihi, strateji ve askeri liderlik konularına ilgi duyanlar için oldukça değerli bir eser. Eğer Napolyon’un son büyük savaşını ve Avrupa’nın kaderini belirleyen bu muharebeyi askeri açıdan derinlemesine anlamak istiyorsan, bu kitap senin için doğru bir seçim olabilir. Ancak, daha genel bir tarih anlatımı arıyorsan, yer yer teknik detayların yoğunluğu seni zorlayabilir.
Alıntı
Puan vermedi
Waterloo//Dünyanın Kaderini Belirleyen Savaş Bazen dönüm noktaları vardır yaşamda… dünyanın kaderinde olduğu gibi… #waterloo Savaşı İngiltere, Rusya, Hollanda, İspanya ve Avusturya’nın 1815 yılında Fransa’ya karşı başlatmış olduğu, tarihin kaderinde iz bırakan savaşlardan, savaş süresi de çok ilginç: 8 saat. Sayın Osman Pamukoğlu, artık Belçika’da yer alan Waterloo meydanını seyahatlerinden birinde bizzat gezmiş ve incelemiş, Fransız subaylarından dinleyerek bu eseri okurlarıyla buluşturmuş. Homeros #odysseia da şöyle demiş: “Ne kadar çok seviyormuş Akhilleus tanrılar seni. Sen ölmekle adını yitirdin sanma, soylu adın hep var olacak tekmil insanlar arasında!” İşte tarih de Napolyon’nun adını zihinlere kazmış. Avrupa tarihinin unutulmaz generallerinden Napolyon, sekiz saatlik bu savaşta otuz bin civarı askerini kaybetmiş. Mağlubiyet ona tahta ve sürgüne mâl olmuş. Tarihin derinliklerine iz bırakan, dünyanın kaderini belirleyen en uzun öğleden sonranın cereyan ettiği savaşa dair bu kitabı okumak büyük bir kazanım oldu benim için. #tavsiye Osman Pamukoğlu