Yazar:
Can Beta

Koca dünyada yapayalnız olmak
2024 17. kitabı
Okunma: 08 Mart 2024 01:11
İlginç konusu , üç farklı anlatım tarzı ve alt metinlerde insanı düşündüren pek çok ayrıntı... Herkese benzeyen yanlarınız ve kimseye benzemeyen yanlarınızın çatışması. Neden herkese benzemek güven verir? Farklı olmak neden korkutur? Kabul görmek bu kadar önemli midir? Güç neden tehlikeli bir araçtır? Kimin elindeyse onu yok eder mi? Bir yalanla ne kadar yaşanabilir? Ben olsaydım ne yapardım? ... O kadar çok soru birikiyor ki okurken insanın kafasında . Dünyanın ve zamanın üzerimizdeki baskısını sorgulatıyor ince ince . İzleyeceğimiz , okuyacağımız, yiyeceğimiz, giyeceğimiz, ne alışveriş yapacağımız bile bize reklamlarla dayatılırken durup bir özeleştiri yapmamız gerekiyor belki de. İlk kısımdaki düz yazı zaten bildiğimiz bir tarz. İkinci kısımdaki sen dili ile yazılmış bir metni ilk okuyuşum. Son kısımdaki röportaj tekniğini sevmedim çok fazla ama kısaydı o bölüm . İyi ki tanıdım dediğim bir yazar. İyi ki okudum dediğim bir metin . Konuyu bildiğim için daha vahşice bir içerik beklemiştim . Kesinlikle öyle değil. Ölümler, zulümler, cinayetler beklemeyin. Ama cinsel içerik az da olsa mevcut . Okumayı düşünen herkese keyifli okumalar
Distopya
YCem Akaş · Can Beta · 2018552 okunma
Ütopya görünümlü distopya “Y”
2022 5. kitabı
Okunma: 25 Ocak 2022 23:39
İçeriği ve üslubuyla beni benden alan #7 romanından sonra tadı damağımda kalan yazarımıza “ütopya görünümlü distopya” romanı “Y” ile devam ettim. Cem Akaş, Türk edebiyatında denenmeyenleri deneyen
2023 19. kitabı
Okunma: 16 Mart 2023 12:34
Ben çok güzel bir kitap bitirdim ve bu kitapla bu kadar geç tanışmamın sebebi, kitap ile ilgili duyduğum olumsuz yorumlardı malesef. Keşke dinlemeseymişim. Hem konusu hem yazım tekniği beni büyüledi. Bir distopik roman diyebiliriz sanırım. Erkek olmanın suç olduğu bir dünya düşünün ve bütün dünya kadınlardan oluşuyor. Bu düzenin içinde bir çift ,bir erkek çocuğu bulur ve sahiplenmeye karar verir, kıyamazlar. Onu korumak adına dünyaya kafa tutarlar. Bu faşizm hiç bilmediğimiz bir şey değil elbet . Fakat farklı bir noktadan bakması ve yarattıgı dünya çok çarpıcı geldi (erkek olmanın suç olduğu bir dünya) ! Vay be işte buna şapka çıkarırım. Yazardan okuduğum ilk kitaptı. Kesinlikle devam edeceğim.
2020 386. kitabı
Okunma: 09 Aralık 2020 01:38
Bir an için dünyada sadece kadınların yaşadığını ve erkeklerin bir salgın hastalik sonucu yok olduklarını, sağ kalanların ise kadınlar tarafından katledildiğini düşünelim. Dehşetengiz degil mi? Böyle bir dünyada tek bir erkeğin yaşadığını düşünün bir de. O erkek için korkunç olmalı bu durum ki Constantine için de öyle. Distopik bir kitap Y. Sıradışı bir konusu var. Akıcı ,anlaşılır ve sürükleyici. Tek solukta okudum diyebilirim. Tavsiye edebileceğim kitaplar arasında yerini aldı..
2018 45. kitabı
Harika bir Türk Distopyası okudum, kitap ile ilgili söyleceğim tek şey bu bile olabilir. Cem Akaş ile daha önce nasıl tanışmadım diye hayıflandım tüm kitap boyunca. Oldukça sade, akıcı bir dili var ve kurgu harikulade. Erkek egemenliğinden bıkmış bir dünya ve kadınların hakim olduğu bir dünya nasıl olur, mükemmel mi olur korkunç mu olur kafanız karışmadan okuyup anlıyorsunuz, kurgulanan dünya oldukça net bir şekilde okura sunuluyor. Kitap üç bölüm halinde yazılmış, ilk bölümü kitabın konusunu anlamak, karakterleri tanımak olarak düşünebiliriz, ikinci bölümde ana karakterimizden dinlemeye başlıyoruz olayları onun başına gelenleri ve son bölümde de röportaj biçiminde yazılmış bir sonuç ve değerlendirme var yine ana karakterimizin ağzından. Bize vermek istediği ana fikir farklılıklar ve bu farklılıkların insanı koca dünyada nasıl yalnız bıraktığı. Eğer olağandan farklıysak zorlu mücadeleler vermek zorunda kaldığımızı kurduğu dünyada muhteşem bir şekilde anlatmış bizlere Akaş. Geç kalınmış bir tanışma oldu ama diğer kitaplarını okumak için sabırsızlanıyorum. Distopya sever biri olarak bir Türk yazardan böylesine harika bir kurgu okuduğum için çok mutlu oldum.
ORIJINAL VE CALISILMIS BI METIN
2023 25. kitabı
Okunma: 20 Şubat 2023 23:14
ben eseri cok begendim. boyle metinlerin Turkiyeden cikmasi hakkinda da gurur duydum. Hep ayni tarz kitap okumaktan da biktik diyebilirim. ben herkesin kadin oldugu bir dunya asla istemiyorum ve cem akasin urettiginden daha beter olacagina da eminim. bu dedigimi sadece kadinlarin calistigi is ortaminda bulunanlar anlayacaktir. her seye feminist bakis diyerekten utopya yaratilmasinin da temelsiz oldugunu ve insan dogasinin taninmamasindan kaynaklandigini dusunurum. yazarin diger kitaplarini da okuyacagim. cok tesekkurler cem akas!
YCem Akaş · Can Beta · 2018552 okunma
Sadece kadınların yaşadığı bir dünya!
2021 33. kitabı
Okunma: 08 Nisan 2021 20:27
Kitap; prolog, analog ve epilog olmak üzere üç bölümden oluşuyor. Her bir bölüm farklı bir anlatıcı tarafından ele alınıyor. Anlatım bakımından cümle içinde kesinti çok. Aşırı derecede virgül kullanılmış cümleler var ve bu da aşırı derece de göz yormaya başlıyor. Kitabın konusu ise; Y kromozomun yeryüzünden silinmiş olduğu bir dünyaya gelen bir erkeğin hikâyesini anlatıyor. Erkeklerden nefret edildiği kadar erkek özentiliği yaşayan dünyada ortaya çıkan bir erkeğin dünyayı ikiye bölmesini konu alan distopik bir roman. Erkeklerin dünya üzerinden bıraktığı kötü izlenimleri ve kadınların nasıl erkek egemen bir toplum altında ezildiğini, erkeklerin tamamen yok olmasını ele alıyor. Devamı birazcık spoi içerir! İliada ve Arendi çiftinin kapılarında bir erkek bebek bulmasıyla başlıyor roman. Böyle bir dünyada erkek olduğu için onu polise teslim etmek yerine saklamayı tercih ediyorlar. Birkaç hileyle kayıtlara kız olduğunu kaydedip adını Constantine koyuyorlar. Durmadan ülke değiştirip Constantine'i saklıyorlar. Constantine cinsiyeti kavramını öğrenince ve kendisinin farkına varıp sorgulamaya başlayınca tüm hayat değişiyor. Constantine bunu saklamıyor, gözetim altına alınıyor. Nasıl böyle bir dünyada erkek olduğunu çözmeye çalışıp dünyada başka erkeklerin varlığını araştırıyorlar. Kendisine horman ilaçları vereriyorlar ve soyunu devam ettirip erkeklerden nefret edilen bir dünyaya erkek gelmemesi için her şeyi yapıyorlar. Devamında ise Constantine'in tüm insanlıkla savaşı başlıyor. Eğer distopik romanlara ilginiz varsa sevebileceğiniz bir kitap. Herkese iyi okumalar dilerim. :)
2020 53. kitabı
Öncelikle söylemek istiyorum ki harika bir distopya. Tabii kitabın konusunu okuyunca heyecanlanmadım değil, ütopya olabileceğini de düşünmedim desem yalan olur. Hatta biraz fantastik ögeler
2018 33. kitabı
Okunma: 28 Ağustos 2018 19:54
Konusu çok farklı bir kitap. Erkeklerin yaptıkları zalimlikler kibirler yüzünden soyu tükeniyor ve sadece kadınların yaşadığı, erkeklerden nefret edilen bir dünyada geçiyor. Bir gün bir erkek çocuğu bulunuyor ve bulan kişiler, çocuk öldürülmesin diye onu kız gibi yetiştirip saklamaya çalışıyor. Olaylar da bunun üzerine gelişiyor. Konu ilginç ve kısa görünmesine rağmen çok derindi. Ama ben pek ısınamadım bunun sebeplerinden biri kitabın 3 bölümden oluşması. Birinci bölüm geçmiş zaman kipiyle, 2. Bölüm gelecek zaman kipiyle yazılmış bu da okumayı çok zorlaştırıyor, akıcı olmuyor. Bir de ana karakter bana çok tersti, 3. Bölüme kadar yaptıklarını aşırı saçma buldum ve sinirlendim :D 3. Bölümde karakter olgunlaştığı için biraz sempatimi kazandı ve kitabı mutlu bitirmemi sağladı :D Çok sevdim bayıldım diyemem ama idare ederdi, farklı birşeyler okumak isteyenlere ve distopya severlere öneririm
2019 151. kitabı
Okunma: 16 Eylül 2019 12:24
Y kromozomu artık yok. Erkeksiz bir dünyada, kadınların sözü geçiyor artık. Yuva kuruyorlar, devletleri yönetiyorlar, gönüllülük saatleriyle her alanda var oluyorlar. Kabul edelim pek çoğumuz bunu

Cem AkaşYazar · 28 kitap
1968'de Almanya'nın Mannheim kentinde doğdu, 1974'e kadar orada kaldı. Anaokuluna sınavla girdi, başarıyla bitirdi, ilkokul birin sonunu görmeden Türkiye'ye geldi ve ailesiyle İzmit'e yerleşti. Seka İlkokulu'ndan mezun olduktan sonra Robert College'de yatılı okudu, haftasonları Doğan Körfez otobüsüyle ve Bursalı arkadaşlarıyla İzmit'e gidip geldi. Boğaziçi Üniversitesi'nde Kimya Mühendisliği okumaya başlamasıyla birlikte İstanbul'a taşındı. O gün bu gündür Kadıköylü. Boğaziçi'nde başladığı siyaset bilimi master'ını New York'ta, Columbia Üniversitesi'nde tamamladı; ardından Boğaziçi'ne dönerek Türk siyaset tarihi üzerine doktora yaptı. İlk öykülerini İngilizce kompozisyon sınavlarında, zamana karşı yazdı. Yayımlanan ilk öyküsü Gerçeğin Öte Yanında (Gergedan, 1987, sayı 3) oldu. Bir ödül kazandı ama almadı, bir imza günü düzenledi ama yalnızca komşu dükkanın çırağı geldi. Bir dönem hemen her şeyin dersini verdi. Başkalarının ödevlerini, master tezlerini, kitaplarını yazdı. Cenk Koyuncu'yla birlikte SonKişot'u kurdu. 1993-94 sezonunda TRT-2'de Okudukça programını hazırladı, sundu. Askerliğini Balıkesir ve Genelkurmay'da yaptı, çok şeyler öğrendi. 1992-2004 yılları arasında şu ya da bu şekilde (part-time editör olarak başlayıp yayın yönetmenliği ve son olarak yayın danışmanlığı yapmak suretiyle) Yapı Kredi Yayınları'nda çalıştı. Sabancı Üniversitesi'nde yaratıcı yazarlık dersleri verdi. Serbest editörlük ve çevirmenlik yaptı. 2005 yılında G Yayın Grubu'nu kurdu. Arkadan itilmek suretiyle senaryo yazarı oldu. 2010 yılında çıkmaya başlayan Sıcak Nal'ın yayın kurulunda yer aldı. 2011 yılında Ku-Ko Kurgu Kolektifi'ni kurdu ve merkez komitesi üyesi oldu. Öykü ve denemeleri Almanya, Arjantin, Avusturya, Kanada ve Yunanistan'da yayımlandı. Cem Akaş eşi Esra Özdoğan ve oğulları Can'la İstanbul'da yaşıyor. İki kedileri var - Gina ve Şimşir.