Benimle Beraber

Ezgi Karaşin
Temmuz 2024
Masa Yayınları

2024 201. kitabı
Benimle Beraber Ezgi Karaşin #kadınhikayeleri ini sever misiniz arkadaşlar? Ben bayılırım. Yazarımızın kalemiyle tanışma kitabim olan #benimleberaber e ne zaman başladım ne zaman bitti inanın anlamadım.Yazarımızın muazzam anlatımıyla sayfalar elimde su gibi akıp gitti. Sevim,Nermin,Zerrin ve Selin in hayatlarına konuk olduğum eserde daha on iki yaşında otuz beş yaşındaki dul bir adama evdeki bir bogaz daha eksilir mantığıyla evlendirelen Annane Sevim in hikayesi beni cok hüzünlendirdi.İnsanın annesinin hayatta olması en büyük nimet.Annen yoksa sen hep fazlalıksın herkesin gözünde Sevim Hanım ın kızlarından Zerrin in özgür davranışlarını cok takdir ettim. Diğer kızı Nermin ise sevdikleri tarafından anlaşılmazlık yaşadığı icjn yüreğindeki hayal kırıklıkları eşliğinde eşi Sinan ve kızı Selin arasında kalmış yorgun bir savaşçıydı İcinde kopan fırtınalarla bas etmeye çalışırken kendisine her daim yol gösteren çalıştığı okuldaki kendinden yaşça küçük rehber öğretmen Mehmet,sayesinde hayata tutunmaya gayret ediyordu. Son dönemlerde annesinin demans hastası olması Nermin i cok üzüyor,anneciğine kol kanat germek için adeta kuş gibi çırpınıyordu. Kızı Selin ise kendi doğrularında hayallerinin peşinde dolu dizgin koşan genç bir kızdı. Kitabı okurken Sinan ın Bekir isimli arkadaşını bi kaşık suda boğma isteğim hiç kaybolmadı. Sinan yapmaz diyerek okuduğum kitabın ilerleyen sayfalarında sahit olduğum midesizce davranışlar beni hem üzdü hem sinir etti. Bu hayatta bildiğim tek gerçek,insanın kendine yapabileceği en büyük iyilik kesinlikle dogru arkadaş seçmektir. Kitabın son sayfalarında gözlerimden akan yaşlara engel olamadım arkadaşlar Beni derinden sarsarsan bu eseri merak ettiyseniz mutlaka #okuyun derim. Yakında yazarımızın #banarağmen eserini de okuyacağım. Okurken bana eşlik eden
Puan vermedi
Benimle Beraber Ezgi Karaşin Kadına dair her kitabı ayrı bir zevkle okuyorum; çünkü onlar içimizden, bizi anlatan hikâyeler. . #benimleberaber Sevim, Nermin, Selin’e dair olan üç kuşak romanı. Daha çocuk sayılacak yaşta evlendirilmeye mecbur bırakılan anneanne, ayakları üzerinde durmayı öğretmeye çalışır kızı Nermin’e. Sanılanın aksine Nermin’i hayatın gerçeklerinde yalnızlık, acı bekler ama. Bir de Selin cephesi var elbette. Diplomasını eline alan Selin hayallerinin ardından gelen kederin oyunu ile baş etmek zorundadır. Ya savaş? Her zaman olduğu gibi yine masumlar çeker savaşı, onun pençesinde kıvranır durur, Farah’lar gibi doğup büyüdüğü toprakları ardına bırakmak zorunda kalır. Yaşamın cilveleri insana farklı senaryolar yazabilir, pembe değildir her bir senaryo… Sevgisizlik, üzüntülü bir yaşam, zorlukla mücadele bekler kimilerini… Toplumsal sorunları irdeleyen “Benimle Beraber” sonuyla okuru şaşırtmayı bilen bir #kitap . “ Yorgunluk mu demeliydi buna, bıkkınlık mı? Yetişkin olduğunda, yani hayatının sorumluluğunu ele aldığında küçüklüğünün tanımlarından biri olan ve onu çepeçevre saran kontrolsüzlük hissinin bir daha kapısına uğramayacağını sanırdı.”
2024 103. kitabı
İyilik nedir? Yaşamın her döneminde "iyi kalmak" mümkün müdür bilmiyorum ama her insan için bir gün her şey bitecek. Sanırım burada herkesin ne yaşadığına ve bunlara verdiği duruş sonucunda "iyi" kavramına anlam yüklüyor olabilir. Kitabın içindeki karakterlerin yansımasını öyle güzel vermiş ki yazar, zaten her biri çok tanıdık. Çünkü benzer yaşamlarınız olduğunu göreceksiniz okurken. Yaşadığımız bu topraklardaki sosyo-kültürel zeminde ilerliyorsunuz. İçinde öyle güzel tanımlamalar ve cümleler var ki tekrar tekrar okudum her birini. Aile ilişkileri, arkadaşlık aslında kısacası tam bir insan ilişkileri kitabı diyebilirim. Bir insanın diğerinin hayatındaki yeri, ne kadar, nasıl yer kapladığına dair çok güzel bir içerik olmuş. Kitapların altını çizmeye kıyabilsem içinde o kadar çok cümle vardı ki. Ayrıca kitabın bölüm bölümü olması da okuma keyfini artırıyor. Farklı nesillerin geçtiği dönemlerdeki kadın ve insan kavramlarının hem düşüncede hem de eylemde nasıl bir güzergahta ilerlediğini görmek mümkün. Kuşak farklılıklarına dair içindeki karakterler çok sağlam fikirler veriyor. Sevim, Nermin, Zerrin ve Selin... ve diğerleri... Ahh o sonu peki... Çok etkileyici...
2026 30. kitabı
“Benimle Beraber”i okurken en çok takıldığım şey şu oldu: Hikâyeler sanki birleşecek gibi ilerliyor. Karakterler aynıymış gibi, yaşananlar birbirine çok benzer… Okurken sürekli “şimdi bağlanacak” diye bekledim. Ama o bağ hiçbir zaman tam kurulmadı. Bu durum bir yandan kitabın tarzı olabilir, anlıyorum. Ama bende biraz eksik kalmışlık hissi bıraktı. Çünkü o kadar benzer karakterler ve duygular varken, insan ister istemez tek bir hikâyeye dönüşmesini bekliyor. Yine de bazı cümleler gerçekten çok iyi. Ama genel olarak ben, o “birleşecek gibi olup birleşmeyen” yapıyla çok bağ kuramadım. Belki de sorun kitapta değil, benim beklentimdeydi. Daha bütün, daha net ilerleyen hikâyeler sevdiğimi fark ettim. Bu kitap ise daha çok his bırakıyor, cevap vermiyor. Okuyacak olanlara şunu söyleyebilirim: Eğer siz de benim gibi “hikâye nereye gidiyor?” diye okumayı seviyorsanız biraz zorlayabilir. Ama sadece hissetmek için okuyanlar büyük ihtimalle daha çok sevecektir.
Benimle BeraberEzgi Karaşin · Masa Yayınları · 202440 okunma
Okumak tam da bunun için
2024 100. kitabı
Okunma: 30 Ağustos 2024 12:01
" Hayal kırıklığının sessiz haykırışları vardı nefesinde. " Kadın olmak.. Ne zor değil mi canım ülkemizde. Önceden öyleydi ya şimdi o kadar değil demeyin hemen. 3. sayfa haberlerinden eksilmiyoruz hatırlatmak isterim. Hani derler ya bam teli diye , işte bu konu benim için öyle. Dolayısıyla okurken kendimi öylesine kaptırdım ki 4 kadın ve 3 kuşağın anlatıldığı sevgili yazarımız Ezgi Karaşin in son eserine. Ah diyorum keşke her kadın kendi ayakları üzerinde durabilse , güçlü olabilse tıpkı Zerrin gibi. Alzheimer ile mücadele eden , kızları Nermin ile Zerrin ' i mükemmel şekilde yetiştirmek için saçını süpürge etmiş Sevim Hanım , çocuk gelin olmana yaşadığın zorlu hayata o kadar çok üzüldüm ki. Evin büyük kızı sevgili Nermin , kendini gösterdiği değeri hak etmeyen eşine adamış , tipik Anadolu kadını figürünün kanlı canlı örneğisin maalesef. Ne yazık ki kendin için hiç yaşamamışsın be güzelim. Kafasına koyduğunu ailesine rağmen yapan , teyzesinin izinden emin adımlarla giden , gözünü karartıp geleceği için Amerika' ya yerleşen sevgili Selin umarım seninle tanışan birçok gence ilham kaynağı olursun. Aaa son olarak ülkemizdeki mülteci kadınların zor durumundan faydalanan , erkek çocuğu olmadığı için karısına dünyayı zindan eden Nermin ' in eşi Sinan Efendi. Sana ne söylesem az. Aldığın nefes bile topluma zarar !! Bu kadar kaptırmamdan da anlayacağınız üzere yaşayarak okuyacağınız eseri okumadan geçmeyin kesinlikle!!
2024 135. kitabı
Okunma: 12 Ağustos 2024 08:36
Aile ... En temel tanımı ile anne, baba ve çocuktan oluşan toplumun en küçük yapıtaşı. Beraber bir topluluk olup acıyı, hüznü, mutluluğu beraber yaşasalar da her biri ayrı birer birey. Ayrı duygu ve düşünceleri olan , yeri geldiğinde birbirleri ile çelişen bireyler ... Nermin ve ailesine konuk oluyoruz kitapta. Eşi ve kızından oluşuyor çekirdek ailesi . Bir aile olsalar da her biri ayrı bir karakter. Dünyaya bakış açıları, duygu ve düşünceleri ile ayrı birer dünyalar. Nermin görücü usulü ile evlenmiş. Üniversiteyi okumayı çok istemesine ve kazanmasına rağmen okuyamamış, evlenmiş. Annesine çok düşkün. Çocuk gelin olan annesine #alzheimer tanısı konur Evi , işi ve annesi arasında parçalara bölünen Nermin eşinden beklediği ilgiyi , desteği göremez. Beklediği demek yanlış bir tabir oldu, olması gerekendi bana göre. Eşi Sinan . Yetim olarak büyümüş, evlenince bir ailesi olması çok mutlu etmiştir onu. Onun dünyaya bakış açısı ile Nermin 'in bakış açısı farklıdır. "Eve para getirmek ilgi göstermek değildir Sinan Bey" diye defalarca tekrarladım okurken. Evet Sinan sana çok kızdım Yanı başındaki eşinin durumunu anlayamadın ve anlamak içinde çok gayret sarf etmedin . Selin ... Ailenin yirmi üç yaşındaki kızı. Annesinden daha çok teyzesinin karakterine benziyor. Kendi isteklerini yapma konusunda ısrarcı, kendi yolunu kendi çizmek istiyor. Ayrı ayrı her karakterin anlatımı ile yaşamlarına, dertlerine , sevinçlerine ve üzüntülerine şahit oluyoruz. İç dünyalarına girdiğimiz bu insanlar ile yeri geliyor aynı hisleri paylaşıyor yeri geliyor yeriyoruz. İçimizden, bizden bir parça buldum ben kitapta. İnsan, aile ilişkilerini, dinamiğini derinlemesine gözler önüne seriyor kitap. Yazarın etkileyici anlatımı, kitabı derinlemesine incelemesi, konularda yaptığı vurgular da
2024 19. kitabı
Okunma: 05 Aralık 2024 20:53
Çok değişik bir kitap. Hayat içinde hayatın olduğu bir kitap. Başlarda insanı sıksa da sonlara doğru aslında tahmin edebiliyorsunuz sonu. Daha güzel olabilirdi belki....
2024 66. kitabı
Benimle Beraber Ne zordur insanın ifade edemediği sözlerin kalbiyle boğazı arasında düğümlenmesi. Kadın hikayelerini okumayı severmisiniz? Sevim,Nermin ve Selin. Üç kuşağın hikayesi Anneanne,Anne ve Torun . Birde Sinan var tabi. Sevim hanım küçük yaşta evlendirilmişti. Artık yaşlanmış ve Demans hastası olmuştu. Kimseden zarar görmesin diye üzüntüsünü saklamayı öğretmişti kızı Nermin'e ama bunun sonucu yalnızlık olmuştu. Nermin de görücü usulü bir evlilik yapmıştı. Kocası Sinan Sürekli hizmet bekleyen ve hiç taktir etmeyen birisiydi. Kızları Selin ise mühendis olmuştu ..Ama düzgün bir işi yoktu henüz. Rahat ve özgür yaşamak istiyordu. Ve savaşın acı yüzü yine karşımıza çıkıyor . Ülkelerinin terk edip başka ülkeye gelmek zorunda kalan Farah ve Sidar . Ucuz işçi çalıştıran Bekir ise Sinan'ıda yoldan çıkarıyor. Zorlu geçen hayatlar,Sevgisiz geçen yıllar ve çok üzücü bir son. Okuması kolay bir kitaptı..Aile bağları ve toplumsal sorunlara da değinilen Sürpriz sonla bir kitap okumak isterseniz bir şans verin. Başlayan her şey bitmeye,doğan her şey de ölmeye mahkum. - İnsan,birinin gözetimiyle dünyaya alışır,birinin gözetimiylede dünyadan uğurlanır.
2024 190. kitabı
BENİMLE BERABER Herkese Merhabalar... Sizlere severek ve bir solukta okuduğum bir kitap ile geldim. Yazarımız ile tanışma kitabım oldu ve gerçekten kalemine hayran kaldım. Elimde bir kitabı daha var ve okumak için fazla beklenmeyeceğim garanti. Ilk sayfadan son sayfaya kadar ilgi ile okuduğum acaba ne olacak sona nasıl gelecek derken kendi kendime tahminlerde bulunduğum ve sonuna gelince de beklemediğim son ile karşılaştığım bir hikayeydi. Selin , Sevim , Nermin ve Zerrin ... 3 kuşak 3 hikaye aslında bu ... Sevim hanım henüz 12 sinde evlendirilmiş 13 ünde kızı Nermin'i kucağına almış hayat ile mücadelesini de kendi kendine kızları ile vermiş bir kadın... Selin ,Nermin'in kızı... Sevim hanım ise şimdilerde demans ile mücadele sürecinde. Nermin annesinin kaderini yaşamaya mahkum bir kadın o 19 unda Sinan ile evlenmiş olsa da sevgisiz bir evlilik yapan kadın. Kocası Sinan ise ailesine kol kanat geren çalışmaktan başka bildiği olmayan ve erkek çocuk isteyen bir adam. Ama hayat bu ya kızı Selin den sonra eşi Nermin artık anne olamayacaktır. Selin ise anne ve babası arasında kendi mücadelesinin veren bir kız çocuğu olur. Gelecek için planlarını da kendi yapar. Yazarımız diğer taraftan Sinan karakteri ile de ülkemizde olan sığınmacılar ile ilgili gerçekleri de ortaya çıkarmış. Gerçek iş yükü gerek ise de özel hayat olarak. Tabi benim kızdığım bir çok nokta varda neyde okuyunca siz kendiniz bulun diyelim. Ama bende belli bir noktaya kadar anlayış gösterebiliyorum ülkemize sığınmacı istemeyen taraftayım misafirlik de bir yere kadar.
2024 114. kitabı
Okunma: 20 Ağustos 2024 15:08
Ezgi Karaşın’ın “Benimle Beraber” adlı romanı, hayatın döngüselliği, ilişkiler, yaşlılık ve hayallerin gerçeğe olan uzaklığı gibi temalar etrafında şekilleniyor. Kitap, Nermin, Selin, Zerrin ve Sevim adlı dört kadının hikâyesini anlatıyor. Bu karakterler, yaşamlarının zorluklarına rağmen iyi kalmayı ve hayatta anlam bulmayı başarmaya çalışıyorlar. Roman, hayallerin peşinden gitmekten alıkonulmuş bir hayatın nasıl olabileceğini gösterme amacı taşıyor. Ayrıca, göçmen kadınların karşılaştıkları zorluklar ve erkek egemen bir dünyada var olma mücadelesi de eserin alt temalarından biri olarak öne çıkıyor. Yazar, bu romanı yazarken özellikle duygusal bağ kurmanın zorlayıcı olduğunu belirtiyor ve kitabın okuyucuların kendi hayatlarına dair derin düşüncelere dalmalarını sağlamayı amaçladığını ifade ediyor. Ezgi Karaşın’ın bu eseri, okuyuculara yaşamın zorluklarına karşı direnme ve iyilikle kalma üzerine derinlemesine bir bakış sunuyor.