Ocak 2025
Hayy Kitap

Okunma: 25 Şubat 2025 00:00
Herkese Merhaba Bugün sizlere Zuhal Uğurtay AyaydınZuhal Uğurtay Ayaydın kaleminden Ya Gitmeseydi?Ya Gitmeseydi? kitabının yorumu ile geldim Şubat ayının sıradaki kitabı 2025 yılı basımlı 168 sayfalık bir kitap "Ruhsuz yaşamlar, canlılığına binlerce ispat arayan ölmüş ilişkiler..." •"Gitmek" eyleminin hem gidenler hem de kalanlar üzerindeki etkisi, yarattığı duygusal boşluğu ve geçmişle yüzleşmenin zorluğu... Arsu, Taner, Kemal, Ayça, Selen, Şebnem'in hayatlarına, içsel yolcularına konuk olacağımız bu eserde ayrılık, kayıp, "ya olmasaydı", "ya farklı olsaydı", "ya gitmeseydi" sorularının getirdiği sorgulamaya şahitlik edip, derin bir düşünce içine gireceğiz. •Onlar için zorlu bir süreç olsa da, geçmişte yaptıkları seçimlerin sonuçlarıyla yüzleşmeleri, yaşadıkları kayıpların ardından umudun ve yeniden başlama istekleri, hayata devam etmenin ve yeni başlangıçların bir kez daha mümkün olduğunu göreceğiz. •Duygusal ve içsel bir yolculuğa çıkaran, gidenlerin ardından kalanların içindeki boşluk, ayrılık, kayıp, özlem, pişmanlık, geçmişle yüzleşme ve yeniden başlama temalarının derinlemesine işlendiği, kendi hayatımızda da benzer durumlar üzerine düşünmeye teşvik eden bir eser. •Sade, akıcı bir dil kullanılmış, sorgulayıcı ve düşündüren betimlemeleri ile bolca altını çizebileceğiniz bir kitap. Yazarımızın kalemine sağlık Kitap ile ilgili düşüncelerinizi yorum bırakabilirsiniz Okumayı ihmal etmeyin im t u b i s ʚĭɞim t u b i s ʚĭɞ
Ya Gitmeseydi
2025 9. kitabı
"Zordur gitmeler... Bazen gidenlere, bazen kalanlara..." Hayat bu gerçekten de gitmeler hep zor. Bazen yolcu ediyoruz sevdiklerimizi ,bazen biz yolcu oluyoruz uzaklara. Benim için okuması çok farklı olan bir eser oldu #yagitmeseydi.Yakın zamanda sevdiğim birini uzaklara göndermiş biri olarak yüreğindeki sızı daha tazecik iken bu kıymetli satırlar bazen bana dost, bazen sırdaş, bazen bir rehber oldu. Bazen severek istemeyerek yolcu ediyoruz hayatımızdan bazı kişileri,bazen yolcu etmemiz gerektiğini bildiğimiz halde alışkanlık yada korkular bizi bu vedaya uzak tutuyor ve yolcu edemiyoruz. Zorla itile itile, kıra kıra ,onarılması güç hasarlar bırakıp gitmek mi? karşılıklı bazı şeyleri kabul edip yollara ayrı ayrı devam etmek mi? İşte hayatta hepimizin başına gelen bu gelgitler yazarımız tarafından öyle güzel kaleme alınmış ki inanın elimden bırakamadığım ama bitmesini de hiç istemediğin bir kıymetli öneriyorum size. Eser de Ayça, Taner, Arsu ,Selen ve Kemal ile tanışıyoruz. Her biri ayrı bir dünya, ayrı bir ruh. Karakterlerimizin ilişkilere bakışları, olaylara tepkileri, davranış biçimleri, çizdikleri yollar hep bambaşka. Gitmek mi? Kalmak mı? Her birinin çıktığı içsel yolculuğa siz de eşlik edip kesin İçlerinden biri için "işte bu benim, ben olsam ben de böyle yapardım..." diyeceğiniz bir karakter seçeceksiniz. Aşk, evlilik, ilişkiler, yaşananlar, yaşanması mümkün İken yarım kalanlar, ya da hiç yaşanamayanlar hepsi sizi bekliyor. "Ölmeden ölümü beklemek gibidir yaş almanın tadını çıkarmadan yaşlanmak" "Hedefleri olmalı İnsanın cana dokunan, ruha dokunan,varlığı ispat ettiren, hayallerle başlayıp hayatı tatlandıran" "Hayatta her şeyin bir limiti varmış, öyle çok kendimizden vermişiz ki birbirimize, kendimize yetecek bizi bırakmamışız" Ya Gitmeseydi?Ya Gitmeseydi? Zuhal Uğurtay AyaydınZuhal Uğurtay Ayaydın
İnsan ve Duygular
2025 27. kitabı
Gitmek… Kim için daha zor bilinmez çünkü giden ya da kalan için hangi duygu daha ağır basar her süreç için değişir şüphesiz. Gitmek biraz da vazgeçmek olsa gerek. Bazen uğurladık bazen de uğurlandık yaşamda ama her iki durumda da yolculuk bitmedi her iki taraf için de. Yol biterse yaşam biter diye düşünüyorum. Sadece yol arkadaşlarımız değişiyor. Dolayısıyla manzaramız da. Kitap yıpranmış bir ilişki ile başlıyor. İster alışkanlık ister başka bir nedenden ötürü insanlar tükenmiş bir ilişkiyi yüklenmeye ısrarla devam ediyorlar yaşamda da. Aslında bu durum ilerlemelerinin önüne geçiyor. Bazen o tanıdık olmayan yollara geçiş yapmak gerektiğini anladığımızda çok zaman kaybetmiş oluyoruz. Çünkü aslında en uzak mesafe, yan yana olup da birbirlerine kavuşamayan insanlar arasındadır. Yazar da tam bu noktada aktarmaya çalıştığı her şeyi çok güzel bir anlatımda vermiş. Gitmelerin kaçış olduğu ayrılıklara bazen ihtiyaç var yaşamda. Kendini bulmak için bir kaçış bu. İnsan zorluklar ile kurduğu bir yapıyı bazen tek bir darbe ile yıkması gerekiyor. Kitabın anlattıkları çok fazla yaşamda. Dolayısıyla okuyan herkesin aşina olduğu gerçekler var satır aralarında. Bazen bir perde kapanır çünkü sırasını bekleyen bir diğerinin açılması için… “ Yaşadık sayarken hayatı, ne çok şey gidiyor hayatımızdan…”
2025 69. kitabı
“ Yaşadık sayarken hayatı, ne çok şey gidiyor hayatımızdan…” “Aslında, ruhuma hiç uygun olmayan tavırların yoksunluğu içindeymişim belki de... Onarılmaya ihtiyacım varmış eksik olan yanımdan, böyle söyleyince kulağa tuhaf geliyor belki ama sanırım her ilişkide taraflar yaralarına merhem arıyor.” “Vazgeçmeden olmuyor hiçbir başlangıç ve vazgeçtiklerimizin yasını tutmadan yeni yollarda çiçekler açmıyor …” Duygusal ve içsel bir yolculuğa çıkaran, gidenlerin ardından kalanların içindeki boşluk, ayrılık, kayıp, özlem, pişmanlık, geçmişle yüzleşme ve yeniden başlama temalarının derinlemesine işlendiği, kendi hayatımızda da benzer durumlar üzerine düşünmeye teşvik eden bir eser. Bolca altını çizdiğim bir kitap. Dili gayet ve akıcıydı. Derinliği olan içsel yolculuğa çıkacaksınız bu kitapta. Çok sakin ilerledi kitap. Karakterlerin düşüncelerini çok yansıtmış. Okurken hiç sıkılmadım. Kitaptan çıkardığım ders ise sevgi ya da aşk bittiyse sürdüremiyorsan bunu açıkça dile getirmeliyiz. Diğer bir şey ise bir kadın ve erkek çok yakın arkadaş birbirilerine herşeyi anlatıyorsa mutlaka onlardan birisi aşıktır. Kitapla kalın.
2025 17. kitabı
Okunma: 15 Şubat 2025 22:54
"Aynı gökyüzüne bakıp ayrı yerlerde aynı yıldızı seçmiştik seninle... Kalbimizin içine derin bir nefes çekmiştik... Yokluğunda varlığını hissetmiştim... Bedenin en derinlerinde, tenin ötesinde... İçimdeki seni yazdım bu gecenin tarihine... Bendeki seni..." Aşk, üç harf tek hece olmasına inat; ne tek başına ne de üçüncü şahıslarla mutlu olurum dercesine bir anlama sahip sanki... Hesap yapmaktan ziyade hesapları altüst etmeyi seven yapısıyla çat kapı konuk olurken yüreklere... Bazen bir bakış bazen bir söz yeterken bazen bir ömür yetmez aşkın sahibi olmaya. İşte o zaman kalp devreden çıkar akıllarda sorular, dillerde acabalar kalır. Arsu, Taner, Ayça, Selen, Kemal, Şebnem... Şimdi onlar için derin muhasebe zamanı tıpkı adı başka olsa da yaşadıkları benzer olan diğer aşıklar gibi. Gitmeli mi, yoksa kalmalı mı? Onunla mı onsuz mu? Karakterimiz yaşadıklarını sorgulayıp içsel bir yolculuk yapıp yollarını bulmaya çalışırken, biz de o yollarda onlara eşlik edeceğiz. #zuhalugurtayayaydin, in betimlemeri ile duygulara kattığı canlılıga tepkisiz kalmak mümkün değil diye düşündüm okurken. Psikolojik gözlem ve analizlerin çok yerinde ve başarılı anlatıldığı şiirsel bir üslup var kitapta. Aşk ve ilişkiler ve evlilik üzerine, tarafsız ve nesnel bakış açısıyla kaleme alınan #yagitmeseydi ; günümüz ilişkilerine ışık tutuyor. Yaşadığını aşk sananlar, aşkına sahip çıkanlar, aşkını hunharca harcayanlar, arayanlar, bulanlar, kaybolanlar, gidenler, kalanlar... Yazarın da dediği gibi; "İnsanın yüreği ile olan savaşı, dünyanın en büyük savaşı olsa gerek." #alinti #reklamdegilokudugumkitap
Aşk
2025 27. kitabı
Gitmek eylemi üzerine ve onun bıraktığı duygular,tahribatlar üzerine düşündüren,okuması keyifli bir kitap oldu benim için.Zaman zaman hayatlarımıza giren ve gittiklerinde boşluk hissi bıraktıran insanlar olmuştur.O boşluk hissi bir süre bizim canımızı sıkar.Ama hayat her zaman yeni başlangıçlarıyla bize sürpriz yapmakta ve nihai sonuç olarak devam etmektdir.O halde kitbin konusundan bahsedelim; Arsu bir üniversitede öğretim görevlisidir. Sevgilisi Taner ile birlikte gittikleri bir yurtdışı gezisinde aslında iyice birbirinden uzaklaşan ama itiraf edemeyen çiftin arası açılır. Yurt dışına yaptıkları gezi bir anlamda onların içsel yolculuğuna dönüşür.Türkiye'ye döndükten sonra artık kendine bunu daha fazla yapamayacak olan Arsu,Taner ile yollarını ayırır. İlk zamanlar çok zorlansa da Roma'da yaşayan eski dostu Kemal ile dertleşmeleri onu biraz olsun rahatlatmaktadır. Taner ise sosyal medyadan görüldüğü kadarıyla o kadar üzgün değildir. Ayrıldıktan yaklaşık 1 yıl sonra Taner,Arsu ile görüşmek istediğini söyler. Taner ayrıldıklarını kendine itiraf edemez ve zor zamanlar geçirmiştir ama Arsu'nun artık buna hiç niyeti yoktur. Bu süreç içinde annesini kaybeden Arsu birde en yakın arkadaşı Kemal'in aslında kendine aşık olduğunu öğrenir. Hayat Arsu için her ne kadar sürprizli ve hüzünlü olsada Arsu hiçbir zaman güçlü duruşunu bırakmaz. Herkesin hayatından bir an veya bir parça bulacağı bir kitap olmuş.Bazen gittiğimiz,yolları ayırdığımız diye düşündüğümüz şeyler kimbilir belki de kendimizi bulmamızı,bazı şeyleri keşfetmemizi sağlar.Kesinlikle tavsiye ederim,okunası bir kitap olmuş
2025 113. kitabı
Selamün Aleyküm  Bugün sizlere rafımda okunmayı bekleyen ve çok merak ettiğim kitabım ile geldim. İsmi ve kapak tasarımı , hemen kendine çekiyor ve kitabın ilk sayfasını açtığım gibi kısa bir sürede kapağını kapatmış oldum, soluksuz ve duygu yüklü bir okuma oldu diyebilirim.  Yazarın dili sade,şiirsel bir anlatımı var, ve bir çok altı çizilecek hayata dair güzel derlemeler de serpiştirerek, satır aralarında yoğun duygularla sarıp sarmalamış kitabını.  Her kelime yerli yerinde, her cümle bir yara bandı gibi kalbin üzerine yapışıyor...  Samimi ve içten anlatımı, sıcacık bir sohbet havasında ve kişisel bir terapi niteliğinde.  Özellikle içsel konuşmalarında, insanın kendine bile itiraf edemediği duyguları cesurca açığa çıkarıyor.  Her okuyucunun kendi hayatından izler bulabileceği bir roman. Yaralı kalplerin sessiz çığlıklarına tercüman oluyor resmen.  Terkedilişin, pişmanlığın ve seçimlerin insan ruhunda açtığı yaralara dokunan bir içsel yolculuk niteliğinde...  İnsan psikolojisini , karakterleri üzerinden derin analizler ve duygular ile ifade edişi etkileyici.  Velhasıl Kelam ben severek  ve kendinden izler bularak  okudum...  Uzun ve güzel giden bir aşkın, son zamanlarda farklılaştığını anlayarak can çekilmesine dayanamayan Arsu ; sevdiği adam Taner'e onu çok sevdiğini ama bir daha görüşmek istemediğini söyleyerek ayrılır... Bu ayrılığın ve yaşanan aşkın enkazından çıkmaya çalışan Arsu'nun yaşadıklarına şahit olacaksınız...  Zordur gitmeler...  Belki de her bitiş yeni bir başlangıçtır...  Anka gibi...  Kimse bilemez...  Gitmeler olmasaydı, gelmeler de olmazdı...
2025 19. kitabı
”Zordur gitmeler… Bazen gidenlere,bazen kalanlara…” Arsu,işi ile alakalı seyahatlerinden birine çıkar ama bu kez yalnız değil yıllardır birlikte olduğu ancak şu aralar çalkalantılı günler geçirdikleri Taner’le birlikte gider. Bu seyahat arsu için bir nevi ilişkiden uyanmaya ve ikili arasında ki rutine binmiş olan berababerliği detaylıca düşünmeye iter.Bu düşüncelere sebep olan ise Taner’in tavırlarıdır. Taner‘in gereksiz kıskançlıkları,sevgiden yoksun konuşmaları ve en önemlisi daha önceden aldatmış olması (arsu bu aldatmaya rağmen affetmiş) Arsu da bu zamana kadar neden ayrılamadığını sorgulatır. Alışkanlıktan mı, yoksa aşktan mı? Bu sorgulamanın sonu ayrılık ile son bulurken bizde bir ayrılığın ardından hem gidenin hem de kalanın yaşadığı duygusal zorlukları,içsel yolculuklarını ve geçmişleriyle yüzleşmelerini okuyoruz. Kitap bir aşk ilişkisinin bitişi ve bu ayrılığın her iki taraf üzerindeki etkilerini anlatırken bununla birlikte geçmişte yapılan hataların ve “”ya öyle olmasaydı” “ya gitmeseydi” gibi pişmanlıklarının, karakterlerin hayatındaki yansımalarını anlatmakta.Aynı zamanda yeniden başlama,kendini keşfetme yolculuğu ve ilişkiler üzerine okuyucuyu düşünmeye teşvik etmekte. Ayrılık,kayıp,pişmanlık,umut,içsel yolculuk gibi bir çok temayı içerisinde barındıran bu kitap biz okurlara iyi geleceğini düşünüyorum ve mutlaka tavsiye ediyorum
2025 9. kitabı
Arsu, üniversitede arkadaş ortamında tanıştığı Taner ile uzun süredir birliktedir. Moskova’ya iş gezisi için gideceği tatilde onun da yanında olmasını planlar. Kariyeri ile ilgili mutlu ve güzel zamanlardan geçtiği bu sıralarda Taner ile de aralarında süregelen bir gerginlik, kavga ve mutsuzluk hali vardır. Yılların alışkanlığı haline gelmiş bu ilişki tükenme ve can çekişme bölümüne geçmiştir aslında. Taner’in duygusuz ve asabi halleri Arsu için bir uyanış olur ve artık ilişkiyi sorgulamaya başlar. Severken ayrılmak zordur fakat hissiz bir adamla da mutsuz bir beraberlik sürdürmenin anlamsızlığını anlayan Arsu, ağlaya ağlaya da olsa Taner’den ayrılır. Bu depresif hali de çok uzun sürer. Taner’in gidişinden sonra yaptığı iç çekişlerinde derin düşünme ve ilişkilerini tekrar inceleme fırsatını yakalar. Taner, onun hayatındaki hangi eksik noktayı tamamlamıştı ya da hangi yarasına iyi gelmişti. Peki güncelde buna artık ihtiyaç var mıydı yaptığı doğru muydu.. Maruz kaldığı şey aradığı o gerçek sevgi miydi.. Ya gitmeseydi.. Bu sancılı iyileşme sürecinde arkadaşları da destekçisi ve yanında olurlar. 𝑆𝑒𝑛’𝑖 𝑂𝑘𝑢𝑚𝑎𝑘 isimli kitabını çok severek okuduğum yazarımızın bu eserini de severek ve faydalanarak okudum..
2025 65. kitabı
Okunma: 30 Nisan 2025 10:53
Merhabalar @zuhalugurtay 'ın yazmış olduğu "Ya Gitmeseydi?" eseriyle karşınızdayım Arsu, Taner, Kemal, Ayça, Selen, Şebnem'in içlerinde neler yaşadığını, neler hissettiğini okuyoruz bu eserde. Arsu işi ile alakalı bir seyahate sevgilisi Taner ile birlikte gider. Bu seyahat Arsu için Taner ile bir ilişkiyi yürütenediklerini anladığı bir seyahat olur ve ilişkilerinin çıkmazda olduğunu ne yapması gerektiğini düşündürür. Geri döndüklerinde Arsu çok hasta olur ve hastaneye gider burada Taner'in yüzüne baktığında onun orda mecburiyetten olduğunu anlar ve eve dönerken Taner'den ayrılır. Taner'den ayrıldıktan sonra acı çeker, ilişkisi hakkında düşünceler içerisinde olur ve bu kararın doğru olduğunu hisseder. Bu süreçte Selen ve Kemal destek olur. Kemal, Arsu'nun lise yıllarından beri arkadaşı ve çok yakınlar. Roma'da yaşamasına rağmen Arsu ile her an iletişim halindedir. Arsu'nun her an yanında ve ona en büyük desteği verenlerden biri olur. Bakalım Kemal ve Arsu'nun arkadaşlıkları nasıl ilerleyecek? Arsu'nun ilişki hakkında çıkarımları neler olacak? İlişkiler üzerine yazılmış, akıcı bir eserdi. Daha ilk sayfalarından beni içine çekmeyi başardı. Çok fazla spoi vermek istemiyorum o yüzden bu eseri bence okumalısınız. #alıntı "Zordur gitmeler... Bazen gidenlere, bazen kalanlara..." İnsan kendinde olmayanı arıyormuş. Anlaşılmayanı anlamak ya da anlamaya çalışmak, kendi rüyamızın güzel yorumu yapmak gibidir. Acılar iyileştirirmiş insanı. Yaşamazsa acılarını, hiçbir zaman iyileştirmezmiş insan. Peki siz bu kitabı okudunuz mu?

Zuhal Uğurtay AyaydınYazar · 1 kitap
1980’de Isparta’da doğdu. 18 yaşına kadar tüm temel öğrenimini bu şehirde tamamladı. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Mimarlık eğitimine başlamak üzere İstanbul’la taşındı. Sen’i Okumak adlı eseriyle yazarlığa adımını attı.