Steven Erikson’un Yakınlaşmaları, zamanın ve mekânın ötesinde ilerleyen, kader ağlarının ince ince örüldüğü bir destanın sayfalarını aralıyor. Her satırda hissedilen o yoğun atmosfer, sanki görünmeyen bir elin, karakterlerin adımlarını önceden belirlenmiş bir yola doğru çektiğini hissettiriyor. Bu yol, ne tamamen ışıkla ne de bütünüyle karanlıkla dolu; gri tonların içinde umut kırıntılarıyla, kan lekeleriyle, ihanet fısıltılarıyla ilerliyor.
Erikson, hikâyeyi yalnızca olaylarla değil, duygularla da örüyor. Savaş meydanlarının uğultusu, gecenin derinliklerinde yankılanan yalnızlık ve sessizlik… Her sahnede, karakterlerin iç dünyalarıyla dış dünyanın çarpışması hissediliyor. Kimi zaman bir dostun omzuna yaslanan güven, kimi zaman sırtında hissedilen hançerin soğukluğu… Okur, kime güvenebileceğini bilemeden ilerlerken, bu belirsizlik onu daha da derine çekiyor.
Kitap boyunca yakınlaşma, sadece iki insanın ya da iki ordunun birbirine yaklaşması değil; geçmişin hayaletleriyle yüzleşmek, unuttum sanılan acıların yeniden dirilmesi anlamına geliyor. Her karakter, kendi iç savaşını verirken, büyük resimdeki hareketleri de bu destanın yönünü belirliyor.
Erikson’un üslubu, acele etmeyen ama asla durmayan bir nehir gibi akıyor. Bazen coşkun, bazen dingin; ama her zaman güçlü. Sayfalar ilerledikçe, okur farkına varmadan bu nehrin içinde sürükleniyor ve bir noktada geri dönmenin imkânsız olduğunu hissediyor. Çünkü bu dünyaya adım atan herkes, değişmeden çıkamıyor.
Sonlara doğru, çatışmaların sesi daha gür, duygular daha keskin, fedakârlıklar daha ağır oluyor. Yakınlaşmalar, bir bakıma kaçınılmaz olanın ayak seslerini dinletiyor: dost ile düşmanın, umut ile umutsuzluğun, yaşam ile ölümün nihai buluşması. Kitabı kapattığınızda geriye, yaşanmışlıkların ağırlığını taşıyan bir