Elantris Serisi 1

Elantris

Cosmere evrenine giriş
2025 25. kitabı
Okunma: 15 Mart 2025 04:17
Hellolar Günümüzde epik fantastik türünün en iyi yazarlarından biri olan (belki de birinci) Brandon Sanderson'ın çıkış romanı olan Elantris'in incelenmesiyle geldim. İnceleme için dün gece aklıma çok havalı bir giriş cümlesi gelmişti ama unuttum o yüzden bununla idare edin lütfen:)). İncelemede spoiler olmayacak. Eğer konuyu okumak istemeyip direkt incelemeye geçmek istiyorsanız noktalar arasındaki paragrafları atlayabilirsiniz. •••••••••••• Önce size Elantris'ten bahsedeyim. Elantris; Aerlon krallığının başkenti ve içinde büyülü, iyi kalpli, güzel ve kelimenin tam anlamıyla tanrısal varlıklar olan Elantrian'ların yaşadığı şehir. Bir de Shaod var. Shaod'u ilk başta bir tanrı sanmıştım ama değilmiş hsshhs. Mistik bir değişim çağrısı diyebiliriz. Kitapta sürekli geçen bir 'Shaod aldı' ifadesi var. Bunu okuyunca anlayacaksınız zaten, sıradan insanların Elantrian'a dönüşmesini ifade ediyor. Eskiden bir lütuf olan Shaod, 10 yıl önce bir lanete dönüşmüş Shaod'un alıp Elantrian'a dönüştürdüğü insanlar artık yarı tanrı değil, cüzzamlı gibi, buruşuk, bozuk bir bedene bürünüyorlar. Elantris'te artık eskisi gibi parlak ve ihtişamlı değil, yıkık dökük bir hapishane gibi. Kitabımız 3 ana bakış açısına sahip ve kitap bunlardan ilki olan prens Raoden'in (umarım doğru yazmışımdır) Elantrian'a dönüşüp Elantris'e hapsedilmesiyle başlıyor. Diğer ana karakterimiz prenses Sarene, Raoden'in nişanlısı, ama kanunlara göre nişanlı çift, ikisinden biri nişanlılık sürecinde ölürse evli sayılıyor ve bundan dolayı Sarene artık dul. Bir de 3. ve sanırım en sevdiğim karakter olan Hrathen, Aerlon'a halkı kendi dinine döndürmek için gelmiş bir çeşit misyoner -sanırım. Kitabın tüm olay örgüsünü anlatmamak için kısa kesiyorum buraları çünkü okumak daha keyifli. Raoden'in bakış açısından Elantris
ELANTRİS || YORUM
2021 45. kitabı
Brandon Sanderson fantastik türünde en sevdiğim yazarlardan ilk üçe girecek kadar kalitelidir benim gözümde. Yazım tarzı, okuyucuyu her kitabında dumura uğratması, karakter analizleri ve sizi kitaptakilerin gerçekliği konusunda şüpheye düşürmeyecek kadar inandıracak olmasına bayılıyorum. Tek kelimeyle müthiş bir yazar. Eğer fantastik okuyorsanız bu yazara mutlaka bir şans vermelisiniz. Neyse, biz konumuza dönelim. Kısaca kitabın içeriğinden bahsedeyim öncelikle. Arka kapakta da yazıldığı gibi Elantris aslında Tanrılar Şehri olarak anılan bir yerleşkedir ve muhteşem bir güzelliğe sahiptir. Elantris’teki bu muhteşem güzellikteki yapılarda yaşayan insanlar olan Elantrian’ların büyüleyici görünüşleri ve yetenekleri öyle inanılmazdır ki insanlar artık onları tanrı olarak atfetmektedirler. Elantrian’lar aslında taşı, toprağı yiyeceğe çevirebilmek, ölmekte olan bir hastayı iyileştirebilmek gibi çok çeşitli özel güçlere sahip insan topluluğunu ifade etmektedir. Elantrian olmak için ise soy bağına veya başka bir nedene ihtiyaç duyulmamakta, rastgele bir biçimde herhangi bir insan Elantrian’a dönüşebilmektedir. Hatta bu durum da kitapta Shaod, yani dönüşüm olarak ifade edilmektedir. Elantrian’lar oldukça fedakar ve yardımsever oldukları için diğer insanlar tarafından da çokça sevilmektedir. Ancak, 10 yıl önce sebebi bilinmeyen bir biçimde Elantris şehri ve Elantrian’ların büyülü güzelliği yerle yeksan olur ve Elantris, artık kendilerine dahi faydası dokunmayan hastalıklı Elantrian’ların yaşadığı bir çöplüğe dönüşür. Lekeli deriler, asla iyileşmeyen yaralar, atmayan bir kalp ve hiç geçmeyen bir açlık hissiyle cebelleşen Elantrian’ların bu ani düşüşü insanlarda çok acı bir değişime sebebiyet vermiş ve ülkede yönetim Elantrian’ların elinden alınmış, sıradan insanların eline
2025 78. kitabı
Okunma: 23 Kasım 2025 22:59
Bir zamanlar tanrıların şehri olan Elantris on yıldır virane ve kayıpların şehri artık. Eski güzelliğinden geriye çamurlar ve yitikler kaldı. En muhteşem zamanında nasıl bazı insanlar Elantrian olabiliyorsa şimdide Shaod olabiliyorlar ve Elantris'in kapalı kapıları ardına terk ediliyorlar. Kae şehrinin sevilen prensi Raoden'in de bunlardan biri olması ile macera başlıyor. Kitap üç bölümden oluşsa da ben daha çok ana karakterler açısından gördüm kitabı. Umutsuzluğa kapılmamak için çabalayan araştıran merak eden Roaden, politik karmaşayı idare etmekte usta kendini bilen insanları yönlendirebilecek kadar kendinden emin Sarene ve sadakat duygusu ile insanlığı arasında kalmış olan Hrathen. Kitapta ki tüm karakterler aslında ayrı ayrı birer hikaye. Her karaktere karşı bazen sevgi bazen nefret hissedebilirsiniz. Bazen ummadığınız kadar güçlü bazen de zayıf yönlerini sergilemekten kaçınmayacak kadar insan olan karakterler. Politik karmaşanın,güç dengelerinin değişiminin ve halkın duyguların sömürüsünün işlendiği bu kitap iyi bir okuyucu için sadece fantastik bir kitap olmayacaktır. Elantris Brandon Sanderson
2017 94. kitabı
Okunma: 21 Kasım 2017 00:00
Sanderson okumak insana nasıl iyi geliyor! Dili, dünyası ve karakterleri sizi alıp götürüyor ve o dünyadan çıkmak çok aco verici oluyor. Elantris de okuması güzel ama bitirmesi kötü kitaplardandı, bitirdim ama içim acıyarak. Serinin diğer kitapları ne zaman çıkacak ya? Sanderson'ı bilen bilir, Elantris de türündeki diğer kitaplara göre hem iyi hemde okuması zevkli. Elnatris'i çok sevsem de yazarın Fırtınaışığı Arşivleri ve Sissoylu serilerini daha çok sevdim. Yine de diğer kitabı iple çekiyorum.
2018 55. kitabı
Okunma: 30 Ağustos 2018 00:51
Elantris bir zamanlar tanrıların şehri imiş... Büyünün, gücün, ışığın zirvede olduğu .. Bir zaman oluyor ki o şehri Tanrı Domi yıkıma uğratıyor. Artık çürümüş, kokuşmuş acıyla, açlıkla yoğrulan Elantrianlarla dolu yıkık bir şehir olmuş. Kitap üç baş karakterin anlatımıyla ilerliyor. Prens, prenses, rahip. Yer yer rahipli kısımlarda sıkıldım. Hatta oraları atlama isteği bile duydum ilk başlarda. Ama yılmadan devam etmekti büyüsü.. Mücadele etmek. Buradan yola çıkarak kitabın içerdiği en en güzel mesajın da umut ve mücadele olduğunu söylemek isterim, okurken etkileyici bir şekilde hissediyoruz. Prens’in acıya dayanıklılığı, şikayetlenmeden sonuna kadar mücadeleyi bırakmaması, iyimserliği, düşünceli oluşu , Prensesin de kendine güveni, sadakati, politikada, eskrimde iyi oluşu, cesareti, boyun eğmeyişi, zekası okurken öyle hissettiriyor ki kitabın sağlamlığı karakterler üzerinden fark ediliyor. Din uğruna yapılan mücadeleleri, politikayı, saray enrikalarını da birleştirerek okuyucuyu bağlayan, hayal gücü zengin bir kurguyu, komik anları, karakterlerin yaşadığı mücadeleyi, inancı, umudu derinlere kadar hissetmek istiyorsanız bu yolculuğu kaçırmamanızı önerebilirim. Arada sıkılmalar, gereksiz ayrıntılara boğulmalar, isimlerin yoğunluğundan karıştırmalar meydana gelebilir söylemeden geçmeyim . Puan kırmamın sebeplerinden biri bu ayrıntılardı. Diğeri de bazı karakterlerin yaşamını sorgulamak , detaylı tanımak istedim . Onların kitap boyunca az bahsedilmesi ve detaylı bilgilerin verilmemesi, soru işaretleri bıraktı kafamda . (0.5 şeklinde kırdım puanları :))) Bence kitabın 2.si olmalı. Elantris kurtarılacak mı? Okurken bunu düşünmenin verdiği heyecanla sayfaları çevirmek ayrı bir zevk. Bu arada Elantris, yazarın yazdığı ilk kitabı imiş. Acemilik vs hiçbir şekilde
2024 3. kitabı
Okunma: 12 Şubat 2024 00:41
Bu yazarın hayal gücüne, kitaptaki evrenlerine ve olayları işleyişine bayılıyorum. Fantastik sevgimi her defasında arttırmayı başarıyor( Ki sadece 2 kitabını okumama rağmen). Kitabın konusu; Shaod dönüşümü sonrası insanlar Elantrian olarak hayatlarına devam ediyor ve Elantris'de yaşıyorlardı. Elantris devasa, parlak ve güçlü büyülerin olduğu ve bu büyülerin insanların iyiliği için kullanıldığı bir yerdi, ta ki 10 yıl önceye kadar. Büyünün çökmesi ile Elantrianlar artık buruşuk, cılız ve işe yaramayan varlıklara dönüştüler. Shaod artık bir lanet olarak anılıyordu. Veliaht prens Raoden ve Teod prensesi Sarene ülkelerinin iyiliği için evlenmeye karar vermişlerdi. Sarene sadece mektuplaşarak tanıdığı veliaht prensi görmek için düğündne bir hafta önce Kae'ye geldiğinde prensin öldüğünü ve kendisinin onun dulu olarak sayıldığını öğrendi. Kitabın arka yazısının böyle olması insanı pek heyecanlandırmıyor ama için girince tam tersi oluyor. İlk sayfalar evrene ve karakterlere alışmak için biraz yavaş ilerledi. Ayrıca 3 kişinin ağzından ilerlediği için bu 3 kişiyi tanımak ve nerede buluşacaklarını düşünmek biraz zamanımı aldı. Birini okurken tam heyecanlı bir şey oluyor ama bölüm bitiyor diğer karaktere geçiyoruz, onu okuyoruz tam heyecanlı bir şey oluyor bölüm bitiyor. Bu olayı çok sevmesemde ilerleyişi hızlandırdığını ve heyecanı arttırdığını göz ardı edemem. Söylediğim gibi evren ve olaylar çok özneldi. Okurken hayran kaldım. Sarene sevdiğim kadın karakterlerden. O olmazsa okurken nasıl eğlenirdim bilmiyorum. Raoden ise tam olarak parti kur oy verelim başkanım diyebileceğim bir lider. Sonuçta; genel olarak sevdiğim bir kitap oldu ama yazarın diğer kitabı olan Savaşkıran'ı bu kitaptan önce okuduğum için bu ona göre daha (tam olarak dogru kelime mi emin degilim ama) basit
2022 2. kitabı
Okunma: 31 Ocak 2022 22:17
Çok ama çok uzun bir okuma sürecinin ardından sonunda bitirebildim. Uzun sürmesinin sebebi kesinlikle kitabın kötü olması değil bunu belirtmek isterim sebebi hem vakit bulamamış olmam hem de kitabın ilk 300 sayfasının çok yavaş ilerlemesiydi. Ancak çok beğendim, etkileyici bir kitaptı. Yazar öncelikle kitaba ilk başladığımda beni yabancı terimlerle korkuttu, söylenilen şeylerin ne olduğunu anlamakta çok zorlandım aslında olaya direkt geçmişti. Fakat okudukça kafamda çoğu şeyin oturduğunu anladım hatta konuyu ince ince işlemiş, bize bu farklı dünyayı yavaş yavaş anlatmış ve artık olaylar olduğunda "aa evet bundan mıymış, evet çok mantıklı" diye yorumlar yapabildim. Konusuna gelecek olacak Elantris isimli görkemli bir şehir var; bu şehirde gümüşi ciltleri, beyaz saçları olan ve 'AON' ismi verdikleri büyüler yapabilen tanrı gibi görülen canlılar var. Ancak birden "Shaod" ismi verilen bir hastalık bu canlılarda ortaya çıkıyor sonra da bulaşıyor olaylar bu konunun çevresinde şekilleniyor. Kitap 3 ana karakterin anlatımıyla ilerliyor. Tabiki gözünüzde zombi ya da bulaşıcı hastalık tarzı bir konu canlanmasın çünkü hiç alakası yok, yazar çok güzel bir evren ortaya çıkarmış. Hem dinsel hem kadim fikirler temelini oluşturmuş. Birazcık aşk da serpiştirmiş. Finali tam istediğim gibiydi. Fantastik aynı zamanda ağır bir kitap arıyorsanız okumanızı kesinlikle tavsiye ederim.
2015 2. kitabı
Okunma: 26 Mart 2015 00:00
Brandon Sanderson'ın Cosmere evrenindeki ilk kitabı. Yalın bir dil kullandığı için kurduğu dünyanın işleyişini kavramak diğer kitaplarına göre daha kolay. Sissoylu ve Fırtınaışığı Arşivi'ni okuyanlar ne demek istediğimi anlamıştır. Eğer Sanderson'ın evrenine başlamak istiyorsanız, Elantris ısınmak için iyi bir kitap olacaktır. Ve her ne kadar Sanderson'ın kitapları birbirinden bağımsız gözükse de aslında hepsi aynı evrende, farklı gezegenlerde gerçekleşiyor. Aslında bu gezegenlerin çok ince bir şekilde birbirlerine bağlantıları da mevcut. Spoiler olacağı için bu bağlantıyı söylemeyeceğim. İleride bu bağlantı önemli bir hâle gelebilir. Bu yüzden bu kitabı es geçmemenizi tavsiye ediyorum.
Anlatması çok zor
2025 7. kitabı
Okunma: 10 Ekim 2025 13:04
Zaman Çarkı serisini bitirdikten sonra yaşadığım boşluğu seriyi o bitirdiği için sadece Sanderson’un doldurabileceğini tahmin ediyordum ve haklı da çıktım. Öncelikle bu eserin yazarın ilk kitabı olduğunu hatırlamakta fayda var. Bunu kitaptaki olumsuz ya da aksayan yönlerden bahsetmek için söylemiyorum, aksine yazarın daha ilk kitabından çıtayı nasıl bir seviyeye çıkarttığından bahsetmek istiyorum. Büyü sistemi ve konusuyla çok özgün bir eser. Raoden tam benim sevdiğim tarz bir kahraman. Tabii ki bu kişiden kişiye değişecektir. Sahip olduğu güçlü kişilik ve idealleri sayesinde lanetlendiğini düşüğündüğü bir zaman ve ortamda bile kendisine ve etrafindakilere bir yaşama amacı veriyor. Sonunda ise... tabii ki sonunu söyleyemeyeceğim Sarene ise sivri dili ve parlak zekasıyla sevilmesi çok kolay bir karakter. Kitaptaki asıl favori karekterin ise Hrathen. Okuduğum bunca kitap içinde bana hissettirdikleri Verin Sedai’yi çok anımsatıyor. (Zaman Çarkını bitirmiş ya da en azından 12. kitabın sonuna ulaşabilmiş olan şanslı arkadaşlar ne demek istediğimi çok net anlamıştır ) Yazarın ilk kitabı olmasına rağmen ileride nasıl bir yazar olacağının işaretlerini çok net gördüğümüz bir kitap. Fantastik kurgu türünü hiç denememiş kişilerin rahatlıkla okuyabileceği ve türe aşık olacağı bir kitap. Sonuç olarak tam puanı sonuna kadar hak eden bir kitap.
·510 syf.·
2023 14. kitabı
Elantris Brandon Sanders'tan okuduğum ilk kitap,ayrıca yazarım ilk kitabı.Kitap kendine has bir evren ve büyü sistemi içeriyor.Açıkçası kitabın yarısına kadar pek akıcı olduğunu düşünmüyorum. Ancak son kısımlar oldukça hareketli ve heyacan veiiciydi.Öyle ki kitabın ilk yarısı elimde sürünürken ikinci yarısı kısa sürede bitti. Kitapta iktidarı ele geçerebilmek için krallıklar arasında yaşanan mücadelelerden ,Elantris adı verilen gelişmiş bir uygarlıktan ,fakat şu anda en dipte yaşayan Elantrislilerden ve kilisenin güç mücadelesinden bahsedilmiş.Dolayısıyla oldukça fazla entrika ve ters köşeler mevcut.Büyü sitemi oldukça ayrıntılı anlatılmamış ve hikayenin sonunda açıklığa kavuşması gereken bazı konuların havada kaldığını düşünüyorum.
1K

Brandon SandersonYazar · 60 kitap
1975'te, Lincoln, Nebraska'da doğdu. Biyokimya bölümünde bir dönem okuduktan sonra kendine geldi ve asıl eğiliminin yazarlık alanında olduğunu fark etti. İngilizce bölümüne geçti ve Brigham Young Üniversitesi'nden mezun oldu, sonra okuluna geri dönerek yaratıcı yazarlık konusunda yüksek lisans yaptı. O zamandan bu yana hem yetişkinler hem de genç okuyucular için kitaplar yazmıştır. Bunların arasında Mistborn üçlemesi, Warbreaker ve Alcatraz dizisi bulunmaktadır. Karısı ve çocukları ile birlikte Utah'da yaşamaktadır, sık sık Magic: The Gathering oynamaktadır, düzenli olarak peynirli makarna yemektedir ve zaman zaman da Brigham Young Üniversitesi'de yazarlık dersleri vermektedir..