Witcher, GOT, Dune, Lotr gibi büyük fantastik/ bilim kurgu serilerin çoğunu okuduktan sonra yeni bir seri arayışında karşıma çıkmıştı Malazan Yitikler serisi.
Ve açıkçası hakkında uçan kale, büyü, sihir, entrikalar, tanrıların dahil olduğu savaşlar gibi ana başlıkları gördükten sonra alıp şans vermek istedim. Üç kitabını birden sipariş ettim ve kesinlikle şans verilmeyi hak eden bir seriymiş.
Üçüncü kitabı bitirdikten sonraki eklemem: Alın! Kesinlikle alın ve okuyun. Malazan benim için okuduğum en iyi seri olma yolunda gidiyor. 3. kitap, 10 verdiğim nadir kitaplardan birisi oldu. Evren ve karakterle o kadar katman katman ki, gizemler o kadar iyi yedirilmiş ki, sizi çok keyifli bir macera bekliyor. Fantastik seviyorsanız kesinlikle okumanız gereken bir seri.
Öncelikle, seriden ne beklemelisiniz, neler var neler yok, onları kısaca özet geçeyim:
-Witcher ve Lotr'da olduğu gibi klasikleşmiş Cüce-Elf-İnsan ırk üçlemesi yok. Evrenin kendine özel, orijinal ırkları var.
-Seride büyü, oldukça yaygın kullanılan bir güç. Ama aklınıza Harry Potter gelmesin. Daha çok, büyüleriyle kendi güçlerini ve bununla birlikte bilgi ağlarını geliştiren büyücüler gelsin.
-Kitabın başlarında karakter/isim fazlalığından dolayı kafanız karışabilir ama zamanla hepsini tanıyor ve aşina oluyorsunuz. Ayrıca ilk kitaptaki karakterleri içeren, karakterlerin adları ve kim oldukların, kimi temsil ettiklerini içeren bir kısım var girişte. O da kafanız karıştığında, karakteri hatırlayamadığınızda yardımcı oluyor.
Zaten bölümler çeşitli gruplar (imparatorluk yandaşları, büyücüler, suikastçılar vs.) arasında sırayla gittiği için aşina oluyorsunuz.
-Serinin bol katmanlı olduğunu söyleyeyim. Daha ilk kitaptan neden en uzun fantastik seri olduğunu net bir şekilde gösteriyor. Suikastçılar, büyücüler, kraliçe