Kitap okurken kurgunun yarattığı karmaşık atmosferde kaybolmak isteyen herkese, dünyada en çok okunanlarda ve epik fantastik romanlarda adı üst sıralarda yer alan ‘’Malazan’’ serisini önererek başlamak istiyorum incelememe.
Ay Bahçeleri, Malazan hazinesinin biricik anahtarı aslında. Bu anahtarı kilide yerleştirip açılışı gerçekleştirmek ise siz okurların elinde. Peki neden bir hazine olarak görüyorum Malazan’ı?
Epik fantastik bir kurgu, önsözünde de belirtildiği gibi serinin ilk adımı okurlar için ‘’ya hep ya hiç’’ ayarında, karmaşık ve katmanlı hikâyelerin en tepesinde olması gibi nedenlerden dolayı bir kitaptan çok hazine niteliği taşıyor bana göre.
Son zamanlarda okuduğum en etkileyici kitaptı. İçine girmekte zorlandım sonra da hiç çıkmak istemedim. Çünkü zor ve karmaşık kurguları seviyorum; Erikson’ın her şeyi biliyormuşum havasında takılmasına şaşırdığımı belirteyim fakat hikâyenin çekiciliği bu karmaşayı yendi.
Sürekli bir karmaşa söz konusuyken bunları açıklamadan geçmeyeyim o zaman. Şöyle ki çok ama çok fazla mekân var; haritalar ve yer isimlerinden başınızı kaldırmak biraz güç olabilir. Diğer bir uğraştırıcı taraf ise karakterlerin çok sayıda olmasından ziyade çeşitlilik bakımından yoğunluğu… Şimdi ırk diye belirtip bırakmak da anlamsız olur: Birbirinden farklı ırklara bağlı olan kahramanlarımız var, özellikleri ve bulundukları enerji sistemleriyle de şaşırtıyorlar. ‘‘Sadece bir insan bu’’ dediğinizde bile onun da altından neler çıkıyor neler. Herkes gibi teker teker bu ırkların ve şehirlerin adını buraya dizip sizlerin de kafasını bulandırmak istemiyorum doğrusu. İlk önce adapte olmanız sonra da kendinizi vermeniz gereken birçok şey olduğunu bilin yeter. Benim en merak ettiğim şey, bir kitaba, serinin ilk adımına, tüm fantastik kurgu elementlerini nasıl
İvit sonunda okudum. Aslında serinin kitaplarının çevrilmesini bekleyip toplu okumayı düşünüyordum ama 2. kitabının da çevrilmesiyle dayanamadım ve aldım. Başlamadan önce methini çok duyduğum bir kitaptı. Kimilerine göre zaman çarkından çok daha iyi olduğu düşünülüyordu. Ben de başlamadan önce büyük bir beklentiyle başladığımı söyleyeceğim. Çünkü fantastik roman külliyatında en önde gelen bir serilerden biri olarak bahsediliyor. Ama şunu da ifade etmeliyim ki bir kitabın önsözünü iyi ki okumuşum dediğim tek kitaptı. Kitap bitince de okuyabilirdim ama o zaman önceden ''uyarılmamış'' olduğumdan kitap hakkında düşüncelerim değişmiş olabilirdi. Yazar iyi ki kitabına bir önsöz ekleyerek bazı şeyleri açıklığa kavuşturmuş. Kitabın ilk kısımlarında aklım bir karış havadaydı. Her 3 cümlede bir geçen anlamını bilmediğim özel kişi, mekan isimleri kafamı bulandırmıştı. Takip etmekte zorlanıyordum. Sonra birazcık sözlük, birazcık notlar, birazcık da googledan sonra kafamda yerleşmeye başladı. Hikaye rayına oturdu. Yine de savaşlarda gerçekten ama gerçekten çok fazla tarafın olması iyi bir şey miydi kötü bir şey miydi bu kitap karar veremiyorum. Çok fazla insan çok fazla kumpas kuruyor ve kim kiminle, kimin eli kimin cebinde hiç belli olmuyordu. Yine de zevk alarak okumaya devam ettim ve ödülünü aldım. Karmaşık bir fantastik dünya da olsa bana iyi vakit geçirmesi yeterli geldi. Eksi yönleri tabii ki var. Ama 10 kitaplık bir seri ve daha şimdiden seriye devam edeceğime kesin gözüyle bakıyorum. Kısacası sevdim. Ama herkese tavsiye etmem.
Ay BahçeleriSteven Erikson · İthaki Yayınevi · 2022250 okunma
Yıllardır dilimize çevrilmesini beklediğim on kitaplık "Malazan Serisi" nin ilk kitabı az önce bitti. Peki beklediğime değmiş mi? Biraz ( üç yüz sayfa kadar ) sabrın sonucu olarak diyebilirim ki evet, değdi. Çünkü o kadar bilmediğim o kadar yeni bir evren ki zihin bunları anlaşılır bir düzleme oturtuncaya kadar oldukça zorlanıyor.
Çok fazla karakter, ırk, yer, tanrı, büyü sistemi siz daha ne olduğunu bile anlamadan ilk sayfa ile kucaklıyor sizi. Tavsiyem Malazan'ın kendisine ait bir wikipediası bulunmakta. Karakterleri betimleyen çizimler, karakterle ilgili ufak ayrıntılar seriyi okuma yolculuğumun bu ilk adımında oldukça yardımcı oldu.
Yazar özellikle karakterleri bizlere tanıtırken açık bilgiler yerine olaylar karşısında gösterilen tutum, davranış ve sözleri yorumlama görevini fazlasıyla okura bırakmış. Bu da kitabı okuyan kişilerin Malazan'ın çok farklı güzelliklerini görmesi açısından çok kıymetli.
Benim için Yüzbaşı Paran'ın öyküsü ön plandaydı. Kendisine verilen tavsiyeye uymayarak tanrıların oyuncağı haline gelen bu derin ve inatçı asker, tanıdığıma mutlu olduğum birçok özel karakterin arasından ön plana çıktı. Devam kitapları içinse elinde tuttuğu büyü engelleyici kılıç, Köprüyakarlar ile olan birlikteliği ve Yırtıkyelken ile ilgili olabilecek her şeyin vaadi ile sabırsızlığımın temel noktası.
Yazarın kitabın başında da dediği gibi çoğu okuyucu kitaba bir noktada sabredemeyerek yarım bırakacak. Ardından geride kalanlar ellerinde daha sonra okunacak olan binlerce sayfalık bir hazinenin anahtarı ile devam kitaplarını bekleyecek. O kalanlardan biri olduğum için çok mutluyum.
Okuduğunuz için teşekkürler.
Steven Erikson
Ay BahçeleriSteven Erikson · İthaki Yayınevi · 2022250 okunma
Açık ara farkla okuduğum en iyi fantastik evren... Kitabın çıkışını beklerken hakkında yazılanları okuyordum ve şimdi fark ettim ki hiçbiri tam ifade edememiş. Yazılanların da üstünde bir eser.
Çok fazla içeriği hakkında detay vermek istemiyorum ama öyle bir fantastik evren ki içinde ata ırklar, tanrılar, insanlar, efsanevi yaratıklar, büyüler, savaşlar ve tabii aşk içiçe. Genel olarak serinin ilk kitabının konusu malazan devletinin son özgür kent darujistan'ı işgal çabaları ve bu uğurda yapılan oyunlar, taktikler... İmparatoru devirdikten sonra bAşa geçen Laseen imparatoriçe olur ve emrine giren askerlerin sadakatlerine güvenmemekle birlikte onlara muhtaçtır. Bu yüzden bir yandan onların çabasıyla işgal planlarken aynı anda onlardan da kurtulmayı amaçlar. Başarılı olur yada olmaz onu okuyunca görün istiyorum.
Kitabın arkasında bir sözlük ve girişinde de karakterleri tanıtan minik bir bölüm var. Bu iki bölüm de okurken gerçekten çok faydalı. Bazı karakterlere yada efsunlara bu neydi diyerek dönüp baktığım oldu. Kitaba başlamadan önce girişteki haritayı biraz incelerseniz okurken bazı şeylere daha kolay adapte olacağınıza inanıyorum. Size bu söylediğim tavsiye benim biraz geç aklıma geldi. Daha önce inceleseydim eminim bazı olaylar daha anlaşılır olurdu. Kitabın her sayfasında bir olay, heyecan var. Tek kelimeyle soluksuz okudum ve çabuk bitmesin diye direndim. Başka başka yerlerdeki olaylar kişiler içiçe aynı anda anlatılarak bütünlük sağlanmış. Kitabın bir bölümünü okurken aynı anda çok fazla farklı olayında gelişimini okuyorsunuz. Her bölüm bir olaya ait değil.
Şimdi kafamda tek sorun ikinci kitabın ne zaman çıkacağı. Sabırsızlıkla bekliyorum.
Ay BahçeleriSteven Erikson · İthaki Yayınevi · 2022250 okunma
Olabildiğince sade ve basitçe anlatmak gerekirse, koca kıtadaki her yeri ele geçirmiş olan Malazan İmparatorluğu şehirlerin baş tacı olan Darujhistan'ı ele geçirmeye çalışır lakin ordusu uçan kale olarak bilinen Ay Tohumu'nun lideri Anomander Rake ve kuzgunları tarafından bu yolda büyük bir yıkıma uğratılır. Bu olaylar sırasında şehri gizliden gizliye savunmaya çalışan Yılanbalığı adındaki casuslar efendisi aynı zamanda tüm şehir içindeki iletişimi de sağlar. Bunun haricinde Darujhistan'ın kendi içerisinde de bir savaş hakimdir. Geceleri şehrin çatılarında suikatçılar arasında kanlı bir savaş hüküm sürmektedir. Öte yandan Anomander Rake Darujhistan'ın yöneticileri olan efsuncularla bir ittifaka girer ve şehir savunmasına dahil olur. İşin içine tanrılar da dahil olunca Darujhistan'ı korumak için yapılan tüm planlar suya düşme ihtimali ile karşı karşıya kalır.
Olayların zemininin bile küçük bir tarihçesi var ama burada anlatıp gözünüzü korkutmak istemem ;)
Kısacası uzun süren savaş sahnelerinden ziyade mantık oyunlarının ön planda olduğu bir anlatım söz konusuydu. Bu kitabı eğlenceli ve sürükleyici kılan kısmı ise fantastik unsurlarının sıradışı oluşu ve aniden beklenmedik olayların gerçekleşmesi.
Her oyunun içinde bir oyun, her planın içinde bir plan vardır...
Karakterlerin aklı zehir gibi, bitmek bilmeyen planları sayesinde kitap belli bir sayfadan sonra asla durgunlaşmıyor. Entrikalar, küçük çaplı savaşlar beklenmedik ölümler vesaire. Müttefikler bile birbirlerinin ardından iş çeviriyorlar, sonra bir bakmışsınız dostlar düşman olmuş :)
Bu kitabın uzun bir süre boyunca basılmamasının en büyük nedenlerinden biri sayıca çok fazla karakter olmasıymış. Gerçekten de çok fazla karakterimiz var @_@ Her karakterin yaşadığı olay farklı bir yerde meydana geliyor. Buna
Bugün Malazan serisi ilk kitap olan Ay Bahçeleri'nden bahsedeceğim. Kitabı Aylin Büyüksavaş ile birlikte okuduk. Her bölümde sohbet ettik, seriyi birlikte okumaya devam edeceğiz. Onunla okuduğum için çok mutluyum.
Gelelim Ay Bahçeleri'ne. Çok katmanlı ve aslında birbirine bağlı bir hikâye Ay Bahçeleri. Malazan İmparatoru'na düzenlenen suikast sonrası yeni İmparatoriçe eski Pençe lideri olan Laseen olmuştur. Laseen 12 şehirden 11'ini fethetmiş ve geriye tek bir özgür şehir olan Darujhistan kalmıştır. Darujhistan'a ulaşmanın yolu Pale'den geçer. Ay Tohumu Lordu Karanlığın Oğlu Anomander Rake, Ay Tohumu'nda yaşayan Tiste Andii lejyonu, büyücüleri ve kuzgunları ile birlikte Pale Kuşatması'nda Malazan ordusunda büyük yıkıma neden olur.
Diğer tarafta ise eski İmparator'a bağlılıkları ile bilinen ve Laseen tarafından kenara itilmiş başka bir grup olan Köprüyakarlar vardır. Son özgür şehir Darujtistan'ı ele geçirmek için öncü ekip olarak Köprüyakarlar görevlendirilir. Alakarga, Kalam, büyücüleri Tez Ben ve niceleri hem Laseen'den içten içe intikam almak hem de verilen görev ile başa çıkmak için Pale Kuşatması'ndaki kayıplarını unutup yola çıkar.
Gizemli bir acemi olan Üzgün de ekibe katılmış ve onlarla yolculuk etmektedir.
Buraya kadar sadece Malazan ile tanıştığımız kitap bizi daha sonra Darujhistan'a götürür. Suikastçilerden, Lonca'dan, geniş bir yönetim sisteminden oluşuyor Darujhistan. Aradaki iletişimi sağlayan Yılanbalığı adlı casus, rüyaları ile kitabı şenlendiren Kruppe, simyacı Baruk, hırsız Crokus ve dahası ile Darujhistan uçsuz bucaksız bir özgür kenttir.
Yola çıkan Köprüyakarlar, Darujhistan'daki Anka Hanı sakinleri, büyücüler, semboller, kılıçlar, ejderhalar bu evrendeki fantastik öğelerin sadece bir kısmı. Ejderha Destesi adlı fal ile gelecekten haber veren
Ay BahçeleriSteven Erikson · İthaki Yayınları · 2022250 okunma
Malazan serisinin ilk kitabı Ay Bahçeleri; ayrıntılı ve derinlemesine kurgulanmış etkileyici evreni, birbirinden renkli ve çok boyutlu karakterleri, büyücü-efsuncu-simyacı-sihirbaz gibi isimleri olan hünerli kişileri, kaynağını kovan denilen geçitlerden alan özgün büyü sistemleri, insandan farklı ve üstün yeteneklere sahip ırkları, yaşanılan diyardan ayrı boyutlarda varlıklarını sürdüren Tanrıları, Tanrıların hareketlerini- yaşam olaylarına müdahalesini gösteren Ejderhalar Destesi kartları ile çok beğendiğim ve son zamanlarda okuduğum en iyi epik fantastik eserlerden biri oldu.
Yazar Steven Erikson bir karakteri, kavramı veya oluşumu açıkça anlatmak yerine olay örgüsü içine yerleştirdiği bağlantı ve ipuçları ile engin bir evren algısını ilmek ilmek oluşturuyor. Çok sayıda karakterin, mekanın ilk sayfadan itibaren işlenmesi ve direk açıklanmaması nedeni ile yoğun ve sindire sindire okunacak bir yapıya sahip. Ancak bu durum, hikayeyi yaşatan anlatımı, macera temposu yüksek olay örgüsü ve zengin fantastik unsurları ile akıp gitmesine engel olmuyor.
Malazan İmparatorluğu'nun kurucusu Kellanved, imparatorluğa hizmet eden Pençe tarikatı lideri Laseen tarafından suikasta uğrar. Yeni İmparatoriçe Laseen imparatorluğun sınırlarını genişletmek için fethettiği bölgelerdeki büyücüleri ve askerleri ordusu bünyesinde hizmetine alır. Genabackis kıtasındaki özgür kentler bu ordu karşısında bir bir hezimete uğrar. Ancak son özgür kentlerden biri olan Pale kuşatmasında; Ata Irklardan biri olan ve uçan kule Ay Tohumu'nda yaşayan Tiste Andiiler'in eşsiz güçleri sebebiyle imparatorluğun efsuncuları büyük yara alır. İmparatorun öldürülmesinden beri oluşan fikir ayrılıkları ve imparatoriçeye yönelik öfke gittikçe büyümektedir. Tanrılar'ın İmparatoriçe ve ordusuna yönelik müdahaleleri;
Ay BahçeleriSteven Erikson · İthaki Yayınları · 2022250 okunma
Biraz uzun bir inceleme olacak sanırım.
Malazan serisini yıllar önce "Best of Fantasy" listelerinde görmüştüm. Okuyacak yeni kitaplar bakınıyordum, neler var diye araştırma yapmış ve birkaç listede görünce ilgimi çekmişti. Ufak bir inceleme sonrası tam bana göre olduğunu düşünmüştüm. Ancak serinin özellikle ilk kitabının karmaşık olduğuna dair bazı uyarılar yapılmıştı, nasıl yaparım, altından kalkabilir miyim diye düşünürken Tor sitesinde bir reread olduğunu görmüş ve onun da yardımıyla okumaya girişmiştim.
Tüm seriyi okuyalı 4-5 yıl oluyordur sanırım (belki de daha fazla). O zamandan beri benim için çok farklı bir yeri var Malazan'ın. Bundan daha etkileyici, daha "grand" bir seri yazılabilir mi hiç bilmiyorum (sanmıyorum ama yazılmasını çok isterim). Seri bitince şöyle düşündüğümü net hatırlıyorum: Bu adam bir dahi!
Her ne kadar okuduğum en iyi seri olsa da, seriyi yeniden okumaya hep uzak durdum. Okunacak binlerce kitap varken bir kitabı ikinci kez okumanın yanlış olduğunu düşünenlerdenim. Bununla birlikte bir kitabı yeniden okuyacaksam da bu Malazan'dan başkası olmayacaktı. O yüzden kendime söz verdim, Türkçesi çıkınca mutlaka tekrar döneceğim seriye dedim. Ay Bahçeleri çıkınca da artık benim için herhangi bir bahane kalmamıştı. O yüzden bu muhteşem dünyaya ikinci kez daldım.
Ay Bahçeleri kitabını Kayıp Rıhtım forumda (forum.kayiprihtim.com/t/okuma-etkinli...) okuma etkinliği kapsamında onlarca arkadaşla birlikte okuduk. Kitabı bitirdiyseniz ve konudan haberiniz yoksa bir göz atın derim, çok faydalı bir etkinlik olduğunu düşünüyorum.
Öncelikle çeviriden bahsetmek istiyorum. Çeviriyi maalesef beğenemedim. Çokça hatanın haricinde iyi bir editöryal süreçten de geçmediğini düşünüyorum. Bununla ilgili yukarıda bahsi
Ay BahçeleriSteven Erikson · İthaki Yayınları · 2022250 okunma
Hayatımda sanırım en zorlandığım eser olarak hatırlayacağım Ay babçeleri sonunda bitti.. yorucu, karmaşık, çok sıçramalı ve kesinlikle farklı bir deneyim oldu benim için…
Ay BahçeleriSteven Erikson · İthaki Yayınları · 2022250 okunma
Kitabın güncel fiyatı biraz pahalı, almamakta haklısınız, ANCAK BU KİTABIN ÜLKEMİZDE DAHA FAZLA OKUNMASINI İSTERİM.
Dünyanın Gözü ve Rüzgarın Adı serilerini ayıla bayıla okuyan birisi olarak, bu kitabı da şiddetle öneriyorum. Güvenin bana. Epik Fantastik alanında bu kadar başarılı bir kitabın bu kadar az okunduğuna inanmak istemiyorum. (Muhtemelen İthaki’nin etiket fiyatlarını bu kadar pahalı yapmasından kaynaklı ama yine de üzücü.)
Spoiler vereceğimi bildiğim için kitap içeriği hakkında herhangi bir şey söylemeyeceğim ama şunu belirtmek isterim ki; Steven Erikson o kadar güzel yazmış ki, o kadar güzel işlemiş ki kitabı, elimden bırakamadım. Karakterler müthiş, olaylar inanılmaz, mekanlar olağanüstü… Yani, yeni favorilerimden biri oldu kitap. Kitapta aklınıza gelecek her şey var ve bir sürü de karakter var. Tabii, o kadar karakter olmasına rağmen bu kadar inanılmaz bir karakter derinliği yapılmasına da şaştım kaldım. Dediğim gibi, Steven Erikson müthiş yazmış bence. Elbette eksiklikleri de vardı ama bunu bütün kurguya yansıtmak oldukça zor çünkü ortaya çıkan sonuç MÜTHİŞ.
LÜTFEN OKUYUN.
Rüzgarın Adı kitabından sonra en çok önereceğim Epik Fantastik kitap diyebilirim hatta. (Zaman Çarkı zaten bir kült.) O kitabı de ne kadar çok sevdiğimi çevremdekiler bilir, artık Ay Bahçeleri’nin de bendeki yerini öğrenecekler. ;)
Yani, okuyun, okutturun arkadaşlarım. Pahalı olmasından ötürü alamayabilirsiniz ama PDF bulabilirsiniz veya çevrenizde birinde varsa alıp okuyabilirsiniz. Tabii, size ait olmasından daha çok keyif alabilirsiniz, sonuçta İNANILMAZ bir kitaptı. Yani elbette siz bilirsiniz, AMA OKUYUN YANİ.
İncelemeden çok size okutmak için bunu yazmışım gibi oldu ama gerçekten, daha fazla okunmasını istiyorum. Bunun da bir kült haline gelmesinden oldukça keyif alırım.
Ben