Tercih Çarpıtmasının Toplumsal Sonuçları

Yalanla Yaşamak

Timur Kuran

Yalanla Yaşamak Sözleri ve Alıntıları

Yalanla Yaşamak sözleri ve alıntılarını, Yalanla Yaşamak kitap alıntılarını, Yalanla Yaşamak en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Tarih boyunca iktidar sahipleri, baskıya boyun eğrneyen  politik azınlıkları ezme yetkisine genellikle sahip olmuşlardır.  İlke olarak demokrasi, çoğunluk yönetimi ile politik azınlıkların kendilerini dile getirme özgürlüğünü kaynaştırır. Yasalarda yer alan bu haklar, politik çoğulculuk normları aracılığıyla  korunrnaktadır. Ne var ki, insanların koyduğu hiçbir yasa değişmez değildir ve alışılmadık bir tehditle karşılaşan toplum,  çoğulculuğu lüks olarak görecektir. Zaten en özgürlükçü hukuk düzenleri bile, konuşma özgürlüğünün kaldırılabileceği  dururnlar olduğunu kabul eder.
Kamusal söylemden atılmış fikirlerin insan bilincinde varlığını sürdürmesi rahatça ifade edilebilenlere oranla daha zordur.
Sayfa 240
Reklam
“Birşeyin yapılması gerektiğine herkes inanana kadar hiçbir şey yapılmaz; bu safhaya varıldığında da herkes inanalı o kadar uzun bir süre geçmiş olur ki, artık ihtiyaçlar değişmiştir.”
Sayfa 149
- " (...) Hoşgörü tabiî bir temayül değildir. Asrımızda da Ortega Y Gasset hoşgörüyü, ne içgüdülerden ne de doğuştan kaynaklanan, zaman içinde gelişen bir insanî değer olarak nitelemiştir..."
Sayfa 131 - Yapı Kredi Yayınları
Uygulamada hiçbir demokrasi ideale ulaşmaz. Bunun temel nedeni, kimsenin kayıtsız şartsız konuşma özgürlüğünü istememesidir. Kendilerini hoşgörülü sayan kişiler bile, kendi politik amaçlarına uyduğunda, bireylerin toplum içindeki anlatimlarını, dolayısıyla da açık kamuoyunu düzenlemeye hazır bulunurlar. Hedeflerine, kimi görüşleri dile getirenleri ödüllendirerek başka görüşleri dile getirenleri ise cezalandırarak ulaşırlar.
Sayfa 120
Tanınmış bir siyaset bilimci, oy verme kabinine giren bir  seçmenin, "ülkenin savaşta ya da bir ekonomik bunalımın içinde olup olmadığını saptadıktan sonra, endişe edilecek bir durum görmezse oyunu kim iktidardaysa ona verdiğini"⁴ öne  sürer. Başka türlü söylersek, seçmen önce kişisel konumunu  belirli bir standarda göre değerlendirir, sonra da, ortaya çıkan  duruma göre, değişiklikten ya da istikrardan yana oy kullanmaya karar verir. Bu önermenin, kamusal söylernin bireysel  saklı tercihierin biçirnlenrnesine yaptığı katkıyı dışladığı akla  gelebilir. Gerçekteyse, hiçbir tutarsızlık yoktur, çünkü bireylerin algıları özerk değildir. ⁴ W. Russell Neuman, The Paradox of Mass Politics: Knowledge and Opinion in the American Electorate (Cambridge, Mass.: Harvard University Press, 1986), s. 189.
17. Toplumsal Evrimin Gizli KarmaşıklıklarıKitabı okudu
Reklam
56 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.