Eylül 2022
Ayyıldız Kitap

2023 29. kitabı
Zafer Can Yeşil'in "Yargıç" adlı romanı, klasik polisiye romanlardan daha farklı şekilde işlenerek, kapsamlı bilgiler ile donatılmıştı. Anlatım yer yer durağan olsa da okuyucuyu sıkmıyordu. Aksine genel hatlarıyla keyifli bir okuma süreci geçirdiğimi söyleyebilirim. Benim tek sıkıntım bu kitabı hasta olduğum süreçte okumaktı. Çünkü okuduklarımı idrak etmekte sıkıntı yaşadığım bir dönemdi. O yüzden her sayfayı tekrar okumam gerekti ve yorumumu geç paylaşmama sebep oldu. Kitabı oluşturan cümleler taşıdığı edebi ve tarihi bilgiler ışığında kurgusal özelliklerle zenginleştirilmişti. Bu şekilde zenginleştirilmesi hoşuma gitti. Hatta işlenen konular ile birden fazla kitap kurgusu oluşabileceğini de düşündüm. Çünkü özümsenecek çok fazla bilgi, idrak edilecek çok fazla mesaj vardı. Polisiye olarak kurgu beni aşırı tatmin etmedi ama harmanlandığı konuları göz önünde bulundurursam cinayet mizansenlerinin genel olarak yaratıcı olduğunu söyleyebilirim. Bakış açımı yansıttığı için kitaptan en sevdiğim alıntıyı da buraya bırakıyorum. Türü sevenler yazarımızın kalemini ve yargıçın kimliğini keşfedebilir. " Belki ileride doğacak çocuklarıma herhangi bir mal, mülk ya da para bırakamayacağım. Ama onlara bırakabileceğim bir cevher var. Onlar cevheri işledikleri müddetçe saydıklarımın mislini çok rahatlıkla kazanabileceklerinden eminim. Mirasım, onların öncelikle bir karakter sahibi olmalarını sağlayacaktır. Mirasım ise kütüphanemde ki birkaç kitap olacaktır. Sözümü yanlış anlamayın lütfen Zeynep Hanım! Okumayanların karakteri yoktur demiyorum. Lakin okuyanların karakteri daha sağlam esaslara dayalıdır ve yıkılması ise diğerlerine göre biraz daha zordur. Elde ettikleri karakterleri ile bağ sahibi olmak yerine, çapa sahibi olabileceklerdir. Toprak ne kadar verimli olursa olsun onu
2023 33. kitabı
Okunma: 25 Nisan 2023 00:00
Orhan polis teşkilatında görev almakta Ayrıca üniversitede cuma günleri  gönüllü olarak da öğretim üyesi olarak  çalışmakta. Çok feci şekilde öldürülen bir kızların  cesetlerini bulurlar bu cesetlerle ayinler yapılıyor Bu kızlar öldürüldükten ertesi gün aynı şekilde öldürülen başka erkeklerin cesetleri bulurlar Orhan ve ekibi bu katillerin peşine düştükçe birçok olayı birçok ipuçları yakalarlar ama ellerinde yeterince Kanıt yoktur Cinayet büro kendi aralarında kızların katiline yargıç ismini verirler ( Bence çok da yerinde bir isim) Ve tabii ki aşk Orhan üniversiteye girdi ilk günden beri gönlü Zeynep'e kaptırır aynı şekilde Zeynep'le Orhan'a karşı boş değil ama ikisinin birbirine açılmasınden Zeynep başka biriyle nişanlanır Yargıç kim Zeynep ve Orhan cephesinde olacak acaba? Bu aralar polise kitapları okuyup duruyorum tesadüf mü diyeyim artık üst üste geliyor hep Benim sevdiğim tarzda olunca daha ne olsun Bu sefer farklı bir polise kitabı çünkü dolu dolu tarihi,edebiyat, düşünürlerden, yazarlardan, şairlerden kadar alıntılar ve sözler paylaşmış yazar Çok fazla emek vermiş çok araştırarak yazılmış bir kitap İlk başlarda biraz adapte olmakta sorun yaşasam da okudukça diline yazım şeklini insan alışıyor Kitabın ortalarına doğru aslında yargıcın kim olduğunu tahmin ettim Kitapta kadın cinayetlerine dikkat çekmiş Ve keşke her kadının katiline böyle caydırıcı bir ceza verilseydi (Ve bence kitap editörlüğü yapan insanlar biraz da görevlerini yapsalar çok iyi olur çünkü bu kitap bu hataları haj etmiyor bence )
2023 24. kitabı
Kitabı okumaya başladığımda bir heyecan ve bir pişmanlık sardı beni. Heyecanımın nedeni Orhan Çelebi ile yaptığım konuşma oldu. Konuşması o kadar güzel,  o kadar etkileyici,  o kadar zekice ve o kadar anlamlıydı ki konuşurken onu dinleyen bir öğrenci edasıyla heyecanlanmamam mümkün değildi. Hele ki bilgisi beni büyüledi. Gerçekte böyle biri karşıma çıkarsa hiçbir zaman ondan ayrı kalmam. Okuduğu kitapları ve önerdiklerini  tek tek not ettim. Ve imrendim.  Hayran kaldım.  Aşkı bile hissettirerek yaşadı, yaşattırdı. Az çok tahmin etmişsinizdir pişmanlığımı. Kitabı alalı altı ay kadar bir zaman zarfı oldu. Okurken kendime sitemim oldu. Neden erteledim? Böyle her sayfası dolu dolu bilgi,  her cümlesi, cümleleri oluşturan sözcükleri dahi boş geçmeyecek anlam yüklü hazinedir. Okumaya değer kesinlikle tavsiye edeceğim bir eser oldu. Bu muhteşemliği şurda dursun. Kitap polisiye roman olup işlenen cinayetlerin bile cinayetleri işlenirken eminiyet mensubu ve hayran olduğum tarih öğretmeni  Orhan Çelebi katillerin peşinde yorulmadan, aktif ve enerji dolu atikliğiyle gizemi çözme operasyonunda yer alıyor. Yer yer sinirlerin gerildiği oluyor. Katillerin katili nasıl oluyor dedirten bu kitap okurken aydınlatan,  okurken bulmacayı  düşündürerek çozdüren,  okurken çıkış yolu aratan oldu. Yazarın hayal gücüne, bilgisine, derlemesine hayran olmamak mümkün değil.  Kendisini yürekten takdir ediyorum. İlk kitabı olmasına rağmen hiçbir sayfasını boş geçirmemiş. Editör ve yayinevi hataları dışında denk geldiğim olmadı.  Tekrar dile getiriyorum; kesinlikle tavsiye ediyorum.
2022 3. kitabı
#yargıç @zafercanyesil #okudumbitti Bir kitabın daha sonuna geldim Yazarın ilk kitabı ve çok araştırılarak,emek verilerek yazılmış okuduğunuzda anlayacaksınız..Sosyal mesajlar çok yerinde olmuş.Adalet her zaman yerini bulur inşallah..Anneler,kizlar,çocuklar ölmesin kimse bu acıları yaşamasın.diyorum ve.. Kitaptan bahsediyorum; Salih dün geceki olay yerine gider ve öldürüp yakılan kızın yerdeki kan birikintilerine ve yakılan insan etinin kokusunu aldıkça bundan keyiflenir..kahkaha atar..Bir ses duyar ve korkar bu gelen de kim ? Son nefesini verir .. Orhan bir üniversitede hocadır hemde polistir.. Öğrencilerine tarihi olaylar,hikayeler ve Adaleti anlatır.. Savcıyla iletişim halindedir olaylar oldukça polis kimliğine bürünüp olayları araştırmaya başlar.. Kizlar kaçırılıp farklı şekillerde işkence görerek öldürülüyor..Elleri,ayakları kesiliyor,boğuluyor, yakılıyor,kanları çekiliyor...Hep bunlar ayinler için yapılıyor.. Kızı öldüren bu acıları çekmesini sağlayan kişi kendisini kurtarıcı gibi hissedip..ölen kişinin ruhunun temizlenip reenkarnasyonda başka bedenda faydalı olacağını düşünüyorlar.. Başkalarının acı cekmesinden zevk alıyorlar... Bir bir kızların ölüm haberleri geldikçe Orhan ve ekibi araştırırken..Her kız cinayetinin arkasinda bir adam işkence cektirilerek öldürülüyor..Bunu yapan tabikide YARGIÇ...Adaleti kendisi sağlıyor.. Bu yargıç kim ? Neden yakalanmiyor ? Ölen kızların birbiriyle bağlantısı varmı ?Orhan ve ekibi bu olayı gün yüzüne çıkartabilcek mi ? Devamı ve daha fazlası kitapta ..okuyunuz..okutunuz..Tavsiyemdir
2023 7. kitabı
Merhabalar. Uzun zamandır yorumu bekleyen kitaplardan biriydi.Bir takım sorunlardan sonra yorumunu paylaşma zamanı gelmişti. Sizi sürükleyici bir kitabın sayfalarını bırakacağım birazdan. Cinayet, tarih az da olsa dini kısımların yer aldığı bir kitapla karşılaşmak ister misiniz? Okurken sürükleyen bir kitapla buradayım ama şunu söylemem gerekiyor ki kitabın ilk başlarında konuya adapte olmak ve yazarın diline alışma süreci biraz ağır geçebiliyor. Yani alışana kadar kitap içine çekmeyebiliyor, alıştıktan sonra rahatlıkla okuyabilirsiniz. Kitapta pek çok alıntının yer alması da kitabı daha iyi özümsemeye yol açtığını düşünüyorum. Kitapla ilgili tek olumsuz düşüncem kapak olabilir. Yani benim aklımda kitabı okuyunca şekillenen kapak tasarımı bu değildi. Yasarım işi ile de biraz ilgilendiğim için ben olsam kapak tasarımını bu şekilde yapmazdım diye düşünüyorum. Birkaç imla hatasına denk geldim onun dışında iç dizgide de gördüğüm birkaç ufak hata vardı ama tabii bunun yazarla ilgisi olduğunu düşünmüyorum. Ki böyle hatalar yayınevinin sorumluluğundadır. Onun dışında görebildiğim ya da dikkatimi çeken başka bir hataya rastlamadım. Kısaca kitaptan bahsedeyim. Kitabımız Orhan Çelebi adlı cinayet büroda amir olan bir karakterin etrafında gelişiyor. Orhan Çelebi amir olmasın yanında iyi de bir tarih araştırmacısı hatta yoğun iş temposunun yanı sıra haftada bir üniversitede bununla ilgili ders veren birisi. Bu yönüne hayran kaldım diyebilirim. Hayat tüm rutin temposu ile devam ederken bir gün bir cinayet işlenir ve bu art arda işlenecek olan cinayetlerin habercisidir aslında. Tüm bunların yanında sanırım aşk olmazsa olmazdı. Orhan okulda tanıdığı Zeynep hocaya gönlünü kaptırmıştır fakat Zeynep'in cephesinde aynı şey geçerli değildir. Biraz daha kitabın konusu ile ilgili
Yargıç
2022 52. kitabı
Zafer Can Yeşil Yargıç Balıkesir Emniyeti’nde cinayet büro da görev yapan amir Orhan Çelebi ile tanışıyoruz kitabımızın başlangıcında. Orhan aynı zamanda tarih araştırmacısıdır ve haftanın bir günü üniversitede iki saatlik ders veriyordur. Bu arada kitabımız her ne kadar polisiye türünde olsa da tarihin tozlu sayfaları arasında dolaşıyoruz Orhan amirin anlatımlarıyla. Hatta sadece tarih değil hayatın içinden, hayata dair öyle derin ve anlamlı konulara değinmiş ki yazarımız, iki karakterin sohbeti sırasında da sıkça şahit oluyoruz. Özellikle Orhan amir ve başkomiser Eray arasındaki bir diyalog beni fazlasıyla etkiledi diyebilirim. Orhan amirin bir de gönlünde bir aşk varki dakikaları sayarak yolunu gözlediği, resmini sakladığı, gördüğünde nefesinin kesildiği… Zeynep hoca.. “Seninle konuşabilecek kadar heybetli değildi kelimelerim, ama ruhunu derinden sallayacak kadar derindi hissettiklerim!” Gelelim asıl meseleye… Kurgumuzda işlenen kadın cinayetleri var ne yazıkki ve her cinayetten sonra fazlasıyla zengin bir ailenin üyesi, aynı zamanda kadın cinayetleri ile bağlantısı olduğu düşünülen şahıslarında “yargıç“ adını verdikleri kişi tarafından öldürülmesiydi Orhan Çelebi ve ekibini hatta emniyeti ayağa kaldıran. Katillerin katiline “Yargıç” denilmesinin sebebi ise sol elinde eşit terazi ve sağ elide göğü işaret eden bir sembol bırakmasıydı katilleri öldürdüğü yerde. Kadınları öldüren katilleri hemen bulması ve çok fazla acı çektirerek öldürmesi de gerçekten inanılmazdı. Kendilerini dokunulmaz sanan Gümüşsu ailesinin cinayetlerde bıraktıkları DNA ları yeterli derecede kanıt olsa da muhakkak suçlu olmaktan kurtulmanın bir yolunu buluyorlardı. İşte bu yüzden #yargıç onların cezasını veriyordu ama asıl soru kimdi bu #yargıç ? Yargıçın kimliği ve çok daha fazlası oldukça
Polisiye