Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Yaşamla Yoğrulmuş Bilgi

Ahmet İnam

Yaşamla Yoğrulmuş Bilgi Sözleri ve Alıntıları

Yaşamla Yoğrulmuş Bilgi sözleri ve alıntılarını, Yaşamla Yoğrulmuş Bilgi kitap alıntılarını, Yaşamla Yoğrulmuş Bilgi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Akademik yaşam kendisine ekonomik yönden destek veren dış kaynakların elinde oyuncak olmaktadır. Ondan sürekli sorun çözme bilgisi talep edilmekte, gündemi, bu talepler giderek baskılar sonucu belirlenmektedir. Bu dış baskı, büyük ölçüde akademik özerkliği bozmakta, akademik topluluğun, etkinliğin işleyişini belirlemektedir. Eskinin kendini gerçek ya da hakikat bilgisine adamış, gönlü bilgi aşkı ve gerçek saygısı ile dolu bilim insanı yerine, ticari şirketlerin uyanık, iş bitirici, sabir gücü yüksek, insan ilişkilerini iyi kuran, kurnaz, deyim yerindeyse "fırlama" elemanlarına benzer akademisyenler akademik topluluklarda mantar gibi bitmektedirler.
Yüreği, yürek olarak alamayacak mısın ideal bir düzleme taşımadan?
Reklam
Okumada okuyan yalnız değil. Okuma olayı, ilkin, bunu söyler bize. Okuyan, sen yalnız değilsin der. Kendi yazdığımızı bile okurken. Yalnız değilsin, başkaları var. Toplum var. Toplumun dili var. Simgeler dizgesi var. Kültür var. Okuma olayında okunan-okuyan bağı der ki: Bir kültürün ürünüyle karşı karşı yasın. O ürün, bir yaşantılar izidir. Belli insanlar arasında, belli yerde, belli zaman diliminde, yaşantılar yumağı var önünde.
Okul, biz doğduğumuzda başlamıştır. Ölünceye dek de sürecektir.
"Bilenin yüzü" onun bilgisine dahildir! ... Bilenin yüzüne bakmak, onunla konuşmak, bilgisiyle yaşadığı serüveni tanımak gerekir.
"Bilgi sağlığı bozuk insanların giderek çoğaldığı bir çağdayız... Bilgi sağlığı bozuk insanlar, bilgiyle mutsuz, bilgiyle kaygılı, bilgiyle yılgın, çökkün, sabırsız, sinirli, kıskanç, kafası karışık, bilgiyle zayıf iradeli, bilgiyle mızmız insanlardır. Elbette bilgiyle kibirli, bilgiyle kasıntılı, kendini begenmiş, edepsiz, ölçüsüz, dengesiz, bilgiyle kaba, küçümseyici insanlar da vardır..."
Reklam
ben bilgiyle yaşamayı bilmiyorum. bilmeyi bilmemenin acısını çekiyorum. nasıl bileceğim? nasıl bilmeliyim? ne bileyim ben?
Akademik yaşam dış müdahaleler sonucu "kişisel bilgi" diyeceğimiz çok önemli bir bilgi tavrını yitirmektedir.
Bilgi çağındaymışız! Silahını bilgi örtüsü altında gizlemeye çalışanlar çağındayız. Ama savaşla savaşan sevginin bilgisi, bu silahı da savaş budalası insanların elinden almayı bilecektir.
Reklam
İç dünyam ayrı, bilimsel çalışmalarım ayrı." savında bir açıdan haklı bir yön varsa da eğiticinin insan sıcaklığını yansıtmasında kaynak, iç dünyasıdır. Herkesten köşe bucak kaçırıp, kılık değiştirmeye, başka türlü göstermeye çalıştığı iç dünyası ile genç öğrencilere verebileceği bilginin ardındaki insan ortadan kalkar.
Akademik değerlendirmeler nesnellik adına "indeks" ayarlı yapılmaya çalışıldığı için bu indekslerle bilgi sahibi olduğunu "gösterebilen" aslında yaptığı işin anlamı, tarihi, insan yaşamındaki yeri konusunda hiçbir fikir sahibi olmayan tuhaf akademisyenler dolaşmaktadır ortalıkta. ... Ölçütlere uygun yayınları olan ama ruhları olmayan insanlardır.
Anlamların muhakkak "dilsel" olması gerekmiyor. Sevginin bize ne ifade ettiği onun anlamıdır. Değerler, örneğin anlamlar dır. Değerlerin değerlendirilmesi, onların manasını oluşturma çabasıdır. Örneğin Yunus: "Sen Elif dersin hoca, manası ne demektir?" diye sorar. "Elif"in anlamını biliyor olabilirsiniz. Elbette bir anlamla yaşantılanır (tecrübe edilir!) her şey. Bu anlamda "elif" le olan ilişkimiz bir anlam çerçevesi içinde olur. (Bu anlam, sözlük anlamına uymayabilir ya da toplumun verdiği anlamlara!) Mana, "elif"in bizdeki anlamının anlamını irdelemekle yaşantılanabilir.
Kitap okumayı, bilgi edinmeyi sürekli olarak teşvik edenler, "hangi kitabı, nasıl okuyacağız? Hangi bilgiyi nasıl edineceğiz?" sorularının önemini görebiliyorlar mı? Evet, hiçbir bilgi kendi başına zararlı değildir bilgili olmak da olumlu bir insan özelliğidir. Ama nasıl olacak da bilgi, bizi insan gibi insan edecek? Sağlıklı bir insan olmamıza nasıl katkıda bulunacak? Nasıl bir bilgiyle bilgi sağlığımızı koruyacağız? Öğrendiğim zaman hayatla ilişkimi olumlu yönde geliştirebileceğim, dirençli, sabırlı, mutlu olabileceğim, karşılaşhğım sorunların yılmadan üstesinden gelmeye çalışabileceğim bilgiler, doğrusu, bilgilerle olan ilişkilerim nasıl olacak? O kadar kitabı neden okuyorum, okuyacağım? Bu kadar bilgiyi neden edineceğim? Diploma almak, "akıllı" ya da "bilgili" görünmek için mi? Para kazanmak, meslek sahibi olmak için mi yalnızca!
Sağlıklı düşünemediğiniz için mi acı çekiyorsunuz? Yoksa siz de "her entelektüel acı çekmeli," diyenlerden misiniz? Asla! Hele hele çok akıllı olduğunuzu sandığınız için, "Her akıllı insan acı çeker, ben de akıllıyım, demek ki acı çekiyorum" mu diyorsunuz? Ne ilgisi var. Acınız içtenliğinizden geliyor. Çaresizliğinizden. Çaresizliğinizi abartmayıp, kullanmayışınızdan. Çaresizliğin teneffüs edildiği yollarda yürüme çabanızdan. Okurdan, herhangi bir kurumdan, belli bir ideolojiden yardım istemeyişinizden. Belanızı aramak için çıktiğınız yolculuktaki çilenizden
81 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.