Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Yaşayan Bir Şiir

Ataol Behramoğlu

Yaşayan Bir Şiir Gönderileri

Yaşayan Bir Şiir kitaplarını, Yaşayan Bir Şiir sözleri ve alıntılarını, Yaşayan Bir Şiir yazarlarını, Yaşayan Bir Şiir yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ve dalgakıranlarla zincirlenmiş deniz Gitgide çürüyen bir su olmada artık Akıtmada zehrini doğaya İçimizdeki bataklık (Ataol Behramoğlu)
Adam YayınlarıKitabı okudu
Toplumca bir kültür karmaşası içinde olduğumuz çok açık.Her alanda yeni bireşimlere varılması zorunluluğu da.Bu noktada çağdaş şiirimizin bu bireşime öteki kültür alanlarından daha önce ve yetkin biçimde varmış olduğunu sanırım söyleyebiliriz. Günümüz Türk şiiri, Yahya Kemal'in, Nazım Hikmet'in, hece şiirinin ve sonraki şairlerin oluşturduğu ulusal şiir dili temelinde, ulusal kimlik kazanmış bir sanat dili olarak varlığını sürdürmekte.
Adam YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Ulusal kültürlerin temelinde şüphe yok ki Halk edebiyatları vardır. Çünkü insanlar, matematikten de, felsefeden de, hukuktan da önce destanlar, efsaneler, masallar yarattılar.
Adam YayınlarıKitabı okudu
Konuştuğumuz, yazdığımız dil çok yoksul görünüyor bana.Yaşar Kemal'i, Orhan Kemal'i, Fakir Baykurt'u okuduğumda bir şair olarak utanıyorum.
Adam YayınlarıKitabı okudu
Halkımız Pir Sultan Abdal'ın yanına Karacaoğlan'ı Dadaloğlu'nun yanına Erzurumlu Emrah'ı koyabilmiştir.Yanık havalardan sonra oyun havalarına geçmek halk türkücülüğümüzde bir gelenektir. Doğru olan da budur. Doğada sevinçle hüzün, umutla umutsuzluk, ölümle dirim bir aradadır çünkü.
Adam YayınlarıKitabı okudu
"Halkın Dostları" yeni bir sanat anlayışının kavgasını vermek için çıkıyor.Daha önce de belirttik: Biçimci,kapalı,bireyci bir sanat anlayışına olduğu kadar toplumculuğu üstünkörü söz söylemek sanan, halkımızın türküler ve şiirlerle yarattığı inceliğin çok gerilerinde kalan kısır anlayışlara da karşıyız.
Adam YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Umutsuzluk, çökmekte olanın, yıkılıp gitmekte olanın ideolojisidir. Doğmakta, yükselmekte olan, yedeğinde umut taşır. Umutsuzluk; ölümün, sağlıksızlığın, boyun eğmenin yoldaşıdır. Umut, hayatın, sağlığın, başkaldırının yanındadır. Yakın bir zamanda öleceğini bilen bir hastanın hayata umutla bakması olağan sayılamaz. Buna karşılık, genç, sağlıklı bir insan, umuttan yanadır. Gelecek günlerin kendisi için yeni olanaklarla dolu olduğunu bilir çünkü.
Nâzım Hikmet'in şiirlerinin yeniden yayımlanması da 1960 sonrasına rastlar. Birdenbire geniş bir okuyucu kitlesi bulmasına birkaç neden gösterilebilir. Fakat bu nedenlerden en önemlisi böyle bir şaire duyulan gereksinmedir. Marksizm 1960 öncesinde bir avuç aydın arasında bili. nen bir şeydi ülkemizde. 60 sonrası oluşan ortam Nâzım Hikmet'in yeniden yayımlanışının ve gördüğü büyük ilginin belli başli nedenidir.
Umutsuzluk, çökmekte olanın, yıkılıp gitmekte olanın ideolojisidir. Doğmakta olan, yükselmekte olan yedeğinde umut taşır.
Sayfa 9
Umutsuzluk, çökmekte olanın, yıkılıp gitmekte olanın ideolojisidir. Doğmakta olan, yükselmekte olan yedeğinde umut taşır.
Sayfa 9 - ADAM Yayınları
Reklam
Halkın Dostları, Nisan 1970
Yarın faşist baskılar şiddetlendiğinde; meyhane sohbetlerinin yeniden canlandığını, umutsuzluğun baştacı edildiğini, pasifizmin dal budak saldığını görürsek hiç şaşırmayalım. ''Sizler ütopiksiniz,'' diyeceklerdir. ''Biz haklıydık,'' diyeceklerdir. Demeye başladılar bile.
Uzak ülkeler çekmeli seni, tanımadığın insanlar Bütün kitapları okumak, bütün hayatları tanımak arzusuyla yanmalısın Değişmemelisin hiçbir seyle bir bardak su içmenin mutluluğunu Fakat ne kadar sevinç varsa yaşamak özlemiyle dolmalısın.
Ben şiirde her zaman yalınlıktan,alabildiğine yalınlaştırılmış bir söyleyişten yana oldum.
Korkunç bir yüzyılda yaşıyoruz.İnsanlar birbirini anlamamaya başlıyor.
Sayfa 121Kitabı okudu