Mayıs 2010
İş Bankası Kültür Yayınları

bazan tesadüfler iyidir..
2022 13. kitabı
Okunma: 08 Şubat 2022 22:05
Bir pazar sabahı döne döne durduğum, kitaplığın başında kah bir kitabın sırtını okşadığım, kah başka bir kitabı kokladığım, o mu olsun, buna mı başlasam diye kararsız kaldığım günde; neden, ne zaman aldığımı bile hatırlamadığım, daha önce hiç tanımadığım bu yazarın -ki kütüphanede bir kitabı daha var, okumaya karar verdim. Öykü kitabı. Bilirsiniz başlarsınız bir iki öykü okursunuz, sevmezseniz başka bir kitaba başlar, ara ara öyküleri okur kitabı bitirirsiniz. Ben öyle yapıyorum. Neyse.. Kitap gözümüzün önündeki olaylara, olgulara bambaşka açılardan bakmış, yaa gerçekten de öyle dedirten öykülerle örülü. Harikulade bir kitap diyemem ama okuduğum için mutlu olduğum, çabuk okunan sıkmayan bir kitap.(Bir kaç öykü dışında, belki de siz seversiniz) Bu arada Yunus Nadi Yayınlanmamış Öyküler ödülünü almış. Muhtemelen o sebepten aldım kitabı. İyi yapmışım dedim kendime :) Keyifli okumalar..
2025 16. kitabı
Okunma: 26 Kasım 2025 10:05
Yaz Evi Mehmet Zaman Saçlıoğlu' ndan okuduğum ilk kitap. Yaz Evi, 135 sayfadan oluşan bir hikâye kitabıdır ve içerisinde 11 adet hikâye barındırmaktadır. Normalde pek fazla hikâye kitabı okumayı tercih etmem fakat bu kitabı okurken yazarın seçtiği cümlelerin ne kadar özenli ve anlamlı olduğunu ve o anlamlarla da hikâyenin güzelliğini fark ettim. Sanki yazar cümleleri uzun uzun düşünerek yazmış ve her kelimeyi özenle yerleştirmiş gibi. Özellikle bazı bölümlerde hemen okuyup geçmek, cümleleri bir çırpıda anlamak pek mümkün değil. Yazar, yazarken düşünerek yazmış okurunda bu üzerine düşünülmüş cümleleri anlamak için düşünmesini istemiştir. -Çocukluktan gençliğe geçerken her gün biraz daha güçlenen, hızlanan oğlunun; her gün biraz daha güçsüzleşen, yavaşlayan, elindeki bastonu bile dayanak olmaktan yük olmaya dönüşen babayı ardından sürüklediğini; kaderin, ölümcül bir yürüyüşe zorunlu kıldığı yaşlı adamın, her yavaşladığında çocuğunun acımasız sesiyle kırbaçlandığını biliyordum artık- cümlesini üzerine düşünerek anlamlandırdığımı söyleyebilirim. Ayrıca kitabın başlangıç cümlesi çok etkileyicidir ve okuru kitaba çekmektedir. - Eskimiş zamanları satıyorum, yitirilmiş yolları satıyorum, unutulan başarıları satıyorum. Kitabı birkaç hikâye dışında genel olarak beğendim. Her hikâyenin bizim aslında önemsemediğimiz bazı noktalara ve anlamlara yöneldiğini ve okura farklı bir bakış açısı kattığını düşünüyorum.
Yaz Evi
2022 38. kitabı
Okunma: 20 Mayıs 2022 06:42
Mehmet Zaman Saçlıoğlu, ‘Yaz Evi’ndeki yedi öyküsüyle önce “yayımlanmamış dosya” dalında 1993 Yunus Nadi Öykü Ödülü’nü, kitap çıktıktan sonra da 1994 Sait Faik Hikâye Armağanı’nı kazanmıştı. “Saçlıoğlu, bir kültür birikiminden güç aldığı belli olan hikâyelerinde, alışılmış hikâye’nin sınırlarını zorluyor; zaman zaman gizemli, zaman zaman “humour”a dayanan hikâyelerinde hep yeninin ardında: yeni benzetmeler buluyor, yeni ruhsal durumlar yaratıyor; sıra dışı olayları, durumları seviyor, bunları sıra dışı bir anlatımla dile getiriyor. Amacı belli: Aleladeliğe düşmemek, dile dört elle sarılmak -hep edebiyat hazzı vererek… ‘Bir Yaz Evi’, ‘Pencere Önümün Yolcusu’, ‘Kızım’ gibi hikâyelerini okuduktan sonra (Ataç gibi söyleyeyim) zarımı Saçlıoğlu için atıyorum.” Fethi Naci, Ekim 1994 “Siz bu dünyada aynı hızda dönen iki saat bulabilir misiniz? Tüm saatler bozuktur beyefendi. Şimdi sizin saatiniz üçü on geçeyi gösteriyor. Dün güneş tam bu saatte bir dakika daha gerideydi. Aynı yerde saat her gün değişiyor. Ya Çin’de saat şimdi kaç biliyor musunuz? Sonra, yanınızdaki güzel hanımın saatiyle sizinkinin arasında bile en azından birkaç saniye fark vardır. Tüm saatler bozuktur beyefendi, tüm saatler bozuk…” (Tanıtım bülteninden ) #mehmetzamansaclioglu#yazevi#işbankasıkültüryayınları#işbankasıyayınları#yunusnadiöyküödülü#saitfaikhikâyearmağani#öyküokumayıseviyorum #öykü #öyküoku #öykücü #öyküler #öyküokuyorum #öykükitabı #öykücüler #öyküokurları #öyküokuru #öyküokumakgüzeldir
2022 21. kitabı
Okunma: 29 Mayıs 2022 20:16
Kitabı sahafta görüp almıştım, hakkında daha önce bir bilgim yoktu. 1994 yılı Sait Faik Hikaye armağanı kazanmış. İçinde 11 tane hikaye bulunuyor. Özellikle kitaba adını veren Yaz Evi öyküsü, bir Aziz Nesin öyküsü gibi insanı gülümsetiyor. Onun dışında çarpıcı veya çok akılda kalıcı hikayeleri yok ama yine de denk gelirse okunabilir.
·135 syf.·
2022 2. kitabı
Yarısına kadar olan hikayeler süper akıcıydı ve büyük bir hevesle okudum. Maalesef yarısından sonra biraz hayal kırıklığı. Yine de okunmayacak bir kitap değil, 6 puan veriyorum ⭐️
Öykü Meraklıları İçin İyi Bir Keşif
2020 77. kitabı
Okunma: 30 Temmuz 2020 23:16
Yaz Evi, Mehmet Zaman Saçlıoğlunun 1993 yılında "Yunus Nadi Yayımlanmamış Öykü Ödülü"nü Vüs'at Bener ile paylaştığı öykü kitabının adı. On bir öyküden oluşan kitap herşeyden önce yalın öykü diliyle öne çıkıyor. Öyküde yalın anlatımın gereğini fazlasıyla karşılayan Saçlıoğlu, konuları birbirine benzemeyen on bir öyküsüyle okuyucuyu tatmin eden bir öykü dili ve kurgusu oluşturarak Türk öyküsüne büyük bir katkıda bulunmuş. Fethi Naci'nin övgüsüne mazhar olan Saçlıoğlu akademisyen kimliğiyle de temayüz etmiştir. Yaz Evi'ndeki öykülerden "Brandenburg'un Dört Atlısı" ilginç konusu ve felsefî söylemiyle öne çıkan çok güzel bir öykü. "Eskimiş zamanları satıyorum, yitirilmiş yolları satıyorum, unutulan başarıları satıyorum. Sudan ucuz... Haydi sudan ucuz..." diye başlayan öykü Doğu bloğunun çöküşünü nesneler üzerinden açıklayan ve sanki geçen zamana ağıt niteliğinde bir öykü. Okurken satıcının alıcılara verdiği cevapları derin derin düşünmeden edemiyor insan. Tek kelimeyle harika bir öykü. Bir Yaz Evi, kitaba da adını veren ve artık yaşlanmış hâli vakti yerinde bir insanın kendine ve ailesine mezarlık satın alması, bu mezarlığın zaman içinde deforme olması ve yeniden yaptırılarak âdeta yazlık bir ev gibi kullanılmasıyla sonuçlanmasını anlatan absürt öğeler içeren güzel bir öykü. Edebiyatımızda yer etmiş bir öykü kanımca. "Yalanın İki Yüzü" de ustaca kurgulanmış, şaşırtıcı, beklenilmeyen bir sonla biten tatmin edici bir öykü. Son öykü Basamaklar ise yaşlı ve yalnız bir kadının geçmişi basamak basamak hatırlamasını ve geçmişe tutunarak yaşamaya çalışmasını anlatan nitelikli bir öykü. Saçlıoğlu' nun diğer öyküleri de belirli bir niteliğe sahip okunası öyküler. Edebiyatımızda şair ve öykü yazarı olarak temayüz eden Mehmet Zaman Saçlıoğlu'nun Yaz Evi isimli kitabı öykü
2022 7. kitabı
Okunma: 13 Mart 2022 00:03
Yaz Evi,aslında buradaki birçok okurda da olduğu gibi benim de şans eseri görüp okumak istediğim bir kitap oldu.Okulun kütüphanesinde gezinirken rast gelmiştim ve sayfayı açar açmaz karşıma: “ Eskimiş zamanları satıyorum,yitirilmiş yolları satıyorum,unutulan başarıları satıyorum. Sudan ucuz…Haydi,sudan ucuz…” şeklinde bir paragraf çıktı ve aniden okumam gerektiği kanısına vardım :D Kitap on bir tane öyküden oluşuyor,ilk yedi öyküsü Yunus Nadi 1993 Yayımlanmamış Öykü ödülünü almış.Aynı zamanda 1994 yılında Saik Faik Hikâye Armağanı (Sait Faik Hikâye Armağanı, Yazar Sait Faik Abasıyanık anısına her yıl ölüm yıldönümünde (11 Mayıs) bir öykücüye verilen ödüldür. 1955'te annesi Makbule Abasıyanık tarafından kuruldu.)ödülünü “Yaz Evi” öyküsü ile almış. Beni hiç sıkmadı tahmini iki ya da üç günde keyif alarak okuyabileceğiniz bir kitap olduğunu düşünüyorum.Detaylar ve anlatılmak istenen mesajlar çok net ve sadeydi. Brandenburg’un Dört Atlısındaki felsefi düşünce biçimini,Bir Yaz Evindeki anlam arayışını ve Oteldeki Kapıdaki mizah çok hoşuma gitti.(+Basamaklar öyküsünü de ekleyebiliriz)Yalanın İki Yüzündeki tasvirleri ve anlatış biçimini pek beğenmedim. Beni sarsan ya da aşırı etkileyen bir kitap olduğunu söyleyemem zaten böyle bir beklenti içerisinde ödünç almamıştım kitabı :D 8/10 :,)
2024 7. kitabı
Okunma: 26 Ocak 2024 18:06
Yazardan okuduğum ilk kitap ve çok güzel Türk hikayeciliğini sevenlere de gönülden tavsiye iki tane ödül almış, daha çok konuşulmalı ve okunmalı bence
2026 684. kitabı
Okunma: 05 Mart 2026 14:54
Müthiş bir öykü kitabı. Okurken kendimi sakin, dingin ama bir o kadar da derin bir dünyanın içinde buldum. Kitabı bitirdiğimde zihnimde kalan ilk duygu, yazarın insan ruhunun en ince ayrıntılarını yakalama konusundaki başarısına duyduğum hayranlık oldu. Bundan sonra diğer kitaplarını da okumayı düşünüyorum. Bu yalnızca bir öykü kitabı değil; aynı zamanda insanın iç dünyasına yapılan sessiz bir yolculuk gibi. Saçlıoğlu’nun dili son derece sade ama aynı zamanda çok etkileyici. Ayrıca müthiş gözlem gücünü bütün öykülerde pırıl pırıl görüyoruz. Okurken çoğu yerde kendimi karakterlerin düşüncelerinin içinde dolaşırken buldum. Yazarın günlük hayatın küçük ayrıntılarından yola çıkarak insanın duygularını, yalnızlığını, özlemlerini ve içsel çatışmalarını bu kadar güçlü bir şekilde anlatabilmesi beni gerçekten etkiledi. Karakterlerin doğallığı da kitabı benim için daha etkileyici hâle getirdi. Hiçbiri yapay ya da uzak görünmüyor; aksine gerçek hayatta karşılaşabileceğimiz insanlar gibi hissettiriyorlar. Bu yüzden onların yaşadığı duygular bana çok samimi geldi ve birçok yerde kendimden parçalar buldum. Benim için “Yaz Evi”, hem edebî yönü hem de insan ruhuna dokunan anlatımıyla çok değerli bir kitap oldu. Mehmet Zaman Saçlıoğlu’nun öyküleri bana edebiyatın aslında ne kadar sade ama aynı zamanda ne kadar güçlü olabileceğini bir kez daha hatırlattı. Bu yüzden bu kitabı okumaktan büyük bir keyif aldığımı ve herkese gönül rahatlığıyla tavsiye edebileceğimi söyleyebilirim.
Yaz EviMehmet Zaman Saçlıoğlu · Yapı Kredi Yayınları · 2023239 okunma
2023 52. kitabı
Okunma: 07 Aralık 2023 23:36
“- Eskimiş zamanları satıyorum, yitirilmiş yolları satıyorum, unutulan başarıları satıyorum. Sudan ucuz... Haydi, sudan ucuz...” Böyle bir giriş cümlesiyle başlıyor kitap. Merak uyandırırken beklenti içine de sokmuyor, ama bir şekilde içine alıyor okurunu. Söz söyleme kaygısı güdülmemiş ,ama hayatın içinden çıkmış öykülerle karşılıyor sizi. Brandenburg’un Dört atlısı, Bir Kadın Bir Erkek ve Basamak öykülerini çok beğendim. Okuyunuz efendim, soluklanırken keyif alacağınız bir kitap var karşınızda. Mehmet Zaman Saçlıoğlu
Yaz EviMehmet Zaman Saçlıoğlu · Yapı Kredi Yayınları · 2023239 okunma

Mehmet Zaman SaçlıoğluYazar · 11 kitap
Rükzan Hanım ile Anayasa Mahkemesi üyesi Nahit Saçlıoğlu’nun oğlu. 23 Şubat 1955′te Bursa’da doğdu. Mimar Kemal İlkokulu, TED Ankara Koleji ve Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu Tekstil Sanatları Bölümünü bitirdi. 1977-81 Ege Üniversitesi’nde asistanlık, 1981’den sonra M.Ü. Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğretim üyeliği yaptı. 1996’da profesör oldu. Belçika’da (Royal Academy of Gent) ve Avustralya’da (Wollongong University) kısa sürelerle konuk öğretim üyeliğinde bulundu. İlk şiir kitabı Günden Önce Yazko yayınlarından çıktı (1985). Yazko, Türk Dili, Düşün, Broy, Varlık, Türk Dili Dergisi, Gösteri, Milliyet Sanat, Atika, Yaşasın Edebiyat, Adam Öykü, Sıcak Nal, Eşik Cini, Dünyanın Öyküsü, Notos, Dünden Bugünden Edebiyat gibi dergilerde şiirleriyle, öyküleriyle ve yazılarıyla göründü. Yedi öyküden oluşan dosyasıyla 1993’te Yunus Nadi Öykü Ödülü’nü, yayımlanmamış öykü dalında Vüs’at O Bener’le paylaştı. Bu öykülerin de içinde bulunduğu Yaz Evi adlı kitabıyla (1994) Sait Faik Hikaye Armağanı’na layık görüldü. Topaç adlı öyküsüyle Haldun Taner Öykü Ödülü’nde 1. oldu (1998). 2007 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinden emekli oldu. Halen İstanbul Ticaret Üniversitesi, Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü başkanlığını sürdürmektedir. Evlidir, bir kızı (Ekin Saçlıoğlu) vardır.