Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bilimsel Verilerle Gıda - Hastalık İlişkisi

Yemezler!

Yavuz Dizdar

Yemezler! Gönderileri

Yemezler! kitaplarını, Yemezler! sözleri ve alıntılarını, Yemezler! yazarlarını, Yemezler! yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
fakirin evinde tavuk pişiyorsa ya fakir hastadır ya tavuk
sağlıklı yaşamanın sırrının aç yaşamak olacağını ummazdık ama görünüşe göre öyleymiş
Reklam
maden işçilerine ve kimya çalışanlarına ve radyasyonla uğraşanlara her gün yoğurt veriilmesi kanuni bir gerekliliktir.
peynirin değerini veren, yapıldığı sütün kalitesi ve olgunlaşma derecesidir.
Gıdada raf ömrünün uzatılmasının temel yöntemi bozulmaya neden olan mikroorganizmaların baskılanması (gıdanın sterilizasyonu) gibi görünmekteyse de, esas sorun yapılan işlem sonrasında mikroorganizma gelişiminin tamamen durması (bir daha üreyememesi), gıdanın doğal bozulma süreci olan fermantasyonun ve çürümenin ortadan kalkması, buna karşılık sadece bir diğer bozulma süreci olan mantarlarla yıkılımın (küflenme) tek bozulma yoluna dönüşmesidir.
Sayfa 114 - hayykitapKitabı okuyor
Gıdanın sterilize edilerek uzun raf ömrü elde edilmesine seçenek olarak kullanılabilecek bir diğer yöntem ise mikroorganizmaların üremesini engelleyen nitrat, benzoat gibi kimyasalların kullanılmasıdır. Bu tür kimyasalların büyük bölümü tek tek de olsa güvenlilik testlerinden geçirilmiştir. Ne var ki, gıdalarda daha ziyade birden çok kimyasalın aynı anda kullanılmasının nasıl bir sakınca yaratacağı hemen hemen hiç araştırılmamıştır, ancak böyle bir sakıncanın söz konusu olması muhtemeldir. Bunun nedeni, kimyasalların birbirinden farklı etki mekanizmasına sahip olmasıdır. Örneğin; benzoatın etki mekanizması nitratınkinden farklıdır, gıdayı yiyen canlıda bu kombinasyonun oluşturacağı etki ise bilinmemektedir.
Sayfa 114 - hayykitapKitabı okuyor
Reklam
Örneğin tam tahıllı beslenmenin etkisini sorgulayan MESA çalışması, tahıldan zengin beslenme biçiminin (bunların çoğu endüstriyel gevrekler olsa bile) obezite, insülin direnci, enflamasyon, diyabet ve gizli kalp hastalığına karşı koruyucu etkisinin bulunduğunu göstermektedir.
Sayfa 100 - hayykitapKitabı okuyor
Ah!
Konu kalp hastalıkları olduğunda, buna gıda (özellikle margarin) endüstrisi de destek vermektedir. Destek makulse ve çıkar çatışmasına dayalı değilse sorun olmayabilir. Ancak geçtiğimiz yıllarda "falanca kalp vakfı kanola yağını tavsiye ediyor" diye reklamlar dönmeye başladığında, adını CANadian Oil Low Acid'den (düşük asitli Kanada yağı) alan bu yağ hakkında "bilimsel veri var mı" diye bizatihi oturup araştırdım, hiçbir klinik veri bulamadım. Sonunda vakfın yönetim kurulundan bir arkadaşımızla bir yemekte karşılaştık, "neden desteklediniz?" diye sordum, "sponsor oldular" dedi. Nitekim çıkar ilişkisi konusunda kimsenin şüphesi olmasın, çünkü zaten var.
Sayfa 97 - hayykitapKitabı okuyor
Gıdanın endüstrileşmesi nasıl sorun haline geldiyse, tıbbın endüstrileşmesi de bazı hastalıkların olması gerekenden fazla görülüyormuş gibi algılanmasına neden olabilmektedir.
Sayfa 96 - hayykitapKitabı okuyor
Oysa sağlık durumu aslında bir çizgiyi tanımlamaz, vücudun dengesini tehdit eden değişik koşullardaki esnekliğini de gösterir.
Sayfa 91 - hayykitapKitabı okuyor
39 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.