Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Yeniçağın Kötü Çocukları

Peter Sloterdijk

Yeniçağın Kötü Çocukları Gönderileri

Yeniçağın Kötü Çocukları kitaplarını, Yeniçağın Kötü Çocukları sözleri ve alıntılarını, Yeniçağın Kötü Çocukları yazarlarını, Yeniçağın Kötü Çocukları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Derrida, Foucault, Deleuze; peki ya başkaları?
Günümüz sanat dünyasında teorik zemin üzerine inşa edilen açıklamaların, eserlerin etkisinden bile daha önemli hale geldiği aşikar. Basın bültenleri, sergi metinleri ve eser çözümlemeleri arasında mekik dokuyan terimler ve kodlanmış referanslar, bu konularda derinlemesine bir bilgi sahibi olmayan sıradan izleyici için adeta bir yapboza, hatta
408 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
22 günde okudu
İnsanlığın ilerleme dürtüsünün kaynağı nedir? İlerleme, tarihten çıkarılan derslerin kaçınılmaz sonucu mudur? İnsanlık tarihten ders çıkarır mı? Tarihsel süreç özgürleşmeyi de beraberinde getirir mi? Alman filozof Peter Sloterdijk, 21. yüzyılın başında insanlığa ve ilerleme mefhumuna dair sorulara yanıt arıyor bu kitabında. Madame de Pompadour'dan Napoleon'a, İsa'dan Deleuze ve Guattari'ye, Çernışevskiy'den Stalin'e, tarihe geçmiş "zamane çocukları" üzerinden vardığı sonuçlar ise gayet karamsar. Modernitede gelenek bağlarının kopuşu, nesiller arası alışverişin zayıflaması, her neslin kendini baştan yaratmasına, herkesin "kendi çağının çocuğu" olmasına yol açtığından, normların sürekli yeniden yazıldığı bir Yeniçağ'da, okuru tarihi ve ilerlemeyi yeniden düşünmeye davet ediyor yazar. [Arka kapak] Alana hakim olana tavsiye edilir.
Yeniçağın Kötü Çocukları
Yeniçağın Kötü ÇocuklarıPeter Sloterdijk · Edebi Şeyler · 201811 okunma
Reklam
"Kendine" gelmiş olan kişi, kendi varoluşunu haklı çıkarmaya dair her kaygıdan kurtulmuştur. Kendini, olduğu gibi alarak "varolur" ve kendini sonuç ve sonuçsuzluğun ötesinde, istediği gibi verir.
Sayfa 372Kitabı okudu
Deham beni çağırdığında anamı babamı, karımı kardeşimi görmek istemem... İnsanın kendi ruhunun bütünlüğünden daha kutsal bir şey yoktur... Kendi doğa yasam dışında hiçbir yasa kutsal değildir... Neden insan sürekli omzunun üzerinden geçmişe baksın ki? Neden hafızanın içindeki bu cesedi yanında sürükleyesin?... Yusuf'un cübbesini fahişenin yanında bırakması gibi sen de teorini geride bırak ve kaç... Ebeveynler, kendi olgunlaşmış varlıklarını içine yerleştirdikleri çocuktan daha fazlası mıdır? Geçmişe yönelik bu hürmet nereden geliyor o zaman? Aradan geçen asırlar ruhun sağlığına ve otoritesine karşı komplo kurar... Kendinde ısrar etmeye devam et, kimseyi taklit etme... Her büyük insan bir biricikliktir...
Sayfa 366Kitabı okudu
Bir kural ne kadar ısrarla vurgulanırsa istisnalar o kadar göze batar.
Sayfa 276Kitabı okudu
Normallik, trans haline geçmeden saplantılı olma halidir. Homo sapiens varlığının ilk günlerinde heceleri, avlanma teknikleri ve evlilik kuralları olan bir hayvandan başka neydi ki?
Sayfa 188Kitabı okudu
Reklam
Belli ki, yok oluşa doğru sürüklenişin mutluluğa götürecek bir yolculuk olarak görünmesine yol açan, çok derinlerde köklenmiş duygusal kategori hataları söz konusuydu.
Sayfa 111Kitabı okudu
Düşünüp taşınan sonlu benlik kendinin üzerini çizer ve kendini tekrar koşulsuz olanın içine yerleştirir.
Insan, durumu kendisine açıklanması gereken hayvandır. Başını kaldırıp görünür olanın sınırlarının ötesine baktığında, açıklığın verdiği huzursuzluktan rahatsız olur. Huzursuzluk, kendini insana açmış bir şeydeki açıklanamaz unsurlar fazlalığına verilecek en uygun tepkidir.
408 syf.
8/10 puan verdi
İlginç ve bir o kadar etkili bir yaklaşımla kaleme alınmış, Peter Sloterdijk eseri. İsa'dan Deluze'ye, Napolyon'dan Stalin'e bir çok isim üzerinden tarihi dersleri anlatıp insanlığın bu dersler üzerinden edindiği tecrübeyi işliyor ve sonuç hayli karamsar... aslında bunu işlerken bir çok tarih felsefesi sorusu sormuş yazar. tarih bir birikimden ibaret midir? ilerler mi? ilerliyorsa bu birikimlerin bir sonucunu mu doğurur? tarihten ders almak özgürleşmeyi doğurur mu? gibi bir çok satır arası felsefi sorulara cevap verdiğinizi fark edeceksiniz. Sloterdijk'in bu tarzını oldukça beğendim diyebilirim. alman ekolü edebiyat-felsefe ve sosyoloji alanında da önde giden bir ekol zaten pek de şaşırmamak gerek. Ancak yazarımıza katılmadığım yerler de oldu. ana hatlarıyla insanın ilerleyişinin tarihten gelen birikimle değil, tarihsel birikim aracılığıyla ileriyi okuyabilen bazı özel insanların yetileriyle gerçekleşeceğini düşünüyorum. özellikle iletişim teknolojisinin akıl almaz boyutlara ulaştığı günümüzde her bilgi bilindikten sonra eskimeye ve unutulmaya yüz tutuğu ve bilgi kirliliği içinde insanoğlunun yüzdüğünü düşünürsek ilerlemenin ne denli zorlaştığını görmek mümkün olacak. bu noktada tarihsel tecrübe ve birikimin insanın ilerleyişine katkısı çok büyük soru işaretleri barındırıyor. isimler üzerinden yapılan analizlerde ne kadar doğruluk payı varsa değişmeyen tek şeyin değişimin kendisi olduğunu da tarihsel birikim içerisinde değerlendirmek gerekiyordu. yazar burada, bu tarihsel bilgiyi es geçmiş. dediğim gibi, tarihsel birikimle değil, tarihsel birikim ''aracılığıyla'' ilerleyebilir bilgiyi dikkatli okuyan insanlar.
Yeniçağın Kötü Çocukları
Yeniçağın Kötü ÇocuklarıPeter Sloterdijk · Edebi Şeyler · 201811 okunma
Reklam
Burada, dünyada olmamızın nedeni daha iyi bir yerde olmaya değer olmayışımız.
Sayfa 8 - Edebi Şeyler