Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

1839-1923

Yenileşme Sürecinde Türk Kadını

Şefika Kurnaz

Yenileşme Sürecinde Türk Kadını Gönderileri

Yenileşme Sürecinde Türk Kadını kitaplarını, Yenileşme Sürecinde Türk Kadını sözleri ve alıntılarını, Yenileşme Sürecinde Türk Kadını yazarlarını, Yenileşme Sürecinde Türk Kadını yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Türkçülük, kadını sosyal ve iktisadi hayata çekmeye çalışırken, aynı zamanda anne olarak ona milliyetçi nesillerin yetiştirilmesinde önemli bir unsur olarak kabul eder.
Sayfa 152Kitabı okudu
"Kadınları alçaltan erkekler de alçak ve bayağıdırlar, onları yükseltenler beraber yükselirler."
Sayfa 148Kitabı okudu
Reklam
Nakiye ELGÜN
"Medeniler adaletsizliğin son mertebesini tatbik ediyorlar. Mevhum vaatler değil, adalet istiyoruz. Eğer beşeriyetin kanı kâfi değilse,Türklerin erkek ve kadınlarının kanları da helal olsun!"
“Türk kadınının Meşrutiyet'te ilk kez yüksek eğitim imkânına kavuşması önemli bir olaydır. Bu sayede hem kadının kültür seviyesi yükselecek, hem de yeni çalışma alanları doğacaktır. Bu yıllarda, Avrupa ve Kuzey Amerika'nın bazı üniversitelerinde tamamen veya bazı şubelerine kız öğrenci kabul edilmediği, ders ve seminer izleyebilenlerinde diploma imtihanına alınmadığı düşünülürse,bunun önemi daha iyi anlaşılır.”
Muhedderât
“Gazetede, kadınların okutulması ve Batı dünyasında kadın hareketlerinden bahsediliyor, evlilikte karşılıklı vazifeler üzerinde durularak, ‘ne erkekler kadınlara hizmetkâr, ne de kadınlar erkeklere cariye olmak için yaratılmışlardır’ deniliyordu.”
“Osmanlılarda Tanzimat öncesi kadının topraktan miras alması söz konusu değilken, bu dönemde erkek kardeşle eşit haklara sahip kılınmıştır. Tanzimat öncesinde kadın İslâm hukukuna göre payına düşen 1/3’lük hakkını bile alamazken, bu dönemde arazi mirasında 1/2’lik bir oran getirilmiştir. Bu konuda Osmanlıların Tanzimat öncesi ve sonrasında İslâm hukukundan uzaklaştıkları dikkati çeker. Önceleri örfi hukuk ağır bastığı hâlde, Tanzimat sonrasında Batı etkisi hissedilmeye başlar.”
Reklam
288 syf.
7/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan itibaren pek çok kazanımı elde eden Türk Kadını, Osmanlı devrinde nasıl bir sosyal yaşantıya sahipti diye merak edenler için hazırlanmış kapsamlı bir kitap diyebilirim. 1839 yılında Tanzimat Fermanı ile batılı politikalarla tanışan Osmanlılar, 50 sene önce yaşanan Fransız Devrimi’nin de etkisiyle kadınlara
Yenileşme Sürecinde Türk Kadını
Yenileşme Sürecinde Türk KadınıŞefika Kurnaz · Ötüken Neşriyat · 201132 okunma
100 Yıldır Aynı
İstanbul gazeteleri şu İttihatçıdır şu İtilafçıdır diye birbirlerini suçlamak yerine, ülke problemlerine çare bulmaya çalışsınlar. 02/01/1920
Sayfa 236Kitabı okudu
Pek çok ruhsal hermafrodit hatta eşcinsel kadın, kısmen anormalliklerinden habersiz oldukları için kısmen de geçimlerini sağlamak için erkeklerle evlenmektedirler.
Sayfa 123Kitabı okudu
Kadınlara eğitim vermeden, haklarını vermek; onları süslü oyuncak haline getirir. Halide Edip Adıvar
Reklam
Edebiyatımız kadın sesi, kadın sözü dinlemek istiyor. Valide şefkatine, hemşire rikkatine ihtiyacımız var. Baba nasihatlerinden, hoca vaazlarından bıktık usandık. Ahmet Hikmet Müftüoğlu
Sayfa 146Kitabı okudu
Kızlarını okutmayan bir millet, oğullarını manevi öksüzlüğe mahkum etmiş demektir.
Tevfik FikretKitabı okudu
Selaheddin Asım
Erkeklerin kadını bir insan değil, dişi saydıkları ilkel devirlerde örtünme tatbik edilebilirdi. Çünkü, ancak kadını dişi olarak görüp şehvetten başka hizmeti olamayacağı kabul edilen cemiyetlerde içtimai vicdan manevi örtünmeyi sağlayamadığı için maddi örtünmeye başvurmuştur.
Sayfa 132Kitabı okudu
Şemseddin Sami
Erkeklere terbiye (eğitim) vermek, gölge veren ağaç dikmek ise; kadınlara terbiye vermek hem gölge hem de yemiş veren ağaç dikmektir.
29 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.