Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yöntem Üzerine Konuşma

René Descartes

Yöntem Üzerine Konuşma Yorumları ve İncelemeleri

Yöntem Üzerine Konuşma yorumları ve incelemelerini, Yöntem Üzerine Konuşma kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Yöntem Üzerine Konuşma puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
134 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Cogito, ergo sum, yani “Düşünüyorum, öyleyse varım,” felsefe tarihinin en meşhur önermelerinden biridir. Descartes’ın 1637 yılında yayımlanan Yöntem Üzerine Konuşma adlı ilk eserinde tartışmaya açtığı bu önerme, felsefe-bilim tarihine yeni bir soluk getirmiş ve Çağdaş Batı felsefesinin temel dayanak noktası olmuştur. Çünkü bu önermeyle Descartes, Skolastik anlayışın etkilerini halen sürdürdüğü bir dönemde ve Aydınlanmanın şafağında bir filozof olarak felsefeyi içine düştüğü derin girdaptan kurtarmaya çalışmıştır. Kökleri antikçağ felsefe geleneğine dayanan şüpheciliği yeniden ele alıp yöntem sorunu etrafında işleyerek kurduğu yeni felsefe-bilim sisteminin temel unsuru kılmıştır. İnsanın her şeyden şüphe etse de kendi varoluşundan, yani düşünen Ben’inden veya hakikati kavramasını sağlayan aklından asla şüphe edemeyeceğini açıkça ortaya koymuştur. Yöntem Üzerine Konuşma felsefe tarihinin seyrini değiştiren ve bitmez tükenmez tartışmaların konusu olan, ölümsüz bir felsefe klasiğidir.
Yöntem Üzerine Konuşma
Yöntem Üzerine KonuşmaRené Descartes · Alfa Yayıncılık · 20192,671 okunma
·
Puan vermedi
René Descartes
Rene Descartes, metafizik dünyasını üç aşamada kurdu. Kendisi dışında her şeyin yokluğunu düşleyebildiğini, ancak kendisinin yok olabilirliğini hayal edemediğini; düşünen özne olarak kendisinin şüphesiz var olduğunu gördü: 'Düşünüyorum, o halde varım" dedi. İkinci aşamada, her şeyden şüphe edebilen öznesinin, eyleme geçip şüpheden daha iyi olan BİLMEK aşamasının mükemmellik olduğunu; bunu da nereden öğrendiğini sorup, kendinden daha mükemmel olan Tanrı'dan gelmiş olacağını buldu Son aşamada; düşlerin düş, yanlışın yanlış, eksiğin eksik olduğunu geçerli kılmak; gerçeği gerçek, doğruyu doğru, mükemmeli mükemmel bilmek için, yani yanlışın ya da eksikliğin Tanrı'dan gelmesinde, hakikat ya da mükemmelliğin yokluktan gelmesine oranla daha az aykırılık bulunmadığını apaçık gördü. İnsanın rüyada gördüğü gerçeklik ile uyanıkken nesnel ölçütlerinde yanılgısına AKIL - deneysel AKIL değerine yer veriyor. Geometricilerin soyut üçgenden yola çıkıp üç açısının iki dik açıya eşit oluşu prensibini bulmaları gibi; Descartes da fikir ve kavramlarımızın tam ve mükemmel olan Tanrı'dan bize hakikat temelinde vermesi prensibine ulaştı. Onun Metafiziği ve felsefesinden öğrenecek çok şey var...
Yöntem Üzerine Konuşma
Yöntem Üzerine KonuşmaRené Descartes · Alfa Yayıncılık · 20192,671 okunma
Reklam
83 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Modern felsefenin kurucusundan. ..
16 yy'da yazılmış bilimsel konulara hatta her şeye nasıl bakmamız gerektiği hakkındaki yöntemleri inceleyen bu kitabı okuyunca insan, bilimde ilerlemenin nasıl olduğunu ve bilim adamlarının ne tür güçlükler çekebileceğini de sorguluyor açıkçası. Zira Descartes henüz 32 yaşındayken #gallile 'nin başına gelenleri görünce bir çok eserini sumen altı etmiş, bunlar ancak ölümünden sonra yayınlanabilmiştir. Kitapta bilimsel açıdan Tanrı'nın sorgulanması ve kabullenilişi, beynin fonksiyonu ve zeka kavramı, kalp ve damar sistemi gibi anatomik konular, insan-makine arasındaki temel farklar ile ruh bilimi gibi felsefi konulara yaklaşımı ve bunun için oluşturulan yöntemlerden söz edilmekte. Modern felsefenin kurucusu kabul edilen yazarın bir çok kitabı halen üniversitelerde başlangıç lkitabı olarak okutulan, Batı'da kendisinden sonra gelen felsefecilerin sadece onu takip yada cevap vererek yeni eserler üretebildikleri kadar önemli bir kişi olan Descartes aynı zamanda matematik bilginidir ve doğru kavramı, koordinat düzlemi, analitik geometri ve kartezyen çarpımın mucididir. Kartezyen Kuşku Metodu (Sepetteki çürük yumurtaları ayıklamak için tüm sepetin boşaltılması) ile Kötü Cin Analizi (Bilinen her şeyden şüphe edilip sorgulanması) yöntemleri ona aittir. Bu çağı aşan eserden sonra #jeanjacquesrousseau 'nın #yalnızgezenindüşleri 'ni okuyacak ve zamanında yaptıkları buluşlarla bu değerli filozofların nasıl yalnız kaldıklarını anlamaya çalışacağım.
Yöntem Üzerine Konuşmalar
Yöntem Üzerine KonuşmalarRené Descartes · Mavi Çatı Yayınları · 20182,671 okunma
136 syf.
·
Puan vermedi
En büyük ruhlar en büyük erdemlere olduğu kadar en büyük kötülük lere yatkındır lar.dunyada oynanan tüm komedilerde oyuncu olmaktan​çok izleyici olmaya çalışarak kuşku götürebilecek ve bizi yaniltabilecek her konu üzerinde özellikle düşünerek, zihnimden,ona daha önce sızmış olabilecek tüm yanlışları temizliyordum.
Yöntem Üzerine Konuşma
Yöntem Üzerine KonuşmaRené Descartes · Alfa Yayıncılık · 20192,671 okunma
78 syf.
8/10 puan verdi
·
13 günde okudu
Yöntem
Felsefi kitaplar üzerine yorum yapmamayı tercih ederim. Fakat geçen anlam bozuklukları yüzünden aynı sayfayı, paragrafı, cümleyi kaç sefer tekrar okumak zorunda kaldım bilmiyorum. Anlamaya ve öğrenmeye dayalı kitapları ne yazık ki hikaye gibi okuyup geçmek istemediğimden, benim için okuması çok uzun sürüyor. Okumak isteyenler için şunu söylemeliyim, gerçekten boş bir vakitte elinize almalı ve elinizin altında bir kalem bulundurmanız gerekiyor bence.
Yöntem Üzerine Konuşma
Yöntem Üzerine KonuşmaRené Descartes · İş Bankası Kültür Yayınları · 20202,671 okunma
112 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
·
13 günde okudu
Kitaptaki dil sade ve anlaşılır. Descartes'in düşünceleri yer almakta. Bazı cümleleri biraz zihni zorluyor. Felsefi ve bilimsel açıklamalarda yapılmış.
Metot Üzerine Konuşma
Metot Üzerine KonuşmaRené Descartes · Bilge Kültür Sanat · 20172,671 okunma
Reklam
126 syf.
8/10 puan verdi
Yöntem ve Descartes
İnsan için arayış doğumdan ölüme kadar devam eden bir serüvendir. Farklı alanlar ve farklı yerlerde hep okur ve öğrenmeye çalışırız. Çoğumuz denize yelkenini açmış ve durmadan kürek çekmekte. Fakat Descartes için durum bu değildir. O öğrenmek için öncelikle bir yöntemin olması gerektiğini, yöntemsiz bir yapılacaksa yapılanmamakta daha kötü olduğunu savunur. Çünkü yöntemsiz olan şey bizi yanlışı doğru olarak kabul etmemize neden olur. Bundan dolayı yöntem arayışı içindeki filozofumuz en sonunda kendisi için bir yöntem bulur. Kartezyen metafizik. Basit ve mutlak olandan hareketle daha karmaşık aşamalara geçme.
Yöntem Üzerine Konuşma
Yöntem Üzerine KonuşmaRené Descartes · Say Yayınları · 20152,671 okunma
126 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
32 günde okudu
1596-1650 yııları arasında yaşamış modern felsefenin babası olarak bilinen Rene Descartes "Düşünüyorum o halde varım" sözü ile cehalet karanlığı içindeki Avrupa'ya akılcı düşünmenin yollarını öğretmiştir. Descartes'e göre "Kanılarımızın başka başka olması, bazılarımızın ötekilerden daha akıllı olmasından değil, sadece düşüncelerimizi ayrı ayrı yollardan götürmemizden ve aynı şeyleri göz önünde bulundurmamamızdan ileri gelir." Descartes'e göre önemli olan zeka veya hafıza değil sistemli düşünme becerisidir. Yavaş da olsa sistemli bir şekilde düşünenler doğru sonuca mutlaka ulaşabileceklerdir. Descartes kitabında şöyle diyor. "...pek yavaş yürüyenler de, eğer daima doğru yolu izliyorlarsa, koşup da doğru yoldan uzaklaşanlardan daha çok ilerleyebilirler. Bana gelince, ben, hiçbir zaman, hiçbir alanda kendi zihnimin herkesinkinden daha mükemmel olduğunu sanmadım; hatta çok zaman başka bazı kimseler kadar çabuk ve kolay kavrıyan bir düşünceye, açık ve seçik bir hayal gücüne, geniş ve iyi hatırlayan bir hafızaya bir belleğe sahip olmayı diledim.... Bir metod kurdum ve bu metotla, sanırım, bilgimi derece derece artırmak ve zihnimin fakirliği, ömrümün kısalığı elverdiğince yüksek bir noktaya kadar yavaş yavaş onu çıkarmak imkanını buldum... Amacım burada herkesin aklını iyi kullanması için gereken metodu öğretmek değil, yalnız kendi aklımı ne şekilde kullanmaya çalıştığımı göstermektir."
Discours de la MéthodeMetot Üzerine Konuşma
Discours de la MéthodeMetot Üzerine KonuşmaRené Descartes · Sosyal Yayınları · 19942,671 okunma
64 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
René Descartes'ın Yöntem Üzerine Konuşma adlı eseri, felsefe tarihinin en önemli ve çığır açıcı eserlerinden biri olarak kabul edilir. Bu kitapta Descartes, doğru bilgiye ulaşmak için izlenmesi gereken bir yöntem önerir. Yöntem, aklın rehberliğinde, şüphe ve analitik düşünmeyi kullanarak, her türlü önyargıdan ve duyusal yanılsamadan kurtulmayı amaçlar. Eser, Descartes'ın otobiyografik bir girişle başlar. Descartes, burada eğitiminden ve o zamanki felsefi görüşlerinden bahseder. Daha sonra, doğru bilgiye ulaşmak için neden yeni bir yönteme ihtiyaç duyduğunu açıklar. Descartes'a göre, o zamanki felsefe ve bilim, sağlam temellere dayanmamakta ve birçok önyargıyla doluydu. Descartes, doğru bilgiye ulaşmak için dört temel kural önerir: - Kesin olarak doğru olduğunu bilmediğim hiçbir şeyi doğru kabul etmemek. - Her sorunu, çözülebilecek en küçük parçalara ayırmak. - En basit ve en kolay olandan başlayarak, karmaşık olana doğru ilerlemek. - Her adımda, eksiksiz ve tam bir sayım yapmaktan ve hiçbir şeyi gözden kaçırmamaktan emin olmak. Descartes'ın yöntemi, modern felsefenin temellerini oluşturmuştur. Bu yöntem, birçok bilimsel keşfe ve felsefi gelişmeye yol açmıştır. Yöntem Üzerine Konuşma'yı okumanızı şiddetle tavsiye ederim. Bu kitap, felsefeye yeni başlayanlar için ideal bir giriş niteliğindedir. Ayrıca, daha önce felsefe okumuş olanlar için de Descartes'ın düşüncelerini daha iyi anlama imkanı sunar.
Yöntem Üzerine Konuşma
Yöntem Üzerine KonuşmaRené Descartes · Kapra Yayıncılık · 20212,671 okunma
113 öğeden 71 ile 80 arasındakiler gösteriliyor.