Milliyetçiliğin Provokasyonu

Yugoslavya

Tanıl Bora
Yugoslavya sosyalizmi, 2. Dünya Savaşı sonrasının dünyasında, aynı toplumsal ve siyasî sistematiğin kutuplaşmış uçlarına dönüşmeye yönelen kapitalizm-reel sosyalizm geriliminde “ü-çüncü yol” arayışına girenler için bir umut ışığı, önemli bir tecrübe gibiydi. Yugoslavya’nın federal yapısı, “millî me-sele”yi, üniter millî devlet sisteminden de Sovyetik merkeziyetçi çokuluslu “imparatorluk” sisteminden de farklı, milliyetçilik dışı bir “üçüncü yol”dan çözmüş görünüyordu. 1990’lara girerken, Yugoslavya’nın sunduğu “üçüncü yol” işaretlerinin “gibi”si bile kalmadı. Ülke, kapitalizmle reel sosyalizmin kaotik bir bileşimi altında eziliyor; milliyetçiliğin en şoven, en fanatik biçimleri altında ölümüne düşmanlığı, vahşeti, kitlesel göçü yaşıyor. “Gibi”si bile olsa “üçüncü yol” umutlarını üreten de Yugoslavya toprağı, Yugoslavya halklarıydı; bu umutları yitirip bütün “yol”ları sonlandıran, tüketen de o... Ama bu ülkenin siyasî altüst oluşlarla, insanî-toplumsal çilelerle dolu yakın tarihinde, hep milliyetçiliğin provokasyonu var - Yugoslavya’nın kaderinde, bu provokasyonu besleyen, inadına bereketli kaynakları kurutamamanın acısı var. Yugoslavya’nın bugünü de içeren tarihî hikâyesi, sadece coğrafî bakımdan değil, toplumsal-siyasî meseleler ve en temel insanî duyarlılıklar bakımından Türkiye’nin çok yakınında. Yugoslavya’yı “laboratuvar” gözüyle değil yakınlık duygusuyla izlemek, dünyanın gidişatını anlamak ve o gidişatta bir yer, bir taraf tutabilmek açısından çok önemli.
Yazar:
Tanıl Bora
Tanıl Bora
Tahmini Okuma Süresi: 6 sa. 33 dk.Sayfa Sayısı: 231Basım Tarihi: Nisan 1995Yayınevi: Birikim Yayınları
ISBN: 9789755160023Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
256 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
Balkanların benim ve çoğu insan için gözbebeği sayılan ve bir dönem dünyanın imrenerek baktığı Yugoslavyanın kuruluşunu, acılarını, yükselişini, ve dağılış sürecini gayet iyi ele alıyor kitap. Bulduğum tek kusur Sovyetlere bakış açısı sanırım 3.yol en çok Sovyet rejimini rahatsız etmiştir zannımca, bunun dışında kitap basıldıktan sonra dahi Yugoslavya topraklarının yeni sorunlar yaşamış olması kitabın güncelliğini sekteye uğratsada Yugoslavya hakkında araştırma yapıyorsanız kesinlikle okumadan geçmemek gerek.
Milliyetçiliğin Provokasyonu
Milliyetçiliğin ProvokasyonuTanıl Bora · İletişim Yayıncılık · 201835 okunma
Reklam
256 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Tanıl Hoca'nın tanımına laf söylemek bize düşmez. Her ne kadar milliyetçilik, Fransız devrimi ile kendisine siyasi politik alanda yer bulsa da, milliyetçilik belki kent veya kabile(Dubrovnik erken dönem Hırvat Rönesans aydınları)düzleminde, devrimden önce bu topraklarda çoktan yeşermişti. Yugoslavya'nın milliyetçilik üzerinden öyküsü olan bu değerli çalışmayı bu bağlamda milliyetçilik bumerangı diye de görmek mümkün olabilir. Tez-anti Tez diyalektiğinde hep karşıtlarını doğurarak ilerleyen milliyetçilik, nihayetinde gelip aslî toprağına uğramayı ihmal etmemiştir. Esasen milliyetçilik konusunda da her yol Paris'e değil Roma'ya doğru gider. Bu bağlamda Roma yanındaki Dalmaçya kıyıları, kendi evlatlarını yiyen devrim niteliğinde milliyetçiliğin acı tadına bile bile bakmışlardır. Kimse onları provake etmemiştir.
Milliyetçiliğin Provokasyonu
Milliyetçiliğin ProvokasyonuTanıl Bora · İletişim Yayıncılık · 201835 okunma
231 syf.
8/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Yugoslavya’nın tarihi; kuruluş süreci, kurucu unsur devletlerin söylem ve eylemleri, dış ülkelerin süreçteki rolleri, kurtuluş savaşı ve Tito’nun liderliğinin kısa bir yansımasını yansıtan bir eser. Tarihsel süreç içerisinde yaşanan bütün gelişmeleri kronolojik bir şekilde karşılaştırmalı bir söylem analiziyle de güzelleştirmeye çalışılan eserde,
Milliyetçiliğin Provokasyonu
Milliyetçiliğin ProvokasyonuTanıl Bora · İletişim Yayıncılık · 201835 okunma
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.