Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Sokrates Öncesi İlk Filozoflar ve Pythagorasçılar

Yunan Felsefe Tarihi 1

W. K. C. Guthrie

Yunan Felsefe Tarihi 1 Sözleri ve Alıntıları

Yunan Felsefe Tarihi 1 sözleri ve alıntılarını, Yunan Felsefe Tarihi 1 kitap alıntılarını, Yunan Felsefe Tarihi 1 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Doğası bakımından Tanrı saf zihin ya da akıldır, çünkü en yüksek varlık tipi, maddeden ayrı var olduğu düşünülebilen tek varlık odur.
Sayfa 29 - Kabalcı Yayınevi
Pythagorasçılara göre felsefenin en önemli kısmı insanı, insan ruhunun doğasını ve bunların başka yaşam formlarıyla ve evrenle ilişkilerini öğreten kısmıydı.
Sayfa 193 - Kabalcı Yayınevi
Reklam
Gerçeğin ve olanaklının sınırlarını kesinlikle aşan, Yunanlıların en önemli dinsel fikirlerini, hatta Tanrılarını Mısırlılardan aldığı iddiası Heredotos'un meşhur bir tezidir.
Sayfa 171 - Kabalcı Yayınevi
Aristoteles'in dediği gibi tek eksiksiz tanım, nedeni ortaya koyan tanımdır.
Sayfa 52 - Kabalcı Yayınevi
Avrupa'da felsefenin doğuşu, demek ki evrenin kökeni, doğası ve barındırdığı süreçlerle ilgili sorunlara mitlerin getirdiği çözümlerin bilinçli olarak terk edilmesinin sonucuydu.
Sayfa 43 - Kabalcı Yayınevi
Sokrates, ''felsefeyi göklerden indirip kentlere ve insanların evine soktu.''
Sayfa 15 - Kabalcı Yayınevi
Reklam
Bir güneş tutulmasını önceden kestirdiğine inanılan Thales Babillilerin bilgilerini kullanmış olmalıdır.
Sayfa 47 - Kabalcı Yayınevi
Lydos, Aylar Üzerine, IV:42
''Herakleides Pythagorasçılardaki fasülye yeme yasağını tuhaf bir hurafeyle açıklar: Bir fasülye bir mezara konulup üstü gübreyle örtülerek kırk gün bu halde bırakılırsa insan biçimini alırmış.''
Sayfa 175 - Kabalcı Yayınevi
Miletoslular gibi Diogenes için de zekâ hâlâ evrimsel sürece tabi olan ilk maddenin bir niteliğinden ibarettir.
Sayfa 155 - Kabalcı Yayınevi
Aristoteles, Metafizik:
“En eski olan neyse o en saygıdeğerdir ve kişi de en çok saygı gösterdiği şey üzerine yemin eder.”
Sayfa 69 - Kabalcı Yayınevi
Reklam
Pythagoras'a atfedilen ve büyüsel kökeni açık olan pek çok düsturdan şunları örnek verebiliriz: Fasülyeden sakın. Sofradan düşeni kaldırma. Ateşi bıçakla eşeleme. Kazanın külde bıraktığı izi sil. Tahıl kilesinin üstüne oturma. Dar yüzük takma. Evde kırlangıç barındırma. Tırnak kesiklerinin ve saç kırpıntılarının üstüne tükür. Tırnak kesiklerinin ya da saç kırpıntılarının üstüne işeme ya da basma. Yataktan kalkınca çarşafı, örtüleri topla ve vücut izini düzleyerek ortadan kaldır. Gök gürlediğinde yere dokun.
Sayfa 194 - Kabalcı Yayınevi
Aristoteles'e gelince onun sessizliğinden çıkarılacak tek güvenli sonuç, Pythagoras hakkında yazmaktan büsbütün çekindiğidir.
Sayfa 179 - Kabalcı Yayınevi
Ölümsüzlük ve ruhgöçüyle lgili dinsel öğretiler yadsınamaz somut kanıtlarla Pythagoras'a atfedilir.
Sayfa 192 - Kabalcı Yayınevi
İskenderiyeli Klement'in dediğine göre nasıl Emirler Yahudileri İsa'ya hazırlamışsa, felsefe de Yunanları İsa'ya hazırlamıştır.
Sayfa 39 - Kabalcı Yayınevi
Pythagoras'ın ölümü hakkında da az çok romantik öyküler vardır, ama bunlar arasında en olası öykü Dikaiarkhos'unkidir: Pythagoras bir Mousalar tapınağına sığınmak zorunda kalmış ve burada açlıktan ölmüştür.
Sayfa 190 - Kabalcı Yayınevi
146 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.