Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yunus Emre ve Aşk Felsefesi

Mehmet Bayrakdar

Yunus Emre ve Aşk Felsefesi Sözleri ve Alıntıları

Yunus Emre ve Aşk Felsefesi sözleri ve alıntılarını, Yunus Emre ve Aşk Felsefesi kitap alıntılarını, Yunus Emre ve Aşk Felsefesi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Yunus Emre, ona yüklediği işlevlerden de anlaşılacağı üzere, akla oldukça değer vermektedir. Ancak akıl sayesindedir ki, insan dünya ve ahiret işleriyle, tabiat ve Tanrı hakkında ilk ve temel bilgileri elde edebilir. İyi ve kötüyü, güzel ve çirkini biz akıl vasıtasıyla ayırabiliriz.
Sayfa 64 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Yunus Emre, başkaları Arapça ve Farsça yazarken, eserlerini hep Türkçe yazmıştır. En zor ve karışık metafizik meseleleri bile, halkın anlayabileceği kolay ve sade bir üslûpla ifade edebilmiştir.
Sayfa 10 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Aşk ve mutluluk
Yunus Emre'de aşk, mutlulukta sona erer: bu bakımdan mutluluk, aşkın en yüce mertebesi ve onun olgunlaşmış meyvesidir. Aşk, hareketliliği ve hareketi, varoluşu ve varoluşun gerçekleşmesini temsil ettiği halde mutluluk sükunet halini ve mutlak sükunu, yokoluşu ve yokluğu temsil eder. Bu yüzden aşık, yolda yürüyen ve arayan demektir; halbuki mutlu, menzile ulaşan, aradığını bulan ve maksadına erendir.Mutluluk aşkın sona ermesidir. O halde aşk başlangıç, mutluluk sondur.
Yunus'a göre aşk tanımlanan değil, tanımlayandır, anlam değil, anlamlandırandır. Aşk, asıl ve öz olması nedeniyle varlık ve duygu planında var olan her şeye, "şey" olma anlamını kazandırmaktadır. İşte kendisi anlamlanan değil, anlamlandıran olması nedeniyle, Yunus'a göre gerçekte aşkı tarife ve tanıma sığdırmak olanaksızdır.
Sayfa 22 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Yunus Emre, eski Yunan düşünürlerinden olan örneğin Câlinûs (Galen) ve Bukrât (Hippocrates) gibi kimselerden bile haberdardır. Bunu kendi eserlerinden öğreniyoruz.
Sayfa 8 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Yunus Emre
"Yaratdı Hak dünyeyi Peygamber dostlığına Dünyaya gelen gider bâki kalası değil."
Sayfa 26 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Yunus Emre'ye göre, insanı güldürüp eğlendiren dünyalık aşka biz, "komedik aşk" adını veriyoruz. Bu, insanın tutku ve ihtiraslarının tatmininden doğan sevinç ve neşedir. Mal-mülk, mevki-makam, şan-şöhretin insana verdiği hazdır. Kısaca komedik aşk, sahip olma duygusu ve duygunun tutsaklığıdır. Komedik aşk, Yunus'a göre, gelip geçicidir. Sevilen şey yok olunca bu aşk da yoktur; o zaman sevginin yerini hüzün alır, dolayısıyla komedik aşk, üzüntü, ıstırap, korku ve tasa gibi sevginin zıddı olan şeyleri de beraberinde bulunduran, onlarla iç içe olan bir aşktır.
Sayfa 37 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Aşk tanımsızdır
Yunus'un dilinden aşkın tanımsız ve tarife sığmaz olduğunu dinleyelim: "Işka tanışık sığmaz, değme can göğe ağmaz Pervaneleyin oda yanmayan aşık mıdur. "
Yunus Emre'nin, Çalab ve Allah isimleriyle de andığı Tanrı'sı hem seven (âşık), hem sevilen (ma'şûk), hem de sevgi (ışk)nin kendisidir. Aynı zamanda, Yunus'un bu Tanrı'sı yaratıcıdır da; kendisi tek olduğu halde, görünen çokluğu ışk, âşık ve ma'şûk olmasından yaratmıştır.
Sayfa 25 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Yunus Emre
"Gelün tanışık idelüm işün kolayın tutalum Sevelüm sevilelüm dünyeye kimse kalmaz"
Sayfa 89 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Dünya sevgisiyle kendi benliğine yabancılaşan insan, dünyayı gelin gibi görür ve onun alına, puluna bakıp doyamaz: "Bu dünya bir gelindür yeşil kızıl donanmış Kişi yeni geline bakubanı toyamaz"
Sayfa 34 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Yunus Emre, Arapça ve Farsça da öğrenmiştir. Onun bu dilleri bildiği araştırmacıların ortak görüşüdür.
Sayfa 8 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Yunus'a göre gerçek aşkın, ne zıddı ne de karşıtı vardır. Bunların olmadığı tek şey, aşktır. Aşk ile bütün olumluluklar ve olumsuzluklar arasındaki fark ortadan kalkar; başka bir ifadeyle olumsuzluklar olumluluk kazanır. Nefret sevgiye, ikilik birliğe, yokluk varlığa, ölüm ölümsüzlüğe, küfür imana dönüşür.
Sayfa 43 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
"Ne varlığa sevinürem ne yokluğa yerinürem Işkunıla avunuram bana seni gerek seni "
Sayfa 101Kitabı okudu
Âlemdeki her şey, madde ve cisim olarak Tanrı’nın aşıkının bir uzantısıysa ve Tanrı her şeye sevgisi ve muhabbetiyle ulaşmışsa, insanın da ona ulaşabileceği gerçek ve düz bir yol vardır; bu da Yunus’a göre aşk yoludur.
34 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.