Yusuf ve Kardeşleri - Yusuf Mısır’da - 3. Cilt

Thomas Mann

Yusuf ve Kardeşleri - Yusuf Mısır’da - 3. Cilt Gönderileri

Yusuf ve Kardeşleri - Yusuf Mısır’da - 3. Cilt kitaplarını, Yusuf ve Kardeşleri - Yusuf Mısır’da - 3. Cilt sözleri ve alıntılarını, Yusuf ve Kardeşleri - Yusuf Mısır’da - 3. Cilt yazarlarını, Yusuf ve Kardeşleri - Yusuf Mısır’da - 3. Cilt yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Rezillik Vs Vezirlik :D
Aşk konusunda bir şeyi yapmak zorunda olmak ile onu yapmaya cüret etmek, oturup sakin sakin hayal kurmak gibi hoş bir şey olmuyordu.
Reklam
Senin kadar ömürden yiyen birini daha tanımadım..
Niye hep karamsarlık fısıldıyorsun, cırlamaya başlıyor ve endişe edecek bir şeyler buluyorsun?
Bu noktada biraz soluk alalım ve bu konuyu doğru dürüst irde­leyelim! Kendimizi kadının yerine koyarak günlerce ve gecelerce bunları düşünerek gitgide büyüyen ıstırap ve haz duygularını yaşa­yalım! Bu tercih sıkıntısı gerçek miydi, şerefi yok edici bir şey miy­di, kurban olarak insanın kutsal şerefini yok eder miydi? İşte sorun buydu. Tanrıya adanmış olmak ile bekâretini muhafaza etmek aynı şey midir? Evet ve hayır; çünkü gelinlik konumunda bilinen çelişkiler birbirini dengeleyecek şekilde ortaya çıkar, aşk tanrıçasının simgesi olan peçe, aynı zamanda bekâretin, daha doğrusu iffetin, rahibenin ve aynı zamanda aşk coşkusuyla tutuşmuş bir kadının da simgesidir. ... Burada bir karar vermek üzere kendi kendisiyle mücadele eden âşık bir kadmın düşüncelerine katıldık. ...
İnsan haysiyetinin, erkeklik ve kadınlığın her ikisinin birlikte cinsel değişimler içinde gerçekleşmiş olacağı söyleniyor, bunu inkâr etmek gereksizdir; bunun, bir çiftin herhangi birisinde olmadığı durumlarda da, yani insanlarla ilgili olanın dışında da ol­duğu görülür -ve öyle olmasaydı, niye hep insan haysiyeti diye bir kavram ortaya çıkmış! Bu yüzden buna uygun düşen destekleyici girişimler hep saygındır, çünkü burada manevi bir değer söz konu­sudur -dürüstlük ifadesidir, insanın yüz akı demektir- ve sürekli olarak ve hiç kuşku duyulmadan insana saygınlık katan, onu öne çı­karan bir sıfattır. Ama hakikat denilen şey acıdır, bu onun yapısın­ da olan bir şeydir ve insanın bunu kendisinin itiraf etmesini bekler; insanın akıl ve fikir ortamında gelişen her şey, zorla, zahmetle ve yine de süreklilik kazanamayacak bir şekilde sonsuz-doğallığı elde etmeye çalışır. Ahlak konusunda şerefli isimlere ne kadar az rastla­nır; toplumsal mutabakatla bunu sağlamak ve yaşatmak, etin sessiz kalan vicdanındaki karanlık ve derinlerdeki gerçeklere karşı bunu sürdürmek ne kadar da zordur; bu akıl ve fikir denilen olgu tarafın­dan ne kadar da kolay bir şekilde aldatılabilmektedir; bunu biz bu hikâyenin en başlarında, Rahel’in şaşkınlık ve aklının telaşa kapıl­ması hâlinde görmüştük.
İnsanlığın başlangıç dönemlerinde sempatiyle karşılanan ve geçip giden ömrün, son döneminde ise işte insanlık tarihine ka­tıldığımız birlik ve beraberlik olgusunun işaretinin aynen sabit kal­dığını hissederiz.
Reklam
271 öğeden 31 ile 40 arasındakiler gösteriliyor.