Zadig ya da Yazgı

8.510 üzerinden
502 Kişi · 97 İnceleme
104 syf.
Puan vermedi
Bismillahirrahmanirrahim, Duyduğuma göre Voltaire, bu hikayeyi İranlı bir askerden duymuş, ona başta çok saçma bir hikaye kimse bunu dinlemez demiş ama sonra hikayeyi kendince dönüştürerek kitap olarak yazmış. Aslında çok beğenmiş. Kitabı okumadan önce bu olayı dinleyince kitap çok sevimli göründü gözüme, merak ettim. Okumaya başladım. Sadık diye bir başkarakterimiz var ve onun çok dürüst hakkaniyetli ve bilge olmasının bu dünyada ki insanlar tarafından karşılanması ve mutluluk arayışını anlatan bir kitap kendisi. İyiliği, insanlar tarafından genelde sömürülmüş lakin en sonunda hak ettiği yaşamı kazanmış. Çok güzel bir kitaptı. Çok beğenerek okudum. Voltaire'ın hayat hikayesini de araştırdım. Hoşuma giden noktalar oldu, ayrıca hayatında hoşuma gitmeyen noktalarda.. sizlere de tavsiye ederim. Mesela münzevi ve sadık bir yola çıkıyor ve tıpkı Hızır Aleyhisselam'ın yaşadıklarını konu alıyor, Hızır aleyhisselama aslında münzevi demiş yazar. Dediğim gibi kendince dönüştürmüş hikayeyi. Tavsiye ederim okunabilir bir kitap. Voltaire'ın yazdığı tiyatroları araştırmanızı tavsiye ederim internette kısa bir. Allah'a emanet olun..
Sadık ve Kader - Bir Doğu Masalı (Ciltli)
Sadık ve Kader - Bir Doğu Masalı (Ciltli)Voltaire · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20191,635 okunma
9/10 puan verdi
Voltaire - Zadig: Bir Doğu Masalı
Voltaire’in 1747 yılında yazdığı Zadig, bir felsefi roman olup, doğu masallarından esinlenmiş bir hikâye anlatır. Romanın başkahramanı Zadig, akıllı, dürüst ve adaletli bir gençtir. Ancak hayatı boyunca başına gelen talihsizlikler, onun kader ve insan doğası üzerine derin düşüncelere dalmasına sebep olur. Zadig, bilgeliğiyle tanınan bir adamdır, ancak başına gelen olaylar yüzünden sürekli sınanır. Kraliyet sarayındaki entrikalar, iftiralar ve yanlış anlamalar onun hayatını zorlaştırır. Voltaire bu eserinde kader, adalet, erdem ve insanın özgür iradesi gibi konuları işler. Aynı zamanda, dönemin toplum yapısını ve dini dogmaları eleştirerek, Aydınlanma düşüncesini savunur. Voltaire, Zadig’de insanın başına gelen olayların bazen kendi kontrolü dışında geliştiğini ve her şeyin bir nedeni olduğunu ima eder. Özellikle Hızır ve Musa kıssasına benzer bir anlatımla, bazı olayların ilk başta kötü gibi görünse de aslında daha büyük bir iyiliğe hizmet ettiğini gösterir.
10/10 puan verdi
Kader mi insanı, insan mı kaderini yönlendirir.
Sadık ve Kader/Zadig ünlü yazar Voltaire'in 1747 yılında yayımlanan bir eseridir. Bu kitap, felsefi bir masal biçiminde yazılmış ve kader, şans, insan doğası ve adalet temaları akıcı ve sade bir dille anlatılmıştır. Romanın ana karakteri Zadig/Sadık, hayatının birçok aşamasında çeşitli zorluklarla karşılaşır ve her seferinde farklı hayat
10/10 puan verdi
Zadig anlatısının yapısı veya keşişin verdiği dersin ayrıntıları ve anlatının anlamı açıktır: Her şey, hikmetinden sual olunamayan, ama yazgının oynadığı oyunlarda kendini açıkça gösteren bir Yaradan'ın aracılığıyla, insanın en temel gereksinimi olan özgürlük, gerekli ve değişmez bir düzenle uzlaşmış gibi; kısacası bilgelik mutluluğa yol açarmış ve kötülük genel bir bakış açısıyla bütünleşmiş gibi gelişir.
104 syf.
Puan vermedi
Sadık ve kaderi cidden
Arkadaşlar kitap zaten incecik. Dili o kadar akıcı ki ağır mıdır diye düşünmüştüm ama gerçekten hızlıca bitti. Kitapta Sadık'ın başına gelen felaketlerle nerelere sürüklendiğini ya da atlatıp atlatamadığını okuyoruz bayıldım. Eğer ince kitap okumak istiyorsanız şans vermenizi öneririmm!!!!
Sadık veya Kader
Sadık veya KaderVoltaire · İş Bankası Kültür Yayınları · 20191,635 okunma
90 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.