Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gelecekten haber veren rahibe, "kahin" denilmeye başlandı. Bu sözcüğün İbranice karşılığı Kohen'dir. Kohen,hem rahip, hem de gelecekten haber veren, kehanette bulunan kişiydi.Tapmak hizmetinde bulunan kişi (ya da tapınağın büyüklüğüne ve tanrı ya da tanrıçanın saygınlığının yaygınlaşmış olmasına göre, kişiler)hem rahiplik hem de kahinlik yapıyordu. Arabistan tapınaklarında yalnız kahinler değil, kahineler, kadın rahipler de vardı. Bu kahineler en soylu ailelerden geliyorlardı ve kahinlik de anneden kızına geçiyordu.
Kohen-Cohen soyadı yerli yabancı ve bilindik bilinmedik birçok insanda karşımıza çıkar. Kohenler kendilerini soy olarak Harun aleyhisselam'a nisbet ederler. Kohen kelimesinin anlamı "kahin"dir. Bu kahinliği bugün anladığımız manada düşünmemeliyiz. Kohenlik, eskiden bir çeşit din adamlığı idi. Onların muharref inancına göre seçilmiş bir ruhban soyu. Rahip veya haham gibi düşünebiliriz. Bugün Kohen-Cohen soyadını kullananlar onların soylarından gelenlerdir veya geldiklerini iddia edenlerdir. (Genel olarak safkanlığın kalıp kalmadığı da ayrı bir tartışma konusudur.) Sekülerleşmemiş gelenekçi yahudilik içinde hala kutsal bir soy olarak kabul görürler. Harun isminin onlarda karşılığı ise Aaron'dur. Tabi onların Harun aleyhisselam'a bizim bakış açımız ile bakmadıklarını belirtmeye gerek yok herhalde. Onlar için peygamberler artık bir çeşit mitolojik tarihî figürler/kahramanlar haline gelmiştir, dolayısıyla onlardan bahsettiklerinde bizdeki gibi saygı ile bahsetmezler çoğu zaman. Peygamberleri hakkında uydurdukları hikayelerde onlara zinayı dahi isnat ederler. (Aklımdan notlar.)
Reklam
Kohen ve kahin
Yahudilerin din işlerine bakan (en yetkili) kişiye ''kohen'' denir. Kohen, İbrancadır ve ''kahin'' anlamındadır. Bu görevli Yahudilikte en yetkili kişidir.
Sayfa 124 - Kaynak YayınlarıKitabı okudu