3

30 Ağustos

3 üye
Takip
30 Ağustos 1922
30 Ağustos 1922; Acun tarihinde Türklerin tekrar “biz varız” dediği, “Ya İstiklal Ya Ölüm” ilkesi ışığında; anası kızı, babası oğlu, dedesi ve ninesiyle birlikte, bir toplumun inandığında, demir yığınlar karşında neleri başarabileceğini gösterdiği, bir Türk’ün!, Türk toplumuyla neleri başarabileceğinin ana esasının yazılı olduğu Türk Ata ekinin halen bitmediği, Türk’ün tüm baskı ve zorlamalara boyun eğmediği onurlu ve utkulu sondur. Türklüğün, Türk olarak kaldığı sürece varolduğunun delillendirildiği son gün; uğurlu ve kutlu olsun! NE MUTLU TÜRK’ÜM DİYENE!.. Akan ŞAHİN 09.08.2020
30 Ağustos
30 Ağustos’u Kaldıralım Diyenler için
Son yıllarda yakın Türk tarihi üzerinde, Frenklerin “demystfication” dediği, “sözde” tabu düşünce ve yorumlan yıkma havası esiyor. Evvela şunu belirtelim: Yakın tarih üstünde bu tür eğilimler ilkin
Sayfa 133·Kitabı okudu
30 Ağustos
Edebiyatın En Tatlı Eşleşmeleri!
Peki ya sizin favori kitabınız hangi tatlı olurdu?
5'inci Kafkas Tümeninin alayları da ertesi gün sabahın alacakaranlığında taarruza başladı. Yunanlılar mevziin en can alıcı yeri olan Toklu Sivrisi'nde büyük bir direnme gösterdiler ... Sonunda süngüler işi bitirdi. 30 Ağustos günü akşam olurken 5'inci Kafkas Tümeni'nin 10'uncu Alayı'nın cenkten cenge koşmaktan rengi solmuş sancağı Toklu Sivrisinin üzerinde güneşin son ışıklarıyla parlıyordu. İki sönük ışıklı fenerin aydınlattığı alay sargı yerinde, doktor ve sıhhiye erleri durmadan yara sarıyorlardı. Şehitlerin gömülmesi yarına bırakılmıştı. Alayın doktoru eski püskü, kaynatılmış gaz bezleri ile tabanları parçalanmış erlerin ayaklarını sarıyordu. Bir çavuş parçalanmış ayak tabanlarını pansuman eden doktora, "Şu talihsizliğe bak" der gibi başını iki yana sallayarak: "Doktor bey, şu Yunanı arkasından kovalayamadığı­mıza o kadar çok üzülüyoruz ki, yoksa ne önemi var taban yaralarının ... " diye hayıflanıyordu.
30 Ağustos
30 Ağustos 1922 Çarşamba Saat 02:00 Birkaç dakika sonra Mustafa Kemal, Fevzi ve İsmet Paşalar harita başında, ellerinde kalemle Yunan ordusunun kaderini tayin etmektedirler. Doğacak gün bir millete Bağımsızlık, bir diğerine yıllarca sürecek çöküş getirecektir.
Sayfa 315·Kitabı okudu
30 Ağustos

30 Ağustos Konusuna Benzer öneriler

Edebiyat & Roman6,7bin üye · 51 yeni gönderi
Takip
Felsefe ve Düşünce1.046 üye · 17 yeni gönderi
Takip
s
Söz460 üye · 6 yeni gönderi
Takip
Günlerimi gündüz gazete satarak, geceleri de Emin'den ödünç aldığım kitapları okuyarak geçiriyordum. Gazetede öyle haberler yazıyordu ki yerimde duramıyordum. Nihayet 30 Ağustos'ta o büyük haberi aldık. İnsanlar sokakta "Vatanımız kurtuldu, vatanımız kurtuldu!" diye sevinç çığlıkları atıyordu. Yaşlı başlı dedelerin, ellerindeki bastonları havaya kaldırarak "Yaşaaaa!" diye bağırdıklarını, çocuklar gibi sevindiklerini gözlerimle gördüm. O gün evlerin ışıkları sabaha kadar yandı, annem de sabaha kadar kandil ışığında Kuran okudu. O hafta Ankara'da hep şenlik vardı. Hele gece düzenlenen fener alaylarını anlatmaya kelimeler yetmezdi. Zaferin bu kadar tatlı bir şey olduğunu bilmiyordum.
Sayfa 87·Kitabı okudu
30 Ağustos