Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Profil
224 syf.
·
Puan vermedi
Farklı bir tavsiye...
Uzun yıllardır ilgi duyduğum ve merak içerisinde araştırdığım Eski Mısır konusu üzerine, bir de "Hiyeroglifleri Anlamak" isimli bu kitap ilaç gibi geldi. O zamanların büyüsü içerisine kaptıran bu güzel eser kâh Hiyeroglif alfabesi kâh o zamanın yaşam olanaklarını anlatışı ile farklı bir ambiyans yaşatıyor. Eski Mısır Tanrılarından Tanrıçalarına, yerel halktan tapınaklara kadar her türü konuya değinen bu eseri sizlere de tavsiye ediyorum.
Hiyeroglifleri Anlamak
Hiyeroglifleri AnlamakHilary Wilson · Maya Kitap · 030 okunma
128 syf.
8/10 puan verdi
·
9 günde okudu
Kitapla ilgili herhangi bir inceleme yapılmamış ve ben de bir faydam olsun istedim. Zaten kitabı okuyan çok kişi olmamış çünkü insanlar genelde doğrudan İlyada ve Odysseia’yı okumaya girişiyor. Henüz kendi adıma bu şiirleri okumamın zamanının gelmediğini düşündüğüm için –konuyla ilgili kitaplar okurken karşıma çıkan pasajlar dışında- okumadım. Bir
Homeros
HomerosAlexandre Farnoux · Yapı Kredi Yayınları · 20119 okunma
Reklam
270 syf.
·
Puan vermedi
·
8 günde okudu
M.Ö 12. Yüzyıl'da Orta Doğu coğrafyasında egemen olan Mısır, Hitit, Kenanlı, Asur Miken ve Minos uygarlıkları yaklaşık 100 yıl süren bir süreç içerisinde yıkıldı. İlk arkeolojik buluntular bu yıkımı depremlere savaşlara bağlasa da yapılan yeni kazılar sonucu ortaya çıkan kanıtlarla bu yıkıma kesin olmamakla birlikte kuraklık, kıtlık, depremler, ekonomik sistemlerin çöküşü, savaş ve istilaları kapsayan karmaşık bir felaketler zincirinin sebep olduğu ortaya konuluyor. Kitap yıkılan bu medeniyetleri birbirleri ile ilişkileri hükümdarları ve egemenlik alanları ile inceleyip yıkılışlarına sebep olan etkenleri Arkeolojik buluntularıyla okuyucuya sunuyor.
M.Ö. 1177 Medeniyetin Çöktüğü Yıl
M.Ö. 1177 Medeniyetin Çöktüğü YılEric H. Cline · Bilge Kültür Sanat Yayınları · 2018121 okunma
312 syf.
8/10 puan verdi
Tutankamon - Son Sır / Kahire - 1951
Antik Mısır'a açılan gizli bir geçitten girmeye hazır mısınız? Cevabınız '' Evet '' ise okumanızı tavsiye ediyorum... 1950'li yıllar. Tutankamon’un mezarının açıldığı günden beri aranan kayıp hazine, tıpkı firavunu ebedi uykusunda rahatsız edenlerin uğradıkları değişmez lanet gibi, bir efsane haline gelmiştir… Amerikalı avukat Mark, delicesine âşık olduğu güzel Kıpti kızı Atiye’nin de yardımıyla, firavunların koruyucu büyüsünün yok olmaya yüz tuttuğu, kötülüğün pençesinde yalnız ve çaresiz kalma tehdidi altındaki Mısır’ın sancılı dünyasına dalar.
Tutankamon
TutankamonChristian Jacq · Doğan Kitap · 2008119 okunma
1272 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Harika
Kitap gerçekten ağır bir eser, notlar alınıp üzerine düşünülmesi gerektiginden ve 1300 sayfa olduğundan dolayı da okuma süresi de bir hayli artıyor ve okuru yoruyor. Lakin bu demek değildir ki eser kötü , tam aksine irdeledigi konulardaki yüklü bilgileri ve üslubun akıcı olması ile antik Yunana meraklı olanlar için çok iyi bir eser ve piyasada bir kültürü böyle özetleyen ve her konudan anlattığı bakımından benzeri bulunmuyor . Kitap Tarih , toplum , felsefe , edebiyat, müzik gibi konuları okura sunuyor. Bilgi fazla o yüzden unutmamak için okurken notlar alınırsa daha fazla faydalanırsınız. Tavsiye ediyorum
Antik Yunan
Antik YunanUmberto Eco · Alfa Yayınları · 2017124 okunma
·
Puan vermedi
Anadolu, çoğu uygarlıklara ev sahibi yapmakla kutsal sayfalar arasına girmeyi başarmış bir bölge olarak belleklere yerleşmiştir. Anadolu'nun coğrafik konumları dışında tarihi ile ilgili ifadelerin toplamı belki de binlerce ciltlik bir ansiklopediyi oluşturur. Nedeni de o kadar çok uygarlık tarafından kullanıldı ki arkeologlar tarafından bulunan belgelerde önemi anlaşılan bir bölge konumuna getirildi. Bölge bir yarımada şeklinde Asya kıtasının güneydoğu kısmında konumlandırılır. Anadolu'nun bütünü Türkiye topraklarında bulunur
Urartu
UrartuAli Narçın · Siyah beyaz yayınları · 201459 okunma
Reklam
·
Puan vermedi
Babil'in yeniden kuruluşu Asarhadonla başlar. Kent içinde yıkılan binaların onarımı, yeni projelerle ilgili Asarhadon'un bıraktığı mektuplar buna en iyi kanıt olarak anlatılır. M.Ö. 1850 civarında Sumuabum adlı bir ağa (bey) Bu kentte Amorit soyunu başlatır. Bu ağa-kraldan sonra gelenler Babil'in genişlemesi için çalıştılar. Amorit(Amori) hanedanın elde ettiği üstünlük bazı siyasal nedenler yüzünden fazla yol almadı.
Ali Narçın
Ali Narçın
Babil
BabilAli Narçın · Siyah Beyaz Yayınları · 201483 okunma
·
Puan vermedi
Dünyayı ilgilendiren yeni buluşların çok gerilerinden gelen uygarlık yaşamlarını, gelenek ve göreneklerini ele alan dönemin yazmanları ilginç izler bırakarak geleceğe yönelik bilgilendirme yolunu denemişlerdi. Çoğunlukla günümüzü ilgilendiren yazınsal sanatın kaybolan bölümleri bulunmamak için sanki direnmektedirler! Tabletlere işlenen önemli bilgiler bir şekilde ortalardan kaybolunca bir bütünlük sağlayan bazı kitap şeklindeki dökümanlar da eksiklikleriyle günümüzü aydınlatmaktadırlar.
Ali Narçın
Ali Narçın
Çelişkiler
ÇelişkilerAli Narçın · Siyah Beyaz Yayınları · 201448 okunma
·
Puan vermedi
Beylerin egemenlik sürdüğü "Hatti" ülkesinde bir zamanlar bilinmeyen bir nedenle saldırıların olduğu arkeolojik kazılar sırasında elde edilen çalışmalardan anlaşılmıştır. Yangınlar olmuş, kentler yakılıp, yıkılmış, beylikler belki de inanılması güç olan bir yaşam ile karşı karşıya kalmışlardı. Merkezi sistemin olmadığı, doğrusu böyle bir sistemle yönetilmenin yeni zararlar getireceği kaçınılmaz bir tehdit olarak algılanmıştı. Ancak bilindiği gibi değildi, küçük beyliklerde bir kıvılcım yükselmiş, aşiret beyleri bu kıvılcımları birleştirmek için çaba göstermişlerdi. Bu çabaların sonucunda tarih sahnesine Pithana adlı bir bey çıkar. Saygın bir aileden olan ve kendisine daha sonra "Kuşşaralı Pithana" ünvanı verilen Pithanna, Hititlerin kurucu kralı olarak belleklerde yüceltilir. Oğlu Anitta ile beraber bölgede barışı sağlamak, beylik kavgalarını sona erdirmek adına egemenlik sürdürür. Karadeniz bölgesindeki Zalpa krallığı dahil bölgede bulunan çoğu beylikleri işgal ederek egemenliği altına aldı.
Hitit
HititAli Narçın · Siyah beyaz yayınları · 201482 okunma
·
Puan vermedi
Tarihsel belgeler eski uygarlıklarda yaşamın hareketliliğini sağlayan insanların savaşlar ve açlıklar yüzünden son derece sıkıntılı günler geçirmiş olabileceklerini belirtiyorlar. İnsanların kendi aralarındaki çekişmeler, doğa olaylarının getirdiği sıkıntılar oldukça yorucu olarak belirtiliyor. Bu yorucu ve zor koşullar altında bile insanlar tanrısal inançlarını da ihmal etmemişlerdi. Savaşları kazanan krallar güçlerini ınandıkları tanrıların gücünden elde ettiklerini ileri sürerlerdi. Yazdırdıkları dikilitaşlarda bu ifadeleri kullanırlardı. Asur kentinin kurulma nedeni de tanrısal gücün ortaya koyduğu bir yapılanma şeklinde düşünülmektedir. Walter Andrea'nın kazılarıyla Asur kent krallığının merkezi yerleşkesini oluşturacak bazı yapı temellerini ortaya çıkar. Ortaya çıkarılan belgeler arasındaki yazıtlara örnek olarak Akkad kralları olan Rimuş(Kesin olmamakla M.Ö.2278-2270) ve Maniştu-şu(Kesin olmamakla M.Ö.2269-2255) dönemlerindeki krallıkları sırasında yapılmış olan yazıtlar gösterilmektedir. Bunlardan başka Akkad kralı Azuzu'nun yazıtlarıyla kentin kuzey bölgeleri olan Tell Brak ve Tell Mozan'daki yazıtlar örnek olarak gösterilmektedir.
Asur
AsurAli Narçın · Siyah Beyaz Yayınları · 201464 okunma
Reklam
%6 (9/138)
8/10 puan verdi
İnsanlar konuşma ve yazma yeteneklerini bulduktan sonra göksel güçlerin yaratılış ile ilgili önemli mimarlar olduğu fikrini ortaya koymuştur. Günümüzde kiresmi adı Mısır Arap Cumhuriyeti olan Eski Mısır`ın Nil deltasına, Mu kıtasıya da Atlantis`te meydana gelen doğal felaketlerden kaçarak gelip yerleşen insanların gösterdiği olağanüstü çabalarıyla bugün inanılmaz dev eserlerin yaratılacağını kuşkusuz hiç kimse düşünemezdi.
Eski Mısır
Eski MısırAli Narçın · Siyah Beyaz Yayınları · 201695 okunma
231 syf.
7/10 puan verdi
İlgi uyandıran bir eser
Ilmiye Çığ kitabi belli yas grubunun ilgisini cekebilmek icin kucuk bir kizin tuttugu gunluk seklinde yazmis. Faydali guzel bilgiler iceriyor ancak hititler konusunda daha akademik dil ile yazilmis kaynak arayanlara Ekrem Akurgal'ı öneriyorum.
Hititler ve Hattuşa
Hititler ve HattuşaMuazzez İlmiye Çığ · Kaynak Yayınları · 2012262 okunma