Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Profil
Muhaddere N. Özerdim'in 'Çin'İn Şimalinde Hanedan Kuran Türklerin Şiirleri' başlıklı araştırması, edebiyat tarihimizin erken ufuklarını bize gösterdi, ama Türk edebiyatının ilk dönemleriyle ilgili bilimsel incelemeler ve önemli buluntular, o makalenin yayımlandığı 1943 yılından bu yana pek gelişmedi. Reşit Ahmet Arat'ın Eski Türk Şiri adlı kitabı bu alandaki en göz doldurucu eserdir.
Çağdaş edebiyatımızın birçok önemli simaları, eski ve uzak uygarlıkların şiirlerinden çeviriler yapmışlardır: Orhan Veli Kanık, Asaf Halet Çelebi, Oktay Rifat, Sabahattin Eyuboğlu, Can Yücel, Ülkü Tamer, A. Turan Oflazoğlu, Cemal Süreya, A. Kadir ve Azra Erhat, Selahattin Batu, Tahsin Yücel, Said Maden... Çeviri sanatındaki ustalıklarıyla tanınmış olan Said Maden, Cevat Çapan, A. Sami Akalın, Bülent Ecevit, Rüştü Şardağ, İsmet Zeki Eyuboğlu, Gürkal Aylan, Yekta Ataman, Mustafa Canpolat, Sami Ferliel, Musa Baran ve başkaları bu alanda Türk şiirine büyük yararlar sağladılar. İsmail Hikmet Ertaylan, Samim Sinanoğlu, Nihad Çetin, Muhaddere N. Özerdim, Ali Nihat Tarlan ve Cemil Meriç'in kitapları ya da makaleleri bu edebiyatların tarihini ve geniş estetik çerçevesini verdi bizlere. Kitaplarıyla en değerli katkıları yapanlar, çin ve japon şiirinde A. Sami Akalın, Homeros'tan çevirileriyle A. Kadir ve Azra Erhat, Hint edebiyatı tarihiyle Cemil Meriç, Yunan ve Latin antologyalarıyla Oktay Rifat, Latin ozanlarından çevirdiği kitaplarıyla İsmet Zeki Eyuboğlu, Yunan trajedi yazarlarından çevirileriyle Sabahattin Eyuboğlu ve Güngör Dilmen, Sappho kitabıyla Cevat Çapan ve kapsamlı antolojileriyle Said Maden olmuştur.
Reklam
Ön Söz
20. yüzyılın önde gelen eleştirmenlerinden I. A. Richards demiştir ki: 'Büyük kültürler, şiirde başlamıştır.
KAAN İNCE (1970, Ankara/1992, İstanbul)
Henüz yirmi İki yaşındayken İstanbul’da Ümit Otel’den atlayarak yaşamına son verdi.
Sayfa 602Kitabı okudu
KEMAL TAŞTEKİN (1969, Lice, Diyarbakır/1994, Ankara)
Hacettepe Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı son sınıf ögrencisiyken, kendini evinin kalorifer borularına asarak yaşanuna son verdi.
Sayfa 599Kitabı okudu
MECİT ÜNAL (1961, Sivas)
1980’de tutuklanması nedeniyle öğrenimini yarım bıraktı. 1988’de idama mahkûm edildiyse de, 1991’de infaz yasasmdan yararlanarak salıverildi.
Sayfa 507Kitabı okudu
Reklam
YILMAZ ODABAŞI (1961, Diyarbakır)
1980’de siyasal nedenlerle tutuklanınca yükseköğrenimini sürdüremedi. (...) Yazdıkları için çok sayıda yargılanma yaşadı, çeşitli cezaevlerinde yattı.
NAMIK KUYUMCU (1961, Ereğli/Konya)
12 Eylül 1980’de tutııklanması nedeniyle yüksek öğrenimini sürdüremedl. Cezaevlerinde altı yıl yattı.
NEVZAT ÇELİK (1960, Boyabat/Sinop)
1980 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ne bağlı UESYO’da okurken, 12 Eylül 1980 Askeri Darbesiyle tutuklanıp idam istemiyle yargılandı ve yedi yıl hapis yattı.
Reklam
EMİRHAN OĞUZ (1958 , İstanbul)
12 Eylül 1980 askeri darbesinde siyasal nedenlerle tutuklanması sebebiyle mimarlık öğrenimini yarım bıraktı.
SEFA KAPLAN (1956, Çorum)
1994’te bir yazısı kovuşturmaya uğrayıp ceza aldığı için İngiltere’ye iltica etti.
386 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.