Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Askeri Darbeler Tarihi

Profil
27 Mayıs müdahalesi hakkında herkesin değişik görüşleri olabilir, ancak tek kabul edilemeyecek yönü, siyasi idamlardır. İdam kendi başına çözüm getirmediği gibi, hele siyasi idamın affedilecek hiçbir yönü yoktur.
Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu, Hasan Polatkan'ın darbe sonucunda idam edilmesi hakkında:Kitabı okudu
İnsanlar ve toplumlar, hatalarını kabul ettikleri oranda büyürler.
Sayfa 9 - Doğan Kitap
Reklam
262 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Geçmişteki Darbeler
Yazar ,kitabında geçmişte yaşanan darbeleri anlatıyor. Dili sade ve yalın. Ayrıca akıcı da.Bölümler halinde yazmış, yaklaşık 10 bölüme kısımlandırmış.Okumak da fayda var .Yazarımıza bir kez daha Allah rahmet eylesin ,mekanı cennet olsun .
İnkılap Mektupları
İnkılap MektuplarıUğur Mumcu · Tekin Yayınevi · 199574 okunma
Alparslan Türkeş beyanatı - 27 Mayıs Sonrası
"O tarihlerde devrin idaresine karşı, memleketi korumaya ve vatandaşı içinde bulunduğu açlık ve sefaletten kurtarmaya çalışıyorlardı. Memlekette yolsuzluk almış yürümüş, idaresizlik artık tamamen su üstüne çıkımış bulunuyordu."
Sayfa 5
Adnan Menderes, 27 Mayıs ihtilalinin hemen ertesi günü Harp Okulunda, kendisiyle görüşmeye gelen Kurmay Albay Alparslan Türkeş'e o andaki duygularını şöyle açıklamıştır: "... Memleket idaresine elkoymanıza sevindiğimi samimiyetle belirtmek isterim. Çünkü benim geceleri gözü­me uyku girmiyor, memleketi bu çıkmazdan nasıl çıkaracağımızı düşünüyor, bir hal çaresi göremiyordum. Muhalefet amansız bir şekilde yakamıza yapışmıştı. Acele bir seçim yapsak, seçim sandıklarının başını ne hale getireceklerini bütün memleket biliyordu. Havanın yatışmasını beklemek için seçimi geri bırakırsaık, bu gidişle havanın yatışması değil, hergün biraz daha bozulması mukadderdi. İstifa etsek, bu defa da vazifeden kaçtı diye yapmadıklarını bırakmıyacaklardı. Şimdi tarafsız bir şekilde ordunun işe el koyması ve tarafsız bir seçim yapınağı taahhüt etmesi, Türkiye için en isabetli bir yol olmuştur."
Sayfa 22
Adnan Menderes, ihtilalcilerden Orhan Erkanlı'ya "Tam zamanında yaptığınız tarafsız müdahale ile, bizi de, milleti de kurtardınız! " diyebilmiştir.
Sayfa 21
Reklam
Alparslan Türkeş - 27 Mayıs Sonrası beyanatı
Bir memleket düşününüz ki, açtı .. Ve aç olan o memleketin idarecileri, aksırıncaya, tıksınncaya kadar yiyor ve aç halkla alay ediyorlardı ... Bunlar, ihtilal fikirlerini besliyor, bunlar bir noktada aniden geri bıraktığı idareyi askerin ele alması gayret ve faaliyetinin yeniden başlamasını körüklüyordu. Ordu'da genç subaylar, üstlerini durmadan tazyik ediyorlardı. Ordu'da alttan gelen şiddetli bir itme, üst mevkilerde bulunan bazı memleketçi rütbeleri, hatta zaman zaman güç durumlara sokuyordu. Memleket bünyesi sarsıntılar geçirmekteydi. Sosyal tazyiklerle kımıldıyor, sağda, solda üzerinde dikkatle durulması gereken olaylar cereyan ediyordu.
Sayfa 13
Alparslan Türkeş - 27 Mayıs Sonrası beyanatı
Bütün bu anlattıklarım, çizmeye çalıştığım yurdun acıklı ve düşündürücü tablosu, ilk ihtilal fikirlerinin tohumlarını yeşerten olaylar ve dekordur. Baştakiler yaşı­yor, halk ölüyordu. Baştakiler halkı öldürmek, Türkiye'yi cihan haritasından silmek pahasına francala yiyor ve lüks arabalarında büyük şehirlerde piyasa edip kadınlarla zevk-ü safa içinde yaşıyorlardı.
Sayfa 10
Alparslan Türkeş - 27 Mayıs Sonrası beyanatı
Memleket tek parti diktatörlüğü altındaydı. Sadece dalkavukların sözü geçiyordu
Sayfa 7
Tuğgeneral Osman Güngör Feyzoğlu
Milli Eğitim Vakfı'nın kurucusu ve 24 Kasım Öğretmenler Günü'nün yaratıcısı olarak bilinen emekli Tuğgeneral Osman Güngör Feyzoğlu, son olarak 1984 yılında Millî Eğitim Bakanlığı’nda Yüksek Danışma Kurulu Başkanı unvanıyla Bakan Yardımcısı olarak görev yapmıştı.
Reklam
II. Murad (Buçuktepe İsyanı)
1446 yılında, ayaklanmış olan ve sokaklarda yaş ve cinsiyet gözetmeksizin insanlara rastgele saldıran, yağmacılığı ve öldürmeye kadar her türlü suçları işleyen yeniçerileri cezalandırmak için yeniden tahta çıkmak zorunda kaldı. İsyancıların üstesinden gelmek için çok küçük olan oğlu II.Mehmet’i (Fatih) ise Manisa’ya gönderdi.
Sayfa 100Kitabı okudu
15 Temmuz’da darbe engellendi ama cunta iktidar oldu.
Sayfa 19