Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Profil
192 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Esasında yüksek lisans tezi olan bir kitap. Çocukların o muhteşem zihin dünyası gerçekten ilgi çekiciydi. Çok saf,temiz ve masumlar... Her zaman bir şeyler düzelecekse bunun çocuklarla olacağına inanırım. Çocuk demek gelecek nesiller demektir. Bu yüzden ebeveynlik çok onemsenmelidir. Hele ki bilincli müslüman bir toplum Efendimiz Aleyhisselam'ın öğütlerini dinler,çocuğun ne kadar kiymetli olduğunu anlar ve önce kendini, sonra nesilleri yetiştirir. Her müslümanın okuması gerektiği kanaatindeyim . “Her doğan, İslam fıtratı üzerine doğar. Sonra, anne-babası onu Hristiyan, Yahudi veya Mecusi yapar.” (Buhârî, Cenâiz 92; Ebû Dâvut, Sünne 17; Tirmizî, Kader 5.)
Çocuklarımıza Allah'ı Nasıl Anlatalım?
Çocuklarımıza Allah'ı Nasıl Anlatalım?Mehmet Emin Ay · Timaş Yayınları · 2019288 okunma
"Çocuğa güzel isim ve terbiye verilmesi,onun anne ve babası üzerindeki haklarından biridir." Hz. Muhammed (sav)
Reklam
"Din psikolojisi araştırmaları,çocuğun ikinci yaştan itibaren din ile karşılaştığını, 3-4 yaşından sonra ise, 'nasıl/neden?' sorularıyla her şeyin aslını ve bu arada yaratıcı gücün mahiyetini araştırdığını ortaya koymuştur. Hatta çocuktaki artifisialist düşüncenin,ona her şeyin bir yaratıcısı olduğu fikrini vereceğini; çocuğun ateist bir çevrede yetişmiş olsa bile yine yaratıcı gücü aramaya giriseceğini belirten ifadelere de rastlamak mümkündür."
Sayfa 140Kitabı okudu
"Ailenin dili çocuk için konuşulan dil olmakta ve buradaki manevî hayat dile yansımaktadır. Yine ailede kullanılan dil,o ailenin dünya görüşünü de yansıtmaktadır. Manevî hayatın ağırlık noktası dil üzerinde toplanmakta ve çocuk bu manevî atmosfer içinde gelişip olgunlaşmaktadır."
"Çocuk ebeveyninin yanında bir emanettir. Temiz kalbi de her çeşit nakış ve suretten hâlî,saf kıymetli bir cevherdir. O, her nakşa kabil olduğu gibi, meylettirilen her şeyi almaya da kabiliyetlidir. Eğer o, hayra alıştırılır, hayır üzere büyürse dünya ve ahirette mes'ud olur." İmam Gazâli (rah.a)
Bir çocuk küçüklüğünde kuvvetli bir ders-i imanî alamazsa,sonra pek zor ve müşkil bir tarzda İslâmiyet ve imanın erkânlarını ruhuna alabilir. Âdeta gayr-i müslim birisinin İslâmiyeti kabul etmek derecesinde zor oluyor, yabani düşer. Bediüzzaman (k.s)
Bediüzzaman Said Nursî
Bediüzzaman Said Nursî
Reklam
Peki, Kur'an nedir, Kur'anı nasıl anlatalım? Kuran Allah sözüdür. Kur'anı Kerimin mealini açıp Sad Suresini okuyabiliriz. O şanlı şerefli Kurana yemin olsun ki! O, Allahın sözüdür. (Sad Suresi,38/1) Kuranı kerim bizim kılavuzumuzdur. Bir sürpriz yumurta alıp, nasil yapılacağını tarif eden kağıdı bir kenara koyalım ve yapmaya çalışalım. Sonra yumurtadan çıkan kağıdın işlevi hakkında sohbet edelim. Kılavuzu takip etmediğimizde neyi nasıl yapacağımız hakkında zorlandığımızı, vakit kaybettiğimizi hatta belki oyuncağı bozabileceğimizi anlatalım. Kılavuzun ne kadar önemli olduğunu vurgulayalim. Kuranı Kerimin de bizim kılavuzumuz olduğunu; dünyada nasıl yaşamamız gerektiğini, güzel çirkin davranışların neler olduğunu, nasıl mutlu olacağımızı, Rabbimizi nasıl hoşnut edeceğimizi Kurandan öğrendiğimizi anlatalım .
Evlatlarımıza Kur'an-ı Kerimi nasıl okumaları gerektiğini öğretmeden önce, Kuranın ne olduğunu ve niçin okumaları gerektiğini öğretmeliyiz.
Dini her konuyu çocuğa aktarırken, bir mizana koyup ölçüp biçerek, bir değil bin düşünüp hesap ederek anlatmalı ve sormalı; Bu anlatacağımın çocuğa bir zararı var mı? İçinde bulunduğu yaş bu konuyu anlatmaya müsait mi? Peki şu anda öğrenmesinin bir faydası olur mu? Bu mizanda tartıp, ölçtükten sonra çocuğa aktarımda bulunmalı.
Mü'min itidalli olmalı; yani "orta yollu"... Ne ebedi çocuk olduğu ucin unutmalı, ne de çocuğa fazlasını; hatta olmayanı yüklemeli. Kuranı edep ile çocuk gönüllerine sevdirebilenlerden olmalı... Zira illa edep! İlla edep!
Reklam
Gelecek zamanda kazanıma dönüşmesini istediğimiz uygulamaların temelini atıp şekillendirelim.
Hz. Ali'nin dediği gibi: Evlatlarınızı kendi çağınıza göre değil, onların çağına göre yetiştirin. Çünkü aklı da, gönlü de yaşadığı zamana ayarlı... sevdigi şeyleri tespit edip, sevdiklerini kullanarak sevdirmeliyiz Kur'an'ı da.
Eğer amacımız sevdirmek ise; her çocuğun ortak dili oyun ile öğretmeliyiz.
Kuranı sadece dara düşünce, bir vefat haberinde yahut şifa bulmak maksadıyla da okumayalım. Evet tüm bunlar için okumakla beraber; aslında her durumda Kur'ana sarılalım; Hüzünlendiğimizde, Sevindiğimizde, Hastalandığımızda, Sağlığımızda, Şükretmek için, Talep etmek için, Huzur bulmak için, Bilmediğimizi öğrenmek için okuyalım. Tüm bunları da evlatlarımıza hissettirelim, dillendirelim.
19 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.