Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Profil
Tüm dikta heveslileri gibi sert bir ahlakçı olan Robespierre'e göre, devrimin dört tarafı düşmanlarla çevriliydi. Buğday karaborsacıları, monarşiyi geri getirmeye çalışanlar, ayaklanan köylülerle iş tutanlar, dış güçleri işgale çağıranlar, özel mülkü ilga etmek isteyenler... Bunların hepsi hızla yargılanıp ortadan kaldırılmalı, devrime karşı gelen herkesin kafası ezilmeliydi. Hazırlanmasına önayak olduğu 22 Prairial (10 Hazıran 1794) Yasası'nın içeriği, bu menfur devrimcinin içinde bulunduğu ruh halini göstermeye yetiyordu. En temel hukuk prensiplerini çiğneyen bu yasada, milliyetçiliğe kara çalmak, halkın moralini bozmak, yanlış bilgiler yaymak, kamu vicdanını yaralamak ve devrim mahkemesinin saflığını bozmak gibi bir sürü muğlak suç tanımlanmıştı. Devrim Mahkemesi'nin yargılama prosedürleri ise tam anlamıyla bir komediydi. Yargılamalar üç günden fazla sürmeyecekti, mahkeme heyeti tanık çağıramazdı, sanıkların avukat hakkı yoktu. Hepsinden önemlisi, verilecek karar ya ölüm ya beraat olmalıydı.
Sayfa 63 - Mabbels and TerasKitabı okudu
Fransız Devrimi
– Dostlarım adil olalım! Böyle bir imparatorun imparatorluğu olmak bir halk için ne görkemli bir yazgıdır, hele bu halk Fransız halkıysa ve dehasını bu adamın dehasına katıyorsa! …hükmetmek, ilerleyip zafer kazanmak, her hamlede bir başkenti ele geçirmek, humbaracılardan krallar yapmak, hanedanların çöküşüne karar vermek, hızlı ve kararlı adımlarla Avrupa’yı dönüştürmek, tehdit ettiğinizde elinizin altında Tanrı’nın kılıcını hissetmek …Fransız imparatorluğunu Roma imparatorluğuna benzetmek …Avrupa’da şanın gücüyle yaldızlanmış bir halk olmak …dünyayı hem güçle hem de göz kamaşmasıyla iki kez fethetmek, bunlar kadar yüce ve görkemli bir şey olabilir mi? – Özgür olmak, dedi Combeferre.
Reklam
·
Puan vermedi
Özet / Değerlendirme
Kitap, bir banka görevlisi olan Mr. Lorry'nin 14 yaşındaki Lucy Manette ile buluşması ile başlar. Buluşmada Lorry, Lucy'e öldü sandığı babasının aslında yaşıyor olduğunu anlatır. Baba Dr. Alexandre Manette, Fransa'daki Bastille hapishanesinde 18 yıl gizlice hapis tutulmuştur. Sonrasında ise eski hizmetçisi tarafından kaçırılıp
İki Şehrin Hikayesi
İki Şehrin HikayesiCharles Dickens · Koridor Yayıncılık · 201959,1bin okunma
REVİZYONİST GÖRÜŞLERİN KALICILIĞI
Her koşulda,sezonun renklerini haute couture’ün belirlemesi gibi,güncel döngüde hangi ideolojik renklerin aşınıp yıpranacağını da entelektüel moda belirliyordu.
Sayfa 145Kitabı okudu
Fransız Devrimi’nin 100.Yıldönümü’nden 200.Yıldönümü’ne
Daha önce gördüğümüz üzere,Marx’ın düşüncesine paralel olarak sınıf mücadelesinde Devrim’in burjuvazinin zaferi olarak görülmesi fikrinin kaynağı,Restorasyon döneminin burjuva liberalleriydi.
Sayfa 127Kitabı okudu
Fransız Devrimi’nin 100.Yıldönümü’nden 200.Yıldönümü’ne
Michelet’i ve Auguste Comte’u izleyen çekirdek cumhuriyetçiler,kahramanları olarak Danton’u seçerlerken;solcu cumhuriyetçiler ile isyancılar Marat’yı,ya da giderek daha fazla Robespierre’i (tabii burada,onun Üstün Varlık savunuculuğu iddiasını yutması mümkün olmayan ateşli ateistleri istisna olarak ayırmak gerekirdi) kendi adamları sayıyorlardı.
Reklam
BURJUVAZİNİN ÖTESİNDE
Yenilgiden sonra işçi sınıfı ile burjuva devrimi arasındaki ilişki çok fazla tartışma konusu olmuştu ve bu tartışmalarda sık sık Jakobenizmden,onun doğasından bahsediliyordu.
BURJUVAZİNİN ÖTESİNDE
Kıta Avrupası’nda önemli sosyalist işçi hareketlerinin geliştiği sırada,etkin -isyancı- bir siyasal dönüşüm olarak Fransız Devrimi geleneği,büyük ölçüde işçi sınıfıyla bağlı haline inmiş durumdaydı.
Önsöz
Jakoben geçmişle aralarına mesafe koymaya can atan Fransız liberallerinin Devrim'den bugüne dair çıkarılacak tek bir ders bulunmadığını ilan ettikleri günlerin,Pekin'deki öğrencilerin ya da Moskova'daki Kongre'nin yeni seçilmiş üyelerinin 1789 ile 1989 arasında doğrudan bağ kurdukları günlere tesadüf etmesi,tarihin aydınlatıcı ironilerinden birisidir.
Önsöz
Şu an içinde bulunduğumuz dönemin yeniliği,bugün Devrim'in hatıralarının (yeni bir 'revizyonist' tarihçiler ekolü tarafından ortaya atılan,1815 civarından itibaren Fransız Devrimi'yle ilgili tarih yazımındaki esas geleneğin Marksist çizgide olmasından dolayı reddedilmesi gerektiği ve bu çizgideki eserlerin bilimsel açıdan kabul edilemez bulunduğunun ortaya konduğu gerekçeleriyle) devrimden hoşlanmayanlarca yadsınıyor oluşudur.
145 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.