Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Profil
İDEALİ OLMAYAN DAVA OLMAZ!
- "Bu işlerde eleştirmek çok kolay, ama yapmak çok zordur. Ekonomi kötü gidiyor diye herkes söyler, ama buyur gel düzelt dediklerinde apışır kalırsın. Bir önceki MB başkanı buna bir örnektir. Yenişafak’taki köşesinde yapılan yanlışları ince ince eleştiriyordu. Gel sen yap dediler sonuç ortada: Geldiğinde dolar 7 tl idi, giderken 23 tl.
Hasan el-Basri: “Eski insanlar, yemek yedirmek konusunda çok cömerttiler. Fakat ev eşyası (mobilya) ve elbise için aynı şekilde özen göstermezlerdi.” dedi.
Sayfa 89 - İtisam yayınlarıKitabı okudu
Reklam
60 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
İSLÂM CEMİYETİNİN İKTİSADÎ HUSUSİYETLERİ...
Sezai Karakoç
Sezai Karakoç
, 9. baskısı elimde olan bu eserinde, dünyada umumî olarak bilinen iki iktisadî sistemi (kapitalizm ve sosyalizm) tahlil ve tetkik edip, tenkidlerini serdettikten sonra, İdeal İktisat sistemi olarak, İslâm iktisad sistemini öneriyor. Ve bu sistemin güzelliklerini, faziletlerini, antitezleriyle karşılaştırarak izâh etmeye çalışıyor. Eser 7 bölüm ve 60 sahifeden müteşekkil. Müslümanların alternatif bir iktisadî sistemi olmadığını zannedenlere veya Müslümanların iktisadî sistemlerini çağdışı, ütopik bulanlara güzel bir cevap yazmış müellif. Okunması gereken bir eser. Tadımlık bir alıntı: - "Batı düşünürleri ve İslâm ülkelerindeki izleyicileri, her şeyden önce, İslâm'ın teklif ettiği iktisat düzenini sırf teorik, hattâ ütopik bir sistem gibi görüp tetkik etme ve bugünkü İslâm ülkelerindeki iktisat yapısını, bir kaç tesir ve şartın kurduğu mücerret bir şeme çerçevesinde ele alma, peşin hükümler dışında bir ilgi aramama yanlışından kendilerini kurtaramıyorlar." (sh 7-8) Keyifli okumalar. @waqqas
İslam Toplumunun Ekonomik Strüktürü
İslam Toplumunun Ekonomik StrüktürüSezai Karakoç · Diriliş Yayınları · 2019520 okunma
DEVLET KRİTERLERİ...
- "Büyük Doğu mefkûresinde «Sermaye ve mülkiyette tedbircilik» ölçüsünü bütün iç yüzü ve hakikatiyle aydınlatan İslâm İnkılâbının iktisadî nizam maddesi, bütün bir devlet (kriter)leri manzumesidir..."
Sayfa 220 - BÜYÜK DOĞU YayınlarıKitabı okudu
TEKERLEMECİLER...
- "Zekâttan sonra, İslâmiyet'te para telâkkisi, cömertlik ahlâkı, bitişiğinde aç ve muhtaç varken yemeğe oturmamak emri ve mütemadi yardım mükellefiyeti nazara alınacak olursa, (sosyal adalet) tekerlemecilerine verilecek cevap kendi kendine ortaya çıkar..."
Sayfa 220 - BÜYÜK DOĞU YayınlarıKitabı okudu
ZEKÂT: Biricik İlaç...
- "Bugün (modern) iktisat ilmi zaviyesinden, zekâtın, parayı yerinde saymaya veya sandıkta pineklemeye bırakmayışı, sermayeyi boyuna harekete davet, yoksa tükenmeye mahkûm edişi, kabardıkça, budayışı, cemiyete dağıtışı ve urlaşmasına engel oluşu, devlet kasasından fert ihtiyaçlarına kadar dağıtım işinde tercih kademeleri belirtişi ve bütün bunlara rağmen sırf işletme ve işleme dehâsıyla kabaran sermaye ve servetleri de takdir edişi ve daha nice oluşu ve olduruşu, 19. ve 20'nci asırlar hastalığının, hem (kapitalist), hem de (antikapitalist) cenahlardan biricik ilâcı kabul edilmek gerekir..."
Sayfa 219 - BÜYÜK DOĞU YayınlarıKitabı okudu
Reklam
TATBİK İÇİN İNANMAK LÂZIM...
- "Zekâtın yalnız iktisadî neticeleri (ekonomik) kıymet (faktör)ü üzerinde ince ve derin tetkikler yapan bazı Garp mütefekkirleri, Garbın ana hastalığı sermaye (hipertrofi-dehhâmeleşmesi) hastalığının ve ne bulursa hortumuyla sömürücü mülkiyet canavarlaşmasının, bu kıstas içinde hemen hemen imkânsızlık belirttiğini; ve sermaye yükseldikçe devrilmeye ve cemiyet kasasına yuvarlanmaya mecbur zirve kısımların tekrar yerine gelmesi ve evvelki hadleri aşabilmesi için, gittikçe ve muzaaf çoğalma kanunuyla artıcı bir gayret ve kudret yükselişine ihtiyaç bulunduğunu tesbit etmişlerdir. Ne hazin!.. Onlar bunu tatbik edemezler; zira tatbik edebilmeleri için sade ve mücerret zekâta değil, Allaha ve onun Üstün Resulüne inanmaları lâzımdır..."
Sayfa 219 - BÜYÜK DOĞU YayınlarıKitabı okudu
EBEDÎ KURTULUŞ...
- "Bir taraftan, ferdin, İslâmî bir yasak belirtmeyen sahalarda, yasaksız metodlarla dilediği gibi çalışıp dilediği gibi kazanmak ve böylece hudutsuz mikyasta ferdî oluş ve davranış (liberalizmanın aradığı) hakkını yerine getirmekte serbest olması… Öbür taraftan, zekât sınırına ayak basmış mal ve sermayenin her yıl kırkta biriyle süzülerek, Şeriatın kabul ettiği gibi, İslâmî devlet hazinesini doldurması (Sosyalizmanın aradığı) ve oradan muhtaçlara, müstehaklara ve cemiyet hayrına dağılması… Ve aynı mal ve sermayenin, şeytanî faiz metoduyla, uyuduğu koltukta göbek salıveren silindir şapkalı patronlar gibi, habis yağ ve semene karşı hisarlanması… İşte bu iki kutup şartın (tez) ve (anti-tez), sağlı ve sollu iki kanat halinde bünyesine halkalanacağı cemiyetlerdir ki, muvazeneyi kurtarmış; ve dâvaya aslî ve gaî kutbuyla da bağlanınca ebediyyen kurtulmuş olacaktır..."
Sayfa 218 - BÜYÜK DOĞU YayınlarıKitabı okudu
ZEKÂT...
- "Zekâta, Allah rızası yolunda maldan pislik kısmını süzmek ve bu suretle malın da ibadetini yerine getirmek ölçüsüyle bakan İslâmlık, fert hakkı içinde gizlice biriken cemiyet hakkının da aklî ve ruhî nüktesine ait ne enfes bir işaret vermektedir! Yalnız Allah'ın rızasında, emrin tatbikatında ve ibadet borcunda toplanan gaye, asliyle yerine geldikten sonra, dolayısıyla ve neticesiyle de bütün bir cemiyet ve dünyayı kefâlet altına almaktadır. Ve işte İslâmlığın emir ve yasaklarına bağlı sırlar, baştan aşağı böyledir!.."
Sayfa 218 - BÜYÜK DOĞU YayınlarıKitabı okudu
FAİZ HARAM, ZEKAT FARZ...
- "İşte bu azîm dâva, ismine medenî dünya dedikleri Batı âleminin biricik çözülmez ukdesidir; ve 2500 yıllık uyanık beşeriyet tarihinin bu son ukdesini, bütün başka ukdeleriyle beraber çözecek olan, sadece İslâmlıktır. Bu noktada da, İslâmlığın selâmet ve teslimiyete bağlı mefhum inceliği içinden geçen muazzam ve nur döşeli kurtuluş caddesi görünmekte…
Sayfa 217 - BÜYÜK DOĞU YayınlarıKitabı okudu
Reklam
İLÂHÎ AHENK...
- "Cemiyete rağmen tek tek kabarmaya mezûn fert hakkıyla, tek tek ferde rağmen bütün fertlere pay vermeye mecbur cemiyet hakkı arasındaki iki zıt kutbu, bir hamlede telif edici ilâhî ahenk… Bu ahengin ilk kutbunda, ticaretin helâl ve ferdî mülkiyet ve kazancın hak olması; ikinci kutbunda da faizin haram ve zekâtın farz olması vardır..."
Sayfa 217 - BÜYÜK DOĞU YayınlarıKitabı okudu
- "İslâm inkılâbında iktisadî nizam, bugün insanlığın başlıca ızdırabını teşkil eden ferdî mülkiyet ve serbest kazanç hakkıyla (kapitalizma), içtimaî tevazün ve iştirak zarureti (Sosyalizma) arasındaki bütün tezatları barıştırıcı ilâhî bir ahenk ifadesidir. Öyle bir ahenk ifadesi ki, bu, kendi başlarına ayrı ayrı bâtıl sistemlerden her birinin kendi başlarına erişemeyeceği gaye ve hakikati, onlardan hiçbirine vücut ve istiklâl vermeksizin sağlayacaktır..."
Sayfa 217 - BÜYÜK DOĞU YayınlarıKitabı okudu