İşçi Göçü

Almanların düşünüp taşınmak için fazla vakti yok. 1964ʼün 20 Mayısʼında Bonnʼda toplanıyorlar. Türk işçiler için iki yıllık sınırlama bir çırpıda kaldırılıyor.
"Burası Ankara'nın Sesi Radyosu, şimdi yurttan haberler." Böyle bir şeyi hiç beklemiyorlardı. Ankara Radyosu'nun Almanya'da çekeceği akıllarına bile gelmezdi.
Reklam
Kurulu Düzen
Göçmen ailelerin tasaları hep ortak. Çocuklarının eğitimi, yetişmesi, kendi âdetlerini bellemesi, içinde olduğu düzene ayak uydurması, hangi yollara çıkacağı belli olmayan yabancı sokak yaşantısı... Her biri kara kara düşüncelere sebep oluyor. Anne ve babalarının kanatları altında olmanın yeterli olmadığını anlayacaklar. Onlara korunaktan daha fazlası gerek.
Sayfa 125Kitabı okudu
"Türkiye'de şimdi saat yedidir, memlekette sabah olmuştur. Şu cümleleri kurmadığımız tek bir gün yoktu. Bizim saatimiz hep memleketi gösterirdi."
Alın terinizle can bulup yeşerdik, hakkınız iki cihanda da ödenmez!
Ağır işler hep göçmen işçilerin sırtında. [...] Sınırları zorlayan bir düzen işliyor burada. En cüsselisinden en çelimsizine kadar her isçiyi gücünün son damlasına dek kullanmayı biliyorlar. Göçmen işçinin alın terine değiyor mu? Aynı kısımda çalışıp, daha hafif işlere verilen yerli işçiler fabrikanın tüm yükünü çeken göçmen işçilere göre daha fazla ücret alıyor.
Sayfa 142Kitabı okudu
Türk işçiler bantlarda. Fordʼdan çıkan otomobillerde, AEGʼnin makinelerinde, Grundigʼin radyosunda, Hambornʼun altından çıkarılan kömürlerde, Thiessenʼin demir çeliğinde artık onların da alın teri var.
Reklam
Kreuzberg: Göçmenlerin Başkenti
Kreuzbergʼin hep asi bir tarafı var. Berlin Duvarıʼnın gölgesi mi neden oluyor buna? Duvarın hemen dibinde olmak Kreuzbergʼin ruhunu katılaştırıyor mu? Aksine, daha da özgürleştiriyor. Duvarın ağırlığını göğüslüyorlar. Yalnızlık ve yabancılık en çok bu semtte hissediliyor. Göçmen çocuklar bir var oluş mücadelesinin peşinde koşturuyor daha küçük yaşlardan itibaren.
Sayfa 110Kitabı okudu
Semra Ertan
Almanya'da yükselen göçmen ve yabancı düşmanlığını protesto etmek için St. Pauli Meydanı'nda kendini yakan Türk şair. Ertan'ın ölümü göçmenlerin Almanya'daki yaşamı için bir dönüm noktası olur.
Sayfa 203 - Diaspora SözlüğüKitabı okudu
Çetin Mert
Henüz beş yaşındayken Kreuzbergʼdeki su kanalına düşen ve Doğu Almanya ile Batı Almanya arasındaki duvar sebebiyle sınır ihlali yapılamayınca, kurtarılamayan ve ölen Türk çocuk. "Dalgıçlar Çetinʼi çıkardığında saat 14:15i gösteriyor, düştükten tam iki saat on beş dakika sonra."
Sayfa 202 - Diaspora SözlüğüKitabı okudu
Almanya'da ilk döner 2.5 marka satılacak.
105 öğeden 41 ile 50 arasındakiler gösteriliyor.