Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Profil
Bugün yeni aldığım kitaplıkları kuracak ve kitap odamı düzenleyeceğim. Artık "mini kütüphane" diyebilirim. Zira odama sığmamaya başladı kitaplarım. Belki gün boyu sürecek ve oldukça yorucu olacak. Ama daha güzel bir yorgunluk düşünemiyorum. Dipnot: Yardım tekliflerine açığım. 😊
Kütüphanede kalemimi kalorifer mazgalına düşürmem ve alamamam... Biricik kalemini yitiren bir Cumhur çok gergin olabilir.
Reklam
Az önce ilçe kütüphanesine gidip bir kuruş vermeden bir kitap aldım. Sosyal devlet anlayışı ne kadar güzel. Ama benim buna böylesi şaşırmam ve sevinmem ne acı..
İnşa edilen bir kütüphane, yaratılan bir hayat demektir, yığılmış kitaplar toplamı değildir asla.
Sayfa 38 - Jaguar KitapKitabı okudu
Sen kitapları ve burayı seviyorsun, değil mi? Evet, diye kısa bir cevap verdim. Ne olmak istiyorsun? Hoca, alim, yazar? Diye sordu bana bu kez. Hayır, diye sözünü kestim, ben dengbêj olmak istiyorum. Dengbêj... diyerek sözümü kart sesiyle tekrarladı... Dengbêj ve kitaplar... peki eğer dengbêj olmak istiyorsan, kitaplarla ne yapacaksın? Kitapların sesini duymak istiyorum, kitapların sesinin sayısız olduğunu biliyorum, o sayfaların arasında her çeşit ses var.
Sayfa 108Kitabı okudu
“Geri kalan her şey sizi yarı yolda bıraktığında, kütüphanenin yolunu tutun.” Stephen King
Reklam
Doğrusunu söylemek gerekirse
Kendimi bildim bileli birbiri ardına kitap satın alıp duruyorum. İnşa edilen bir kütüphane, yaratılan bir hayat demektir; yığılmış kitaplar toplamı değildir asla.
Var bi hayalimiz...
Üç divar boyunca kitabların düzüldüyü iş otağındakı tək açıq yer evin arxa tərəfindəki bağçaya baxan pəncərə idi.
Sayfa 294Kitabı okudu
HoIlandalı bilim adamı Dozy, Avrupa' da okur-yazarlık sadece kilisenin sayılı adamlarının tekelin­de iken İslami dönem Endülüs'ünde yaşayan nüfusun hemen hemen tamamının okuma yazma bildiğini ifade eder. Bu parlak kültürün çekiciliğinden etkilenen bütün Hıristiyan Avrupa' dan çok sayıda gönül adamı ve başkaları Kurtuba, Toledo ve Sevilla'daki İslam Üniversiteleri'nin derslerine katılmak üzere akın ediyordu"
"Marakeş'te halife En-Nasır İbn-ı Rüşd(Averroes) ile Aristo ve Platon hakkında tartışırken o sıralarda batıda aristokrat kesimi okuma yazma bilmemekle övünüyordu" Emevi sultanı mü tefekkir Hakim 400.000 ciltlik kütüphaneye sahip idi ve 400 yıl sonra "Bilgin" lakaplı Fransız kralı V. Şarl ancak bin adetten az fazla bir kitap sayısıyla övünebildi. 891. yılında Yakubi Bağdat'ta 100'den fazla kütüphane saymaktadır. "Bu devirde edebiyat ve sanata yardım etmeyecek birinin zen­gin olması düşünülemezdi". (Rissler) Irak'ın küçük bir kasabası olan Nadife'de bulunan kütüphanenin içinde 40 000 cilt kitap, Hama'lı kürd prensi Ebu'l-Fida'nın şahsi kütüphanesinde 70 000 cilt, Güney Arabistan' da olan Resuli Emir El-Muayyed'in kütüphanesinde 100 000 cilt, Maraga' da 400 000 cilt kitap bulunuyordu ve Rey' de bulunan kitapların tasnif edilmesi için 10 büyük katalog gerekiyordu. Fakat en kapsamlı kütüphane 6.500 cilt matematik ve 1.800 cilt felsefeden olmak üzere toplam 1.600.000 cilt kitaba sahip olan Kahire'deki El- Aziz'in kütüphanesidir. Buhara' da bulunan kütüphaneye gelince meşhur İbn-i Sina burada "dünyanın hiçbir yerinde bulunmayan" kitaplar gördüğünü söyler.
272 öğeden 256 ile 270 arasındakiler gösteriliyor.