Profil
Allah sadece kendisi için yapılan, niyeti böyle olan ve sonradan başa kakılmayan işleri ibadet olarak kabul eder. Riya ve başa kakma sevap umudunu yer bitirir.
Ebu’l-Abbâs Abdullah b. Abbâs b. Abdulmuttalib’den (ra) rivayet edildiğine göre Resûlullah (sav) , Allah Teâlâ’nın: Allah, iyilik ve kötülükleri kaydeder, dediğini belirtti ve sonra bunun anlamını şöyle açıkladı: Bir kimse iyilik yapmaya niyetlenir de, onu yapamazsa, Allah, o kimse için tam bir iyilik sevabı yazar. Eğer hem niyetlenir hem de o iyiliği yaparsa, on iyilik sevabı yazar ve bu sevabı yedi yüze ve/veya daha fazlasına kadar çıkarır. Eğer kötülük yapmaya niyet eder de, sonra onu yapmaktan vazgeçerse, Allah onun için tam bir iyilik sevabı yazar. Şayet kötü bir işe hem niyetlenir, hem de onu yaparsa, Allah o kimse için sadece bir tek günah yazar. (Buhârî, Rikâk, 31; Müslim, Îmân, 207)
Reklam
Bir insanı hep iyi niyetinden vuramazsınız ... Gün olur...
Niyetin Açılımları (Âdet-İbâdet) Mevzûsunda
Zîra Dîn-i Celîl-i İslâm'da en mühim şey niyet'dir. Esâsen âdet ile ibâdeti ayıran şey de niyyetdir.
Sayfa 221Kitabı okudu
Amannn, altı üstü bir niyet ,abartmayın diyenler için!..
~•~ Niyet deyip geçmeyin, pek mühim zira. Peygamber Efendimiz bir hadis-i şerîflerinde üç insandan bahsediyorlar. Bir âlim, cömert bir zengin, cihadda can veren bir kişi. Cenâb-ı Hakk’ın huzuruna çıkarıldıkları vakit üçünün de cehennemlik oldukları anlaşılıyor. Çünkü âlim, Allah rızası için değil ne kadar çok biliyor desinler diye ilim öğrenip öğretmiştir. Zengin, Allah rızası için değil, ne kadar cömerttir desinler diye kazanıp infak etmiştir. Kılıç sahibi de ne kadar kahraman bir adam desinler diye dövüşürken can vermiştir. ~•~
Ne Güzel dinim var!..
~•~ Niyet olmadan bir ibadet bile herhangi bir şey gibiyken, niyetle herhangi bir şey dahi bir ibadet oluveriyor. Çalışmak, okumak, gelmek, gitmek, dinlenmek, yemek, uyumak... Aklınıza ne gelirse... Allah dostları buyurmuşlar ki, insan evinden çıkıp işe giderken şöyle bir niyet etse, eve dönünceye kadar ibadet sevabı alır: “Ya Rabbi ben işe gidiyorum ama rızkım için değil. Sen Rezzâk-ı mutlaksın, rızkımızı verirsin. Ancak çoluk çocuğun rızkını temin etmeyi bize vacib kılmışsın, ben de senin rızan için çalışmaya gidiyorum.” ~•~
Reklam
Hasan Basri (rah.a.) şöyle demiştir: "Bir işi yapmaya niyetlendiğinde durup, düşünen ve o iş Allah'ın rızasına uygunsa yapan; değilse ondan uzak duran insanı Allah rahmetiyle sarsın."
Hasan Basri (rah.a.) şöyle demiştir: "Bir işi yapmaya niyetlendiğinde durup, düşünen ve o iş Allah'ın rızasına uygunsa yapan; değilse ondan uzak duran insanı Allah rahmetiyle sarsın."
7 kişi kurban kesseler, içlerinden biri et için keserse hiçbirinin kurbanı sahih olmaz.
Sayfa 207 - Bedir YayıneviKitabı okudu
Reklam
Niyet hayır, akıbet hayır...
Niyet halis olunca, bilmeyerek hata yapılsa dahi umulur ki Allah Teâlâ niyetin halisliği hatırına sonucu hayırlı yaratır.
Bir sohbetinde Gavs (k.s) niyetle ilgili şöyle buyurmuştu:
"Bir insan sabah kalkınca güzelce abdestini alsa, işine gitmek için evinden çıkarken 'Ya Rabbi! Sen Rezzak-ı Mutlak'sın, bütün mahlukatın rızkını verensin. Biz çalışsak da çalışmasak da bizim rızkımızı verirsin. Lakin rızık için çalışmayı bize sen emrettin. Biz de senin emrine itaat edip rızkımızı aramaya gidiyoruz' diyerek niyet etse ve bu niyetle işine başlasa bütün gün başını secdeden kaldırmayıp nafile namaz kılan kimse gibi sevap kazanır. İnsan için bunu yapmak çok kolaydır. Bu sevabı kazanmak için güzel niyet etmek yeterlidir."
109 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.