Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

p

pisikoloji

Hayatı çok kolay ve zahmetsizce buluruz ellerimizde. Bize bedelsiz olarak verilmiştir. Kolay bulunan hayat zor yaşanır. Bedelsizce verilen hayatı yaşamanın bedeli vardır. Dağdağalıdır hayat. Ancak telaşı ve zorluğuyla birlikte hayat hayattır. Rahat ve keyif içinde bir düşün içinde olanı, en kısa sürede düşünden uyandırır
Sayfa 175Kitabı okudu
Sağlıksız ana-baba çocuklarını geçmişe, geleceğe veya olması gerekene yöneltirler, şu anda ve burada olan olayları olduğu gibi algılamalarına izin vermezler.
Reklam
Aile üyeleri arasındaki ilişki rahat ve akıcıdır; olumlu bir duygusal tonu vardır. Aile, toplumla ilişkisini dengelemiştir; ne toplumdan kopar, ne de toplumun baskısına tümüyle boyun eğer. Böyle bir aileden olgun insan yetişir. Olgun insan şu özelliklere sahiptir: (1) lyi belirlenmiş benlik sınırları vardır; (2) kendini değerli bulur; (3) yaşamının değişik yönleri arasında denge kurar; (4) duygularını tanır ve ifade eder.
Ne yazık ki, sağlıksız ailenin de dayandığı temellerin çoğunu toplumun kültürü verir. Bu sosyal ortam içinde sağlıksız aile kurmak, sağlık aile kurmaktan çoğu kere daha kolay olur. Kültürün evlilik, ana-baba, itaat anlayışı aileyi kurarken kullanılan temel kaynaklan oluşturur.
Kalıplaşmış roller içine giren katı aile yapısında kurallar donmuştur ve değiştirmek olanaksızdır. Bu tür aile içinde yetişen kişiler benliklerini bu kalıplar içinde kazandıklarından, doğuştan getirmiş oldukları duygusal, düşünsel ve manevi yaşam potansiyelleriyle ilişkileri zamanla kesilir. Bir kasetçalar ya da bilgisayar gibi, boyuna aynı kaseti ya da programı tekrarlayıp dururlar. Doğal olarak, yaşamın getirmiş olduğu yeni durumlara uyum sağlayabilme yetenekleri zayıflar.
Aile içindeki ilişkiler katılaşmış rollere dayalı ise, kişisel özelliği olmayan, belirli kategoriler içinde dünyayı gören, "kalıplaşmış benlik yapıları" olan bireyler yetişir. Bu kişiler, kendilerine özgü bir yaşam geliştirme girişimi için gerekli enerjiyi, isteği ve cesareti içlerinde bulamazlar.
Reklam
İçindeki Çocuğu sağlıklı gelişimini tamamlayamamış kişinin en temel özelliği kendini, kendi başına bir varlık olarak düşünememesi, kendi öz varlığını (existence) bir başkasına bağlamış olmasıdır. Bir başka deyişle bu kişiler kendi başlarına var olamazlar ve psikolojik yönden başkalarına sürekli bağlanmış durumdadırlar.
İçindeki Çocuğu sağlıksız olan bireyin kişiliği "bağlaşık" tır, çünkü bu birey yaşamın anlamını, mutluluğunu, kendi değerini ilişki içinde olduğu başkalarının gözünde, sözünde, davranışında, kısaca başkalarının kendisine verdiği değerde arar; kendine verdiği değer başkalarının onu algılamalarına bağlanmıştır. Bu anlamda bağlaşık kişilik temel yapıyı oluşturur.
İçindeki Çocuğun gelişimi durunca, kişi bedenen büyüse dahi, psikolojik yetenekleri bakımından "çocuğumsu" ve "çarpık" kalır. Bu çocuğumsuluk ve çarpıklık yetişkin çocukların psikolojik yeteneklerinin temelini oluşturur.
Kağıt kalem alın ve sakin bir köşeye oturun. Kafanızdan günlük iş ve gücün telaşını attıktan sonra, şu soruya içtenlikle cevap verin: "Şu anda nerede olmak ve ne yapmak isterdiniz?" Gözünüzü kapatın, üç dakika kadar kendinizi sorumluluklarınızdan, yükümlülüklerinizden antarak düşünün: "Nerede olmak isterdiniz?" "Gönlünüzden ne yapmak geçerdi?"
333 öğeden 201 ile 210 arasındakiler gösteriliyor.