Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Profil
Agroekoloji
Tarımda Kapitalist Paradigmaya Karşı Seçenek Tarımda kapitalist paradigmaya karşı seçenek ya da çözüm, elbette vardır. Bu çözümler, dünya genelindeki gibi Türkiye'de de şu başlıklar altına toplanabilir (Kaymakçı 2011, 2019); • Toprak edinme hakkı ya da toprak reformu, * Kamu çiftlikleri dışında genellikle küçük ve orta ölçekli çiftçi/ köylü modeli egemenliği, * Tarımsal KİT'lerin yeniden kurulması, * Örgütlenmede tarımsal amaçlı kooperatiflerin egemenliği, * Tarımsal Ar-Ge ve eğitimin yeniden düzenlenmesi, * Tarımda üretim ve tüketimde ağırlıklı olarak yerel üretim ve tüketim yaklaşımının öne çıkarılması, * Ülkelerin gıda egemenliğinin korunması, * Merkez ülkelerin denetimindeki finans örgütlere karşı tavır geliştirilmesi ve bölgesel anlaşmaların yapılması.
Gıda enflasyonu neden değil, sonuçtur. Gıda enflasyonunu düşürmek için öncelikle tarımda yapılması gereken çok iş bulunmaktadır. Zira kalıcı çözüm, sonuçları ortadan kaldırarak (ithalat, kamu eliyle sübvansiyonlu gıda satmak vb) değil, nedenleri ortadan kaldırarak (örgütü çiftçi, uygun maliyetli, istikrarlı ve artan üretim) bulunabilecektir.
Sayfa 171Kitabı okudu
Reklam
"Tam bir faşizan tutum bu diye düşündüm. Sana DNA'sı değiştirilmiş tohum veriyorlar. O tohum envayi çeşit zararlı böceği üzerine çekiyor, sonrasında da gelin bu böcekleri öldürmek için bizden ilaç alın diyorlardı. O ilaçlarda toprağı kıraçlaştırıyordu.
Tarımsal Desteklemeler
"Ot sorunu çözülmeden, et sorunu çözülemez" ifadesi, Sayın Yıldırım'ın tarımsal üretim sorunlarına günlük değil, çok daha derin bir bakış geliştirdiğinin ve kalıcı çözüm önerileri sunduğunun bir göstergesi gibi.
aranılan kriter: tarımdan anlamasın....
AKP iktidarı öncesinde hükümet değiştikçe tarım politikası değişirdi. Şimdi hükümet aynı hükümet olsa da bakan değiştikçe tarım politikası değişiyor.
Sayfa 287 - Sia Kitap - 13. Baskı 2022Kitabı okudu
ithalat denizinde yüzmek daha değerli
Temel sorun; iktidarların, tarımı önemsememesi, yok sayması ve bunun sonucunda da değersizleştirilmesidir.
Sayfa 23 - Sia Kitap - 13. Baskı 2022Kitabı okudu
Reklam
Kirişçi yerine Yıldırım...
Tarımda ithalat sarmalını kırmak ve dışa bağımlılıktan kurtulmak için yeni bir çıkış yoluna ihtiyaç var. Bu çıkış yolu, öncelikle orta ve uzun vadeli, stratejileri belirlenmiş ulusal bir tarım politikasıyla üretimin planlanması, havza modelinin gerçek anlamda uygulanması, ekilmeyen tarım arazilerinin ekilerek üretimin artırılmasından geçiyor. Kısacası çiftçinin yeniden üretim yapmasını sağlayacak, gelir getiren üretim modellerinin yaşama geçirilmesi gerekiyor. Bunun ön koşullarından birisi çiftçinin üretim yaparken para kazanmasıdır. Çiftçi para kazanırsa üretimi sürdürür, ithalata gerek kalmaz.
Sayfa 12 - Sia Kitap - 13. Baskı 2022Kitabı okudu
Yeni tarım düzeninde, üreten, tarım ve gıda ürünlerinde söz sahibi olan ülke, tarımdan zenginlik üreten dünyanın güçlü ülkesi olacak. Petrol üreten ülkelerin yerini gıda üreten ülkeler alacak. Tarımın kaynağı ve rezervide sonsuzdur. Bundan 12 bin yıl öncesinden bugüne kadar gelen bu zenginliğin doğayla, çevreyle dost bir üretim anlayışıyla geleceğe taşınması gelecek kuşaklar için son derece önemlidir.
“Efes Tarlası Yaşam Köyü” ve Köy Enstitülerinin Modern bir örneği
Projesi tamamen belediyenin öz kaynaklarıyla yaklaşık iki yılda tamamlayarak hizmete açılan ve Yıllar önce ilçede açılan meyve işleme, paketleme ve soğuk hava deposunun çiftçilerin ürünü üzerindeki katma değeri daha da ileriye, gelecek kuşaklara aşıyacak bir adım atılmış oldu. Tohum merkezi, tarım müzesi, toprak okulu, toprak kütüphanesi, Erası ve üretici pazarıyla bütüncül bir proje olarak yaşama geçirilen es Tarlası Yaşam Köyü birçok belediye için örnek bir model olacak telikte. Köy Enstitüsü ruhu ile yaşama geçirilen proje sadece bir tarim projesi değil. Tarım, eğitim, üretim, dayanışma, pazarlama, tanıtım, agro izm, tarih, geçmişten geleceğe tarım kültürünü yansıtan müzesiyle kapsamlı bir proje. Mustafa Kemal Atatürk'ün "Köylülerin gözleriyle görebilecekleri, çalışmaları için örnek tutacakları, verimli, modern, uygulamalı tarım kezleri kurmak gerekir" sözünden yola çıkılarak kurulan Efes Tarlası Yaşam Köyü sadece Selçuk'a değil, Izmir ve ülke tarımına ve eğiti büyük katkılar sağlayacaktır.
1957 Türkiye Pazarı
Türkiye'de hiç pazarı olmayan Türk halkı tarafından kullanılmayan soya yağı bugün Türkiye'de üretilen ayçiçek, pamuk ve zeytin yağları ile kolayca rekabet edebilmekte, süt tozu okullarda çocuklara zorla içirilerek alıştırılmakta, soya fasulyesi ekimiyse kasten baltalanmaktadır.
Sayfa 55 - Alaca YayınlarıKitabı okudu
12 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.