İthalat-Siyaset-Rant Kıskacında Tarım

Üretme Tüket

Ali Ekber Yıldırım
23 Ocak 2020
Sia Kitap

Gıda Krizine Doğru Adım Adım...
2020 42. kitabı
Okunma: 27 Ekim 2020 12:27
Güvenilir gıda kaynaklarının ulusal güvenlik meselesi olacak kadar önemli olduğu bir dönemde ülkemizin tarımsal üretim konusundaki yanlış stratejilerini uygulamalı örneklerle anlatan eşsiz bir kaynak ve mutlaka okunması gereken bir kitap. Covid 19 ile başlayan ve yaklaşık üç yıldır bütün dünyamızın değiştiren sürecin aslında geçmişte filmlerde ve bazı belgesellerde gördüğümüz "İleride bir gün temiz su ve yiyecek konusunda büyük sıkıntılar çıkacak..." gibi düşüncelerin hiç de uzağımızda olmadığını bugün daha net bir şekilde anlamış durumdayız. Ülkemizin çok verimli topraklarının ve doğal kaynaklarının halen gelip geçici rantlara kurban ediliyor olması ise göz göre göre insanoğlunun kendi sonunu kendisi hazırlamasına koşar adım gidiyor olması ve bizlerinde sessiz sedasız bütün bu olan biteni izlememiz işin daha da acı tarafı olarak karşımızda durmaktadır. Daha fazla araştırmak, okumak ve bilinçli olmak ümidiyle...
1000Kitap Gerçek Okurlar
2020 80. kitabı
Okunma: 05 Aralık 2020 19:18
Zengin toprakların fakir insanları olmayı hak etmiyoruz... Son 40 yıldır tarım daki durumumuzu anlatan muazzam bir kitap .. Üreten türkiye'den tüketen türkiye ye nasil geldik , tarımda yapılan yanlışlar tek tek ele alınmış . Son 20 yıldır Saman dahil bir çok ürünü ithal eden bir ülke haline nasıl geldik ? Rant uğruna tarım nasıl bitirilmeye çalışılıyor ? Ve tarımla ilgili merak edilen çok şeyi bu kitapta bulabilirsiniz.. Herkes mutlaka okumalı ... Keyifli okumalar...
Puan vermedi·320 syf.·
2024 4. kitabı
Zengin toprakların fakir insanları olmayı haketmiyoruz! Dünya üzerinde buğdayın ilk yetiştiği Anadolu topraklarında artık buğday ithal ediliyor. Kitap, üreten bir Türkiye'nin ithal eden ülke konumuna nasıl geldiğini gözler önüne seriyor. Ali Ekber Yıldırım bu kitapta tarımın sorunlarına, iklim değişikliklerinin tarım ve hayvancılık üzerindeki etkisine, ithalatın çıkmazına, GDO'ya değiniyor. Fındıktan buğdaya tek tek tarım ürünleri için değerlendirme yapıyor. Kitap boyunca potansiyelimizi kullanamama sebeplerimizi irdeliyor. Atatürk döneminden AKP dönemi politikalarına kadar tarımla ilgili tüm politikaları değerlendiriyor ve doğru tarım politikalarının nasıl olması gerektiğini ifade ediyor.
Üretme tüket- Ali Ekber Yıldırım
2023 77. kitabı
Okunma: 05 Kasım 2023 12:11
"Ne kadar muhalif bir kitap hiç mi iyi bir şey yapılmadı bu ülkede" keşke diye bilseydim. İyi bir şey yapmayı bırakın iyi olan her şey berbat edildi. Ülkemiz kendi kendine yetebilen bir ülke iken en temel ürünleri bile ithal eden bir ülke oldu . Artık buğdayı, pamuğu ,eti ithal eden bir ülkeyiz.yanlış politikalar ile saçma sapan özelleştirmeler ile plansız tarım ile fahiş fiyatlarla artan maliyetlerle çiftçi bitirildi. Hiçbir iş ehline verilmiyor. Büyük rantlar dönüyor. Bir çok sektörde yabancıların eline geçiyor, dışarıya bağımlılık her gün daha da artıyor. Diyor kitabın yazarı sofrasında bu pahalılığı herkes hissediyor.
Siyaset&Ekonomi
2021 27. kitabı
Okunma: 23 Temmuz 2021 21:20
Kesinlikle okunması ve ders çıkarılması gereken bir kitap. Tarım ülkesi iken nasıl dışa bağımlı hale geldik açık açık anlatılıyor. Tarımda son yıllarda kötü olduğumuzu biliyordum. Ancak perde arkasından bakınca daha da kötü bir duruma gelmişiz. Hem devlet olarak hemde yurttaş olarak çok yapacağımız işler var. Umarım bu konuda yetkili olanlar bir an önce birşeyler yapmaya başlarlar. Yoksa iklim krizi ile beraber tarım ve hayvancılıkta sefalet dolu günler kaçınılmaz gözüküyor.
2020 9. kitabı
Yazar Dünya gazetesi köşe yazarlarından. Yıllardır tarım sektörü hakkında yazılar yazmakta. Tarım politikaları çalışan uzman, akademisyen ve meraklılarına şiddetle tavsiye olunur. Kitapta katılacağınız ve katılmayacağınız pek çok tespit olabilir. Bir gazeteci gözü ile yazıldığı için eksik öğrenilmiş bilgilerin ya da yanlış yorumların olduğunu düşünebilirsiniz ya da düşünmeyebilirsiniz. Bunlar sektörü ne kadar iyi tanıdığınızla ilgili. Bilgiye erişmek çok kolay istediklerinizi teyit etme yoluna gidebilirsiniz. Kitapta yer alan istatistiklerin tamamı güncel. Birkaç sene sonra güncellenmesi gereken bir kitabı okuyor olacaksınız. Yani ertelemeyin okuyacaksanız. 6 ay içinde 6 baskısını yapmış ve Türkiye’nin en meşhur tarım köşe yazarı tarafından kaleme alınmış. Ülkede tarım yazan 3 kişiden birisi ve en çok okunanı. Sadece şubat ayında 4 baskı yapmış. Tarım ve Orman Bakanlığının neredeyse tüm birimleri hakkında ciddi iddiaları var. Bakanlıkta çalışan herkesin ilgisini çekebilecek nitelikte anlayacağınız. Yazarı takip ediyorsanız kitabın yazarın daha önceki köşe yazılarının bir ortalaması olduğunu hemen göreceksiniz. Benim için geçmişte yazdığı yazıların bir tekrarı oldu. Ama tarım politikalarına başlayacaklar için sürükleyici bir kitap. İyi okumalar. #okuduğunkitabıpaylaş #bilgiylekalın #arasınkitaplığı
Siyaset
2021 13. kitabı
Okunma: 15 Şubat 2021 12:32
Öncelikle kitapta Türkiye’de tarım yönelik politikalar konusunda haklı bir eleştiriye yer verilmiştir. Türkiye gibi bir ülkenin coğrafi konumuna bakıldığında oldukça zengin bir biyoçeşitliliğin var
İnsan ve Toplum
Üretme TüketAli Ekber Yıldırım · Sia Kitap · 2020306 okunma
Zengin toprakların fakir insanları olmayı hakketmiyoruz!
2022 26. kitabı
Okunma: 27 Mayıs 2022 16:13
Ünlü tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım'ın, Türkiye'nin uyguladığı tarım ve hayvancılık politikasının dününü, bugününü ayrıntılı bir şekilde tahlil edip günümüzde yaşanan sıkıntılara ışık
2020 37. kitabı
Okunma: 06 Ağustos 2020 11:45
+Dünya gazetesi yazarı ve ülkemizin nadir tarım gazetecilerinden olan Ali Ekber Yıldırım tarafından kaleme alınan bu kitap ülkenin durumunu çok güzel özetliyor. +Ülkemizin tarımının mevcut durumu, +Uygulanan tarım politikaları, +Yapılan yanlışlar ve doğrular, +Ticari hacmi yüksek ürünlerimiz, +Bu ürünlere uygulanan doğru veya yanlış hareketleri adına son 20 yılı özetleyen, zaman zaman da daha eskilerden örnekler veren bir kitap. +Özellikle benim gibi gıda mühendisi veya tarımla ilgili ziraat, veterinerlik vs gibi meslek sahibi olanlar,i veya işi bir şekilde gıda ile bağdaşanlar için mutlaka okunması gerekenler listesine alınmalı. +Kitabın benim için en faydalı noktası üretici kazanamıyor fakat aynı anda tüketici çok yüksek fiyatlı ürün alıyor gibi aklıma yatmayan kısımları anlamlandırma açısından oldukça faydalı oldu diyebilirim. +Ali Bey'e verdiği emekler ve tarafsız gazeteciliği için teşekkürler.
Siyaset
2023 2. kitabı
Türk tarımını inceleyen, eksik yönlerini kitapta belirten ve ilerleyen yüzyılda nasıl bir yol izlenmesi gerektiği konusunda önemli noktalara değinen bir yazar kesinlikle okunması gereken bir kitap tavsiye ediyorum
Hayat ve İnsan

Ali Ekber YıldırımYazar · 2 kitap
Ege Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Bölümü’ nden mezun.1996’da Dünya gazetesinde tarım konusunda köşe yazısı yazmaya başladı. Ekonomi gazeteciliği ve tarım yazılarından dolayı aldığı çok sayıda ödülü var. Dünya gazetesinin yayınladığı Dört Mevsim Tarım dergisinin yayın yönetmenliği ve Dünya Ekonomi TV’de program yapımcılığıyla birlikte tarım yazarlığını da sürdürüyor.