t

Tıp Tarihi

4 üye
Takip
Şu dünyada Üstad Galen dahi zorbalanmış.
D'Herbelot'nun İslam kaynaklarından naklettiğine göre, Harun Reşit zamanında "Ben peygamberim!" ya da "Ben Allah'ın sözcüsüyüm!" diye ortaya çıkan deliler kutsanmıyordu. Aksine Abbasi Halifesi bunları idam ettiriyordu.
Sayfa 32·Kitabı okudu
Reklam
İlginçtir ki Osmanlı Devleti'nde akıl hastalarını adlandırmak için "deli" gibi Türkçe bir sözcük varken, resmi terminolojide daha çok dinî bir çağrışım yapan "cünun" ve "mecnun" sözcükleri kullanılmıştır.
Sayfa 42·Kitabı okudu
Akıl hastalarının tedavisinde müziğin de bir yöntem olarak kullanılması İslam uygarlığının bir katkısı değildir. Müzikle, hatta tiyatroyla tedavinin köklerinin Eski Yunan'a kadar uzandığı, Platon ve Pisagor gibi düşünürlere dayandığı, Frigya (savaşçı) ve Dorya (barışçı) armonilerinin bu amaçla kullanıldıkları tarihçilerin bize verdikleri bilgiler arasında bulunuyor.
Sayfa 29·Kitabı okudu
Fahrettin Kerim Gökay'ın anlattığı gibi, Abdülhamit, 1837'den beri akıl hastanesi olan Toptaşı'nın "çevreyle ilişkisini kesmiş, yurdumuzu ziyarete gelen Kraepelin gibi bir üstadın hastanede inceleme yapmasına bile izin verilmemişti."
Sayfa 72·Kitabı okudu
Antik Yunan'ın tıp alanındaki bulguları Roma dönemine "Hipokrat külliyatı" (Corps Hippocratiques) adı altında toplanan eserlerle intikal etmişti. Galenus bu eserlere dayanarak ve buradaki düşünceleri geliştirerek kendi sistemini kurmuştur.
Sayfa 23·Kitabı okudu
Reklam
186 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.