Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Parlak zekalı insanlardan biri,Albert Einstein adlı Almanya doğumlu bir fizikçi, türünün kendisi kadar parlak zekalı olmayan üyelerine görelilik kuramını şöyle açıklamıştı:" Elinizi kızgın bir sobaya soktuğunuzda bir dakika bir saat gibi gelir. Güzel bir kızla geçirdiniz bir saatse bir dakika gibidir." Peki ya o güzel kıza bakarken elinizi kızgın sobaya sokmuş gibi hissediyorsanız? O neydi peki? Kuantum mekaniği mi?
Sayfa 204
ÇOK ÖZEL BİR İLİŞKİ
Bu, kuantum mekaniği hakkında hâlâ anlamadığımız birçok şeyden biri. Her zaman kullandığı çok iyi çalışan bir teori, bizim için hâlâ oldukça belirsiz olsa bile. Nobel Ödüllü Richard Feynman 1970'lerde "Kimse kuantum mekaniğini anlamıyor" iddiasında bulundu ve bu ifadesi bugün de geçerliliğini koruyor. Belirsizlik İlkesi'ne göre, her gün doğruladığımız diğer kurallar ve olgular gibi, gözünüzden kaçan bir şey var, belki de içinde bizim hiç bilmediğimiz simetrilerin ve korunum yasalarının işlediği gizli bir katman. Onu keşfedene kadar, tüm nedenlerini bilmeden kuantum fiziğini kullanmaya devam etmenin hayal kırıklığını kabul etmeliyiz.
Sayfa 139Kitabı okudu
Reklam
KÜÇÜK KIRMIZI BEYAZ EV
Diğer durumlarda olduğu gibi, bu konuda da son derece dikkatli olmanızı öneririm. Kuantum mekaniği hâlâ anlayamadığımız sonsuz incelikler içerir. Hiçbir şey çok daha basit ve daha az yaratıcı bir açıklamanın olabileceği ihtimalini ortadan kaldırmaz. Gerçek şu ki bunun işlemesi için yöntem, güçlü ölçümden sonra bile içimizde bazı alarm zillerini çaldıran zayıf ölçümler yapmayı gerektirir. Geçmiş olaylar gelecekteki olaylardan etkilenebilir mi? Öyle görünüyor, ancak bunu üretecekleri sonucunu bilmeniz şartıyla. Hayallere dalmadan önce kuantum mekaniğinin çok iyi çalıştığının ve onu her gün kullandığımızın ama hâlâ tam olarak anlayamadığımızın farkında olmalıyız. Bu nedenle şimdilik geleceğin mikroskobik madde sistemlerinin geçmişini değiştirebileceği fikri sadece bir varsayımdır. Bu korkunç bir aldatmaca olabilir veya doğayı anlamanın yeni yollarının yolunu açabilir.
Sayfa 120Kitabı okudu
176 syf.
9/10 puan verdi
Büyük Tasarım İncelemesi
Kitap, evrenin başlangıcına dair en son görüşleri derliyor . Hawking ve Mlodinow, kuantum mekaniği ve görelilik gibi kuramları bir araya getirerek elimizde bulunan en iyi fizik tanımının “M-kuramı” olduğunu belirtiyor. Bu kuram, tahmin edilemez sayıda evrenin var olduğunu öngörüyor ve yaşamın ortaya çıkışına olanak tanıyan yasalara sahip bazı evrenlerin bulunduğunu vurguluyor. Kesinlikle okumanızı öneririm
Büyük Tasarım
Büyük TasarımLeonard Mlodinow · Alfa Yayınları · 20221,392 okunma
Kuantum mekaniği dünyasında gündelik dünyadan aşina olduğumuz fizik kuralları artık işlemez. Onun yerine olaylar olasılıkların hükmü altındadır.
Kuantum mekaniği olmadan kimya hali Karanlık Çağı yaşardı ve moleküler biyoloji bilimi diye bir şey olmazdı - DNA'lar anlaşılmaz, genetik mühendisliği olmazdı.
1.000 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.