Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Evrenin yıldızlarla dolu olması niçin?
Uzayın sonsuz ve yıldızların başka güneşler olduğunu ve çevrelerinde başka gezegenler ve de bunların üzerlerinde başka insanlar bulunduğunu savlayan, “mistik”liği seçmiş gizemli keşiş Giardano Bruno oldu. İşte onun 1600’de Roma’nın Çiçekler Meydanında (Campo di Fiori) canlı canlı yakılması, kilisenin otoritesi ile kutsal metinlere, Dünya’nın hareketli olmasını doğuracak yeni yorum getirmek gibi ufak bir sorundan çok, yukarıdakiler ve diğer hezeyanlar yüzünden oldu.
Reklam
"Hatta işin temeline indiğinizde her şeyin diğer her şeye göre hareket etmekte olduğu ortaya çıkar."
Bir kuram fizikçisi ek iş diye bir mandıraya girer. Görevi süt üretimini inceleyerek geliştirme yolları önermek. Bir yıl uğraşıp birçok hesap yaptıktan sonra bir rapor hazırlar. Şöyle başlıyordu: "Küresel bir inek düşünün, yarıçapı R ve kütlesi M olsun. Ot yeme hızı sabit ve G olup, üretimi..."
Kısa süren varlığı süresince büyük kütleli bir yıldız çevresine muazzam bir etki yapar. Yanarken yıldızlararası ortama inanılmayacak kadar büyük bir enerji akıtacaktır.
Sayfa 146
Işık, geçmişten gelip geleceğe doğru gider. Dolayısıyla gözlerimize ulaşan ışık, bize gelecekteki değil geçmişteki doğayı gösterir.
Reklam
Uygulamada, hiçbir şey kütleçekimi kuvvetini engelleyemez veya kütleçekimi dalgaların yayılmasını durduramaz; dolayısıyla hiçbir şey mükemmel biçimde yalıtılamaz.
"Kozmolojik doğal seçilimin ana hipotezi, evrenlerin kara delikler içerisinde yeni evrenler yaratarak çoğaldığıdır. Dolayısıyla bizim evrenimiz de bir başka evrenin bir kara delikten doğan yavrusudur ve evrenimizdeki her kara delik yeni bir evrenin tohumudur. Bu, doğal seçilim ilkelerini uygulayabileceğimiz bir senaryodur."
Sayfa 150 - Lee Smolin'in kozmolojik doğal seçilim teorisi.Kitabı yarım bıraktı
Reklam
Fiziksel parametrelerin alabileceği değerlerin son derece büyük bir altkümesi için hayat imkansızdır, yine de sanki evren bizim için("antropik" terimi buna gönderme yapıyor) yaratılmışçasına, işte buradayız.
Sayfa 212Kitabı okudu
Değişik parçacıkları ve kuvvetleri birleştirdiğinizde dünyaya yeni bir tür kararsızlıklar ekleme riski vardır. Bu böyledir çünkü birleştirilen parçacıkları birbirine dönüştüren yeni kuvvetler olacaktır.
Sayfa 106Kitabı okudu
Gerçek dünyada kararlar almamız gerekir ve bu da sistemdeki kararlılığı artırır. Kararsız bir olanaklar özgürlüğünü, kararlı gerçeklik deneyimleriyle değiş yokuş ederiz.
Sayfa 100 - kendiliğinden kırılma bağlamındaKitabı okudu
Evrenin Evrimleşmesi:
neden fizik yasalarının bizzat evrende yer aldığını ve tıpkı evren gibi bir tür Darwinci uyarlanma sürecini izleyerek zaman içinde evrildiğini hayal etmiyoruz? Teorik fizikçi Lee Smolin'in öne sürdüğü bu: Fizik yasalarının kozmolojik düzeyde bir doğal seleksiyonu olacak ve bu, evrenin zaman içinde kendi evrim yasalarını değiştirmesini sağlayacaktır. Evren kendi gerçek durumuna bir tür uyum sağlayacak ve fizik yasaları ancak geçerli olduğu nesneler fiili olarak mevcut olduğunda hayata geçecektir (örneğin, elektromanyetizma yasaları sadece elektronlar ve elektrik yüklü diğer parçacıkların ortaya çıkmasıyla geçerli olmaya başlayacaktır). Daha önce filozof Charles Peirce tarafından 19. yüzyıl sonunda ileri sürülen bu fikir, mevcut her ana, onu diğer anlardan ayıran bir tekillik verilmesini sağlar: Her bir "şimdi", fizik yasalarının belirli bir durumuyla nitelenebilir ve bu da o şimdiyi, önceki ve sonraki tüm şimdilerden ayırmaya olanak verir.
190 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.