Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Levent Mollamustafaoğlu

Levent Mollamustafaoğlu
@leventmolla
Endüstri Mühendisliği-Matematik okudu. Boğaziçi ve Harvard’da öğretim üyeliği-araştırma yaptı. Mülksüzler, Çarpık Dünya ve Yaşlı Kurtlar’ın çevirmeni. Yeni çeviriler ve tarihi romanlar üzerinde çalışıyor.
Endüstri Mühendisi
Doktora
İstanbul
1961
87 okur puanı
Eylül 2019 tarihinde katıldı
377 syf.
8/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Devlet-i Aliyye - Klasik Dönem (1302-1606)
Devlet-i Aliyye - Klasik Dönem (1302-1606)Halil İnalcık
9.1/10 · 2.581 okunma
Reklam
544 syf.
6/10 puan verdi
·
10 günde okudu
Halil İnalcık'ın kaleminden Osmanlı'da Duraklama Dönemi
Halil İnalcık hocanın Devlet-i Aliyye serisinin bu ikinci kitabı Osmanlı İmparatorluğu'nun popüler tarihte "Duraklama Dönemi" diye adlandırılan dönemini inceliyor. Bu dönemde özellikle akli dengesi yerinde olmayan (İbrahim, Osman) ya da çocuk padişahlar (IV. Murad) başta olduğundan Valide Sultanların, haremdeki ağaların ve başka güç odaklarının yönetimi söz konusudur. Halil hoca önemli bazı olayları anlatmakla birlikte bu ciltte ağırlıklı olarak İmparatorluğun bozulmasını başlatan idari ve ekonomik değişimi inceliyor ve aradaki bağlantıları açığa çıkarıyor. Benim için bu ciltte ilginç olan yan özellikle Yeniçeriler ve Sekban-Sarıca ya da sipahi birlikleri arasındaki çekişme, çeşitli devlet adamlarının bu askeri organizasyondan birini ya da diğerini seçerek kendi iktidarlarına destek aramaları, sefere çıkmayan askerlerin gelirleri kesilince isyan edip etrafı haraca kesmeleri gibi olaylar sonucu İmparatorluğun nasıl bir kargaşa ve anarşi içine düştüğünü keşfetmek oldu. Bu dönemle ilgili çok fazla yazılı kaynak bulunamadığı durumda Kösem Sultan ve Turhan Sultan'ın devlet işlerini nasıl yürüttüklerini gösteren belgeler, kadınlar saltanatının yalnızca popüler bir efsane değil, gerçek bir olgu olduğunu da gözler önüne seriyor. Bu cilt Osmanlı yönetiminde uzun süre ön planda kalacak Köprülüler ailesinden Köprülü Mehmet Paşa'nın büyük yetkilerle Veziri-Azam olmasıyla bitiyor ve 3. cilde geçiş yapıyor.
Devlet-i Aliyye - Tagayyür ve Fesâd (1603-1656)
Devlet-i Aliyye - Tagayyür ve Fesâd (1603-1656)Halil İnalcık · İş Bankası Kültür Yayınları · 20141,154 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
159 syf.
4/10 puan verdi
Uzaydan Gelen Ajan
Uzaydan Gelen AjanMargaret St. Clair
7/10 · 7 okunma
Reklam
480 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6661 günde okudu
Sıradışı bir Atatürk Biyografisi
İlber Ortaylı'nın bu kitabı, standart Atatürk biyografilerinden oldukça farklı. İlber hoca, televizyon söyleşilerindeki tarzını kitaba taşımış sanki. Kitap belli bir düzen içinde Türkiye'nin kurucusunun hayatını hamasetten uzak bir üslupla anlatırken arada dipnotlarla ya da bir bölümün son paragrafına sıkıştırdığı bir cümleyle daha önce hiç duymadığınız bir bilgi atıyor önünüze ve insan hemen not alıp sonra gidip araştırma gereksinimi duyuyor anında. Bunu yaparken de son zamanlarda yazılı ve görsel basında ortaya çıkıp doğru dürüst tarih bilmedikleri halde sırf ülkenin kurucu kadrolarına hakaret etmek için ortaya gülünç iddialar atan "cahillerle" de dalga geçmeyi ihmal etmiyor, televizyondakinden daha ılımlı bir ifade kullansa da. Bir örnek vereyim: " 'Harf devrimi yaptık, Osmanlıcayı öldürdük' gibi sloganların anlamı yoktur. Çünkü bunlar zaten çok kimsenin bilemeyeceği, kullanamayacağı bir jargondu, ama hiç şüphesiz o kültürün ve dilin zenginliğidir. Yaşatılması için yapılacak tek şey vardır, sızlanmayı bırakıp hiç değilse ilgili uzmanların ötesinde, herkesin değil ama ilgilenenlerin okuyup öğrenmesi çalışması gerekir." Kronik Kitap özenli bir baskıyla sunuyor kitabı, arkada da İlber hocanın zengin kaynakçası var. Bu kitabı bir atlama taşı olarak kullanarak Gazi Mustafa Kemal hakkındaki bilgilerini genişletmek isteyenler için şiddetle tavsiye ederim.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk
Gazi Mustafa Kemal Atatürkİlber Ortaylı · Kronik Kitap · 201811,4bin okunma
427 öğeden 406 ile 420 arasındakiler gösteriliyor.