Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Vakur
Ne güzel şey hatırlamak seni: Bir mavi kumaşın üstünde unutulmuş olan elim Ve saçlarında Vakur yumuşaklığı canımın içi İstanbul toprağının...
Sayfa 39 - Nazım Hikmet, Piraye için yazılmış: Saat 21-22 Şiirleri, Kuvayi MilliyeKitabı okuyor
Reklam
Vakur
Ağırbaşlı. Ciddiyet sahibi. Temkinli. Vakarlı. Dilimize Arapçadan geçen kelime, vakar sözcüğünden türetilmiştir.
Hasbelkader
Bir şekilde. Tesadüfen. Rastlantı sonucu. Dilimize Arapçadan geçen kelimenin bire bir tercümesi, kaderin hasebi, yani kaderin gereği şeklindedir.
-"Bana en sevgili ve kıyamet günü en yakın olanınız huyca en güzel olanınızdır. İçinizde en sevmediğim ve benden kıyamet günü en uzak olanınız da lüzumsuz ve çok konuşan, lügat parçalayan ve mütefeyhık olanınızdır..." -Mütefeyhık nedir, ya Rasulallah? Cevap verdi: -"Büyüklenen ve kibir sahibi olandır."
Türk - Yunan Nüfus Mübadelesi
Lügat anlamıyla bu kelime, hem doğrudan doğruya " mal mübadelesi" ve klasik Osmanlı döneminde elçilerin daimi ikametgahı yokken sefirlerin sınırda karşılıklı değişimle başkentlere gönderilmesi nedeniyle " büyükelçi mübadelesi" olarak bilinir.
Sayfa 186Kitabı okudu
Reklam
Sızı
Sızıyı gideren su. Suyun sızladığını kimseler bilmez.
Sayfa 35 - İsmet Özel, "Suyun Sızladığıdır", Bir Yusuf MasalıKitabı okuyor
Terennüm
Alçak sesle şarkı söylemek; mırıldanmak. Dilimize Arapçadan geçen kelime aynı zamanda tane tane anlatmak manasında da kullanılmaktadır.
Hissikablelvuku
Kamil o adamlardan biridir ki hayatının her anınında harikulade bir vakıanın hissikablelvukunu taşır. Her adımında başına mühim bir şey geleceğini hisseder.
Sayfa 33 - Peyami Safa, Bir AkşamdıKitabı okuyor
Hissikablelvuku
Olacak bir şeyi henüz gerçekleşmeden önce hissetmek. Önsezi. Dilimize Arapçadan geçmiştir. His kelimesinin, önce manasındaki kabl ve meydana gelme manasındaki vuku kelimeleriyle birleşiminden oluşmuştur.
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.