Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

yolcu

yolcu
@mecruhyolcu
İstidrac
📚 فَذَرْن۪ي وَمَنْ يُكَذِّبُ بِهٰذَا الْحَد۪يثِۜ سَنَسْتَدْرِجُهُمْ مِنْ حَيْثُ لَا يَعْلَمُونَۙ Sen, beni ve bu sözü yalanlayanı baş başa bırak. Biz onları hiç bilmedikleri yerden, adım adım (azaba) yaklaştıracağız. (68/Kalem, 44) 🗒 istidraç, insanı kaderin yemlemesi yani sizin önünüze yem atar sizi bir yere doğru çeker, böylelikle adım adım
Reklam
حَسْبِيَ اللّٰهُۘ لَٓا اِلٰهَ اِلَّا هُوَۜ عَلَيْهِ تَوَكَّلْتُ وَهُوَ رَبُّ الْعَرْشِ الْعَظ۪يمِ “Allah bana yeter. O’ndan başka (ibadeti hak eden) hiçbir ilah yoktur. Yalnızca O’na tevekkül ettim. O, büyük arşın Rabbidir.”

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Allah'ım! Sen benim Rabbimsin. Senden başka hak ilah yok. Beni sen yarattın. Ben senin kulunum ve gücüm yettiğince sana verdiğim ahd ve vaad üzereyim. Yaptıklarımın şerrinden sana sığınırım. Üzerime olan nimetini ve günahlarımı kabul ve itiraf ediyorum. Beni bağışla. Şüphesiz günahları ancak sen bağışlarsın
Hicr Sûresi 97-99
وَلَقَدْ نَعْلَمُ اَنَّكَ يَض۪يقُ صَدْرُكَ بِمَا يَقُولُونَۙ Andolsun ki, onların söylediklerinden dolayı göğsünün daraldığını (çok sıkıldığını) biliyoruz. فَسَبِّحْ بِحَمْدِ رَبِّكَ وَكُنْ مِنَ السَّاجِد۪ينَۙ (Bu sıkıntıdan, kurtulmak için) Rabbini hamd ile tesbih et ve secde edenlerden ol. وَاعْبُدْ رَبَّكَ حَتّٰى يَأْتِيَكَ الْيَق۪ينُ Yakin (ölüm) sana gelinceye dek Rabbine ibadet/kulluk et!
Reklam
وَالَّذ۪ينَ يَقُولُونَ رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ اَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا قُرَّةَ اَعْيُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّق۪ينَ اِمَامًا  Onlar ki: “Rabbimiz! Bize eşlerimizden ve çocuklarımızdan göz aydınlığı/sevinç ve huzur kaynağı olacak kimseler ihsan et. Ve bizi muttakilere imam/öncü kıl.” derler. (25/Furkân, 74)
Uluhiyet Tevhidi nedir? Allah'ı kulların fiilleri ile birlemek yani, ibadetleri sadece Allah'a yapmaktır. İbadet tevhidi diye de isimlendirilir. Uluhiyet ilah kelimesinden türemiştir. Bunun anlamı, Allah'ın (cc) gerçek ilah olduğuna ve O'ndan başka hak ilâh bulunmadığına ve O'nun dışındaki bütün ilahların batıl olduğuna kesin olarak inanmak; ibadeti, boyun eğmeyi ve mutlak itaati sadece O'na tahsis etmek; kim olursa olsun hiç kimseyi ve hiçbir şeyi O'na ortak etmemek; namaz, oruç, zekat, hac, dua, yardım isteme, adak, kurban, tevekkül, korku, ümit, sevgi, inâbe (tevbe ve yöneliş), haşyet (saygı ve korku) ve tezellül (zillet içinde olma, kendini küçük görme) gibi görünen ve görünmeyen hiçbir ibadeti O'ndan başkasına yapmamak; sevgi, korku ve ümitle ve bunların hepsiyle birden Allah'a ibadet etmektir. İlah ne demektir? Gönüllerin kendisine özlem duyduğu, İbadet edilen mabud, Akılların kendisinde hayrete düştüğü, Zorluk anında sığınılan, Sevgiyle ibadet edilen, Otorite sahibi, yönetici Yüce olan anlamlarına gelmektedir.
Halis Bayancuk (Ebu Hanzala)
Halis Bayancuk (Ebu Hanzala)
Rububiyet Tevhidi: Sadece Allah teâlâ'nın her şeyin Rabbi ve meliki olduğunu; ortağının olmadığını, sadece Allah'ın yaratıcı olduğunu; âlemin idarecisi, tasarruf edicisi ve hükmedicisi olduğunu, kulları yarattığını, rızıklandırdığını, öldürüp dirilttiğini ve O'nun hükmünü eleştirebilecek ve dışına çıkabilecek hiç kimsenin olmadığını kesin olarak ikrar ve kabul etmektir. O'nun dilediği şey olur, dilemediği şey olmaz. Göklerde ve yerde olan herkes O'nun kuludur, O'nun elindedir ve O'nun egemenliği altındadır. Özet olarak, Rububiyet tevhidi kişinin Allah teâlâ'yı Allah’ın fiillerinde birlemesidir. youtu.be/t9U2dPyhZrI
وَمَا خَلَقْنَا السَّمَٓاءَ وَالْاَرْضَ وَمَا بَيْنَهُمَا بَاطِلًاۜ ذٰلِكَ ظَنُّ الَّذ۪ينَ كَفَرُواۚ فَوَيْلٌ لِلَّذ۪ينَ كَفَرُوا مِنَ النَّارِۜ  Gök, yer ve ikisi arasındakileri boş/amaçsız/öylesine yaratmadık. Bu, kâfirlerin zannıdır. (Girecekleri) ateş nedeniyle veyl olsun o kâfirlere! (38/Sâd, 27) Niçin yaratıldığımızı bilmenin 3 faydası: 1.Fayda: Nasıl yaşayacağımızın cevabı niçin yaratıldığımızda gizlidir. 2.Fayda: Mutmain bir hayat yaşayabilmem için niçin yaratıldığımı bilmem lazım. 3.Fayda: Niçin yaratıldığımı bilirsem, gideceğim yolu belirlemen kolay olur. "Niçin yaratıldık?" sorusunun Kur'an'daki 5 cevabı: 1. Cevap: Bizi sınamak için 2. Cevap: Allah'a kulluk etmek ve ona teslim olmak için 3. Cevap: Yeryüzünde Allah'ın şeriatı ile yönetilsin ve hevaya uyulmaması için. 4. Cevap: Hak ile batıl mücadale etmesi için 5. Cevap: Tekrardan diriltilmek ve Allah'a hesap vermek için.
Halis Bayancuk (Ebu Hanzala)
Halis Bayancuk (Ebu Hanzala)
youtu.be/nGjh_6SN3-w
Tevhid Meali
Tevhid Meali
Rasulüllahın katiplerinden Ebû Ribi Hanzala b. er-Rebi el-Üseydi kendi başından geçen bir hadiseyi şöyle anlatır: “ Bir gün Ebû Bekirle karşılaştım. Bana: Ey Hanzala nasılsın? dedi. Ben: Hanzala münafık oldu dedim. O: Subhanallah sen ne diyorsun?! dedi. Ben: “Rasulullahın huzurunda bulunuyoruz. O bize cenneti ve cehennemi hatırlatıyor, sanki (cenneti ve cehennemi) gözlerimizle görüyoruz. Fakat Onun huzurundan çıkınca, hanımlarımızla, çocuklarımızla meşgul oluyoruz. Onların işleri ile meşgul oluyoruz. Çok (şeyi) unutuyoruz.” (Bunun üzerine) Ebu Bekir (RA) şöyle dedi: “Vallahı mutlaka bizler de bunun (söylediklerinin) benzeri ile karşı karşıya kalıyoruz.” (Hanzala (r.a) anlatmaya devam ederek): “Ben ve Ebû Bekir (Rasulullaha) kopup gittik. Nihayet Rasulüllahın huzuruna vardık.”: “Hemen ben, Hanzala munafık oldu. Ey Allahın Rasulü dedim. Rasulullah (s.a.v) bunun üzerine:” - O nedir (o ne biçim söz) dedi. Ben de söyle dedim: “Ey Allahın Rasulü! senin huzurundayken bize cehennemi cenneti hatırlatıyorsun. Sanki gözlerimizle görüyoruz. Fakat huzurundan çıkınca, eşlerimizle çocuklarımızla meşgul oluyor, mesleğimizi icra ediyoruz. Çok (şeyi) unutuyoruz.” Bunun üzerine Rasulüllah (SAV) şöyle buyurdu: “Nefsim kudreti elinde olana yemin olsun ki: Huzurumda bulunduğunuz hal üzere ve (o sakilde) hatırlamağa (zikirde) devam etseydiniz. Melekler (evlerinizde) döşekleriniz üzerinde ve yollarda sizinle musafaha ederlerdi. Fakat ya Hanzala, bir saat ibadetle bir saat dünya işleriyle uğraşınız, yeter” diye üç defa tekrarladı. (Müslim rivayet etti). (Riyâzus-Sâlihîn s. 140. 14. bab, 151. hadis.)
Reklam
"ibret, hakikatlere göredir; isimlere göre değildir."
Hasr - sadece ve sadece - اِلَّا
Hasr; bir Arap dili kuralıdır. Gayesi; bir şeyi bir çerçeveye hapsetme, onunla sınırlama ve onun dışındaki şeyleri nefyetme/olumsuzlamadır. Türkçe'deki tam karşılığı "başka hiçbir şey için değil, sadece ve sadece şunun için" şeklindedir. Bu anlamı elde etmek için kullanılan birkaç yöntem vardır. Bunlardan biri; Kelime-i Tevhid ve
262 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.