Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Türkiye
Çin, Tibet, Soğd, İran (Sasani), Bizans, Arap kaynaklarında Türk Devleti adıyla anılmıştır. Hatta Bizans kaynaklarında Orta Asya'ya Türkiye denilecektir (582 civarı Menandros). Türk tarihi açısından yeni bir ufuk açılımı meydana gelmekte, Türk kimliği yazılı tarih kaynaklarına damga vurmaktadır.
Romalı yazarlar Yunan yazarlarından ayrı bir tiyatro edebiyatı kuramadıkları gibi, onlardan aldıklarını geliştirme cabası da gös­termemişlerdir. Körükörüne taklit ettikleri Yunan oyunlarma yak­ laştıkları söylenemez. İki ünlü komedi yazarı Plautus ile Terence Yunanlı yazar Menandros'in oyunlarından aşırı derecede yararla­ nırlar, konularını, kişilerini bile ondan alırlardı. Ama anlatılan Atinalılar Roma yaşayışına, düşünüşüne uygulanırdı. Öyle ki Plau- tus'un oyunlarmda memleketinin o günkü durumunu çizen zen­ ginlerle yoksulların birbirine uzaklığını belirten yerler vardır. Çağımızda pek önemli görülmeyen bu iki yazarın oyunların­ dan Shakespeare gibi, Molière gibi büyük ustaların yararlanmış oldukları da bir gerçektir.
Sayfa 55 - Mitos Boyut yayınları 2010Kitabı okudu
Reklam
Gök Türk tarihinin başlangıcında devletin kuruluşunu anlatan Çince tarihi kaynakta (Chou Shu 50. bölüm) lider Bumin'ın, o sırada tabi olduğu Juan-juan'ları bozguna uğrattıktan sonra devlet karşılığı olan il ile hükümdarlık unvanı kağanı birlikte aldığını kaydetmektedir. 552 yılında gerçekleşen bu olaydan sonra ortada bir Türk devleti söz konusudur. Aslında bu tarihte Türk adını taşıyan ilk devlettir. Nitekim Çin, Tibet, Soğd, İran (Sasanî), Bizans, Arap kaynaklarında Türk Devleti adıyla anılmıştır. Hatta Bizans kaynaklarında Orta Asya'ya Türkiye denilecektir (582 civarı Menandros). Türk tarihi açısından yeni bir ufuk açılımı meydana gelmekte, Türk kimliği yazılı tarih kaynaklarına damga vurmaktadır.
Sayfa 52 - Yeditepe YayıneviKitabı okudu
6.-4. yüzyıl
Kah savaş, kah huzurdan yoksun barış şeklinde iki yüzyıl süren bu ortamda şiir, felsefe ve görsel sanatlar gelişmiştir. Bu dönemden günümüze ulaşan eserler, özellikle kanıtları­mızın çoğunu bize sağlayan Atina'da değişen fikirleri, zevkleri, ilgileri ve yaşam tarzlarını yansıtmaktadır. Bu dönemde üretilen yüzlerce tiyatro oyunundan sadece Aiskhylos, Sophokles ve Euripides'in tragedyaları ile Aristophanes ve Menandros'un komedyaları günümüze gelebilmiştir ( bunların eserlerinin çoğu da kayıptır).
Sayfa 24 - Alfa YayıncılıkKitabı okudu
Gök Türk tarihinin başlangıcında devletin kuruluşunu anlatan Çince tarihi kaynakta (Chou Shu 50. bölüm), lider Bumın’ın, o sırada tâbii olduğu Juan-juan’ları (Moğolları) bozguna uğrattıktan sonra, devlet karşılığı olan il ile hükümdarlık unvanı kağanı birlikte aldığını kaydetmektedir. İl Kağan demek, devletin hükümdarı demektir. Başka bir ifade ile artık bağımsız hale gelinmiş, yani il (devlet) seviyesine yükselinmiştir. 552 yılında gerçekleşen bu olaydan sonra ortada bir Türk devleti söz konusudur. Aslında bu, tarihte Türk adını taşıyan ilk devlettir. Nitekim Çin, Tibet, Soğd, İran (Sasani), Bizans, Arap kaynaklarında Türk Devleti adıyla anılmıştır. Hatta Bizans kaynaklarında Orta Asya’ya Türkiye denilecektir (582 civarı Menandros). Türk tarihi açısından büyük bir ufuk açılımı meydana gelmekte, Türk kimliği yazılı tarih kaynaklarına damga vurmaktadır.
"Eziyet çekmemiş insan eğitilemez." • Menandros
Reklam
Bildiğimiz kadarıyla Konstantinopolis'e kesinlikle ilk ayak basan Türk 563'teki elçi Aksel'di ama yaklaşık 568'de İmparator II. Iustinos'a gönderilen esas heyete Maniakh adlı (Türklerin buyruk altına aldığı Orta Asya halklarından) bir Sogd başkanlık etmişti. Maniakh'ın görevi Bizans ve Türk İmparatorluklarının ortak
Sayfa 58 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
"Şair Menandros'un yüzyıllar önce dediği gibi, köpek, at, öküz, eşek, hepsinden beter insan olmak."
"Şair Menandros'un yüzyıllar önce dediği gibi, köpek, at, öküz, eşek, hepsinden beter insan olmak."
"Okuyanlar, iki kat daha iyi görürler." -Menandros, MÖ dördüncü yüzyıl
155 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.