Kitap Kurdu

Ünlü psikiyatrist ve analitik psikolojinin kurucusu Carl Gustav Jung’a, Freud ile yaptığı özel görüşmeler sorulduğunda “Freud ölmüş olsa bile bunu yanıtlayamam. Çünkü saygı, yaşamdan uzun sürer.” demiştir.
Reklam
2000 yılından itibaren Millenyum ödülüne sahip 7 sorudan biri olarak görülen ve ödül değeri 1 milyon dolar olan bu problemi ilk kimin çözeceği diğer problemler gibi merak konusu olmuştu. Rus matematikçi Grigori Perelman, 2003’te problemin çözümünü daha genel bir yöntemle bulup özel halinin Poincare sanısını ispatladığını iddia ederek yayınladı. Çözümü anlamak uzmanlar için bile çok zordu. Ancak çözümün onaylanmasının 3 yıl sürmesi beklenmiyordu. 2006 yılında çözümün onaylanmasına rağmen, ispatın kabulünün bu kadar uzun sürmesine kızan ve özellikle matematikçilerden gerekli saygıyı görmediğini belirten Perelman, 1 milyon dolarlık Milenyum ödülünü kabul etmedi. Bir röportajda “sadece bir soru çözdüm” diyerek bunun aslında uğraşı ve çözüm kısmının kendisine anlamlı geldiğini, çözmenin hazzını yakalamanın önemli olduğunu belirten soğukkanlı bir açıklama yaptı. Matematik alanının Nobel ödülü sayılan Field Madalyası’nı da kazanan ancak yine ödülü reddeden Perelman, matematik çalışmayı bıraktığını belirterek, oldukça mütevazı denilebilecek yaşamına geri döndü ve o gün bugündür kendisinden haber alınamıyor.
Ömrü boyunca 400’den fazla makale yazan, yıllık 800 sayfalık çalışma yapan Euler, matematikte tam bir çalışma ve disiplin abidesidir.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
"Uluslararası Matematik Birliği (IMU), pi sayısının (3,1415…) en çok bilinen basamaklarından da esinlenerek 14 Mart tarihini (3,14 olarak gösterilmesinden ötürü) Uluslararası Matematik Günü olarak ilan etmiştir."
Antik Mısır’da matematikçiler korumalarla gezdirilmiş, devletin geleceği ile ilgili önemli kararlar alan bireyler olarak görülmüşlerdir.
Reklam
Reklam
2.349 öğeden 31 ile 45 arasındakiler gösteriliyor.